Demonstraţie de ardoare şi determinare. CSM Oradea – U Cluj-Napoca 77-63 (11-15, 23-12,

0
Posted April 13, 2013 by Lucian Popa in Baschet

atac

de Lucian Popa
Puţini erau cei care credeau că CSM Oradea poate adjudeca Clujului o înfrângere drastică într-un meci cu adevărat important. Orădenii au jucat cu multă ardoare şi determinare, pe fondul unei evoluţii mai modeste din partea vizitatorilor. Totodată trebuie să spunem, că arbitrajul a defavorizat pe undeva echipa oaspete, care, a fost sancţionată cu trei faulturi tehnice. Dacă unul a fost acoperit de regulament, cel de-al doilea pentru proteste la adresa arbitrilor a fost cel puţin discutabil iar cel de-al treilea pentru un fault care ar fi putut foarte bine fi catalogat „de joc”.
Arena „Antonio Alexe” din Oradea a găzduit sâmbătă după-amiaza prima partidă dintre CSM Oradea şi U Mobitelco Cluj-Napoca. Întâlnirea contează pentru primului tur al play-off-ului sezonului 2012-2013 al Ligii Profesioniste de baschet masculin. La finalul partidei bihorenii au câştigat meritat cu scorul de 77-63 (11-15, 23-12, 17.16, 26-20).
Clujenii au început foarte bine partida reuşind să marcheze de două ori de la mare distanţă prin Djapka, într-o zi foarte bună şi Ross. Orădenii au „intrat” mai greu în meci, ei încercând acţiuni prin Maric sau Pesic dar acestea nu au atins nici măcar inelul. Wiliams Franklin a dat tonul revenirii şi după cinci minute se marcaseră doar 13 puncte. Au urmat alte conci minute în care apărările şi-au făcut datoria. Surprinzător Cristian Achim l-a lăsat pe Topcov în afara lotului apelând doar la doi pivoţi, Ţibîrnă şi Lazăr. Primul nu face faţă duelurilor cu Djapka şi este schimbat după două greşeli personale.
Sfertul al doilea începe cu trei aruncări libere pentru Daniel Dillon, din care marchează doar două. Comagic începe să-şi arate adevărata valoare, pătrunde „în forţă” şi marchează. Lupusavei apare şi el pe parchet, dar face greşeli copilăreşti, faultând anapoda. Chipa suferă, iar este chemat înapoi pe bancă. Oradea menţine în ritm ridicat în faţa unei echipa alate într-o zi mai puţin reuşită în care doar Djapka marchează constant, Nikolov sau Barnette punctând şi ei doar atunci când nu am om în faţă. Gazdele au şapte puncte la pauza mare şi datorită lui Stefanovic un jucător util doar în faza de apărare, inutil complet atac. Imediat după reluare jocul bihorenilor este îmbunătăţit şi ajung la zece puncte diferenţă. A fost un dintre momentele importante ale întâlnirii. Vizitatorii forţează mai mult în atac şi recuperează încet dar sigur. Tensiunea atinge cote maxime când banca tehnică a formaţiei de sub Feleac pătrunde „în grup” în teren cerând socoteală arbitrilor. Jocul este oprit momente bune iar concentrarea scade. Un dialog aprins cu arbitrii duc echipa bihoreană din nou la un avantaj liniştitor. Gazdele îşi văr de joc şi Pesic marchează superb de la mare distanţă. Nikolov este certat pe bancă, dar revine în teren şi meciul „curge” spre o victorie lejeră a gazdelor. Djapka face al patrulea fault şi este retras pe bancă.

coregrafie

Ultimul sfert aduce un joc la trecerea timpului al elevilor lui Cristian Achim în timp ce adversarul îşi arată limitele. Parcă clujenii nu mai sunt aceeaşi echipă care poate să facă faţă oricărui adversar. Două atacuri sunt irosite fără a arunca la coş, iar Silvăşan (surprinzător fără nici un punct marcat!), face paşi.
Lazar Laszlo încearcă un marcaj mai strâns la Djapka, dar fizic este dominat total. Finalul este electrizat, târziu vizitatorii aleg tactica să faulteze pentru libere şi să ajungă ei în atac. Diferenţa scade dar timpul de joc se scurge în favoarea localnicilor.
În final Oradea gestionează bine situaţie, Comagic, Ţibîrnă şi Stefanovic fiind eliminaţi, în timp ce Djakpa, Wright, Ross şi Barnette văd ultimele minute de pe bancă.
Duminică de la ora16,15 va avea loc partida secundă cu o încărcătură emoţională cel puţin la fel de mare. Presiunea este de astă dată pe formaţia din municipiul de pe Someş care poate să-şi limiteze şansele de a accede între primele patru formaţii ale ţării. Coregrafie foarte frumoasă îndebutul întţlnirii făcută de “Leii orădeni” car s-au ridicat la nivelul partidei.
CSM Oradea: Franklin 17 puncte, Pesic 16, Dillon 14, Maric 10, Comagic 9, Ţibîrnă 6, Paşca 1. Antrenor: Cristian Achim.
U Mobitelco: Djapka 24, Ross 14, Wight 13, Barnette 8, Nikolov 3, Paul 1. Antrenor: Nicksa Bavcevic.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)