Cartea de aur a atletismului bihorean în curând la lansare

0
Posted November 13, 2013 by Lucian Popa in Atletism

002

Lucian Popa
Am avut şansa în decursul vieţii la fel ca şi mulţi dintre noi să cunosc mulţi oameni de sport. Unii din Bihor, alţii din ţară sau de peste hotare. De fiecare dată o întâlnire cu o persoană mai în vârstă impune respect. Şi plăcerea e de partea mea. Îl apreciez pentru ceea ce a făcut pentru sport, îl apreciez pentru ceea ce mai face pentru atletismul bihorean, şi totodată îl apreciez ca om.
Numele lui e Constantin Pană (foto alături de Florina Cozan antrenor de atletism), sau cum îl ştiu cei mai tineri „nea Pană”. De fiecare dată când ne vedem prima întrebare e: „Ce faci tinere?” Parcă eu aş fi mai tânăr. Şi el are către 82 de ani…
În sfârşit şi-a finalizat un proiect mai vechi despre care vorbea cu mândrie. Este vorba de prima carte despre istoria atletismului bihorean care este mai mult o statistică a vremurilor şi a rezultatelor. Fost fondist, fost atlet şi fost valoros la vremea lui ne-a Pană nea dat o veste bună. În sfârşit mult lăudata lui carte va vedea lumina tiparului. Şi nu oricum, cu ajutorul lui Sandu Ion preşedintele Federaţiei Române de Atletism.
„A fost o muncă continuă de ani de zile în care am tot adunat rezultate. Am luat la cunoştinţă şi am scris recordurile judeţene, la diferite probe şi binenţeles cele naţionale. Bihorul a avut atleţi de valoare şi cu siguranţă că va mai avea. Secretul e munca, fără muncă nu se poate” spunea ne-a Pană. Dar mai avea un regret. Făcea comparaţie cu Oradea anilor 60-70 când existau multe baze sportive şi existau mereu locuri cere putea fi amenajate pentru concurs.
„Din păcate la nivelul bazelor sportive Oradea sau mai bine spus Bihorul suferă foarte mult. Este incredibil cum s-a ajuns într-o astfel de situaţia. Să nu ai tu o pistă de zgură în tot judeţul. Este inadmisibil aşa ceva. Din păcate se doreşte rezultate sau performanţă fără a se oferi nimic. Baze, recompense financiare, alimentaţie, medicamentaţie şi recuperare. Trebuie să o spunem e o situaţie jalnică” confirma nea Pană.
Deocamdată nu ne-a spus data exactă dar aş dori să fiu prezent la lansarea unei cărţi-statistică în care să apară numele tuturor performerilor din Bihor de-a lungul anilor.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)