Vreau să vorbesc de sportul local!!!

1
Posted November 10, 2013 by Lucian Popa in Coltul editorialistului
Ciao restaurant - pizzerie

vlad

Mi-a ramas in minte un antrenament al celor de la Minaur Baia Mare, condus de Iuliu Varady. Cam doua duzini de copii ce alergau de la o poarta la cealalta in sala Lascar Pana. Un alt flash sunt pustii de la LPS, care peste noapte s-au trezit ca sunt titulari in echipa de baschet seniori a CSM-ului oradean.
Nu vorbim de fotbal, e un subiect aparte si toata lumea se pricepe. Am mai spus-o si am sa o repet.
Nu! Vreau sa vorbim despre sportul local. Oradea este cunoscuta pentru polo si baschet. De ce? Pentru ca aici avem cele mai mari performante. Nu cred ca celelalte sporturi cu medaliati ma vor injura, dar aici avem traditie. Este unul din lucrurile pe care trebuie sa le cultivam la nivel spiritual copiilor. Nu cred ca daca se va face un pationoar, Oradea va deveni campioana la hochei sau o va avea pe Tonya Harding sau Surya Bonaly. Avem baschet si polo, ordinea o alegeti voi, pentru ca avem o sala si un bazin olimpic si pentru ca aici, indiferent de bani, interese sau performante la seniori, vom avea intotdeauna echipe de copii. Asa cum handbalul din Baia Mare a rezistat dupa ce echipa a retrogradat, iar hocheiul din Miercurea Ciuc da jucatori pentru Corona Brasov, care ii plateste mai bine, dar rezista in campionat, asa Oradea ramane in viata sportiva cu polo si baschet.
Nu vreau sa tai nimic din meritele celorlalte sporturi, insa nu exista continuitate la seniori. La volei, olteanul Achimescu face echipa de prima liga, dar alti factori l-au impiedicat sa ajunga acolo, la handbal lucrurile sunt in faza incipienta la LPS. Avem echipa de divizia A, dar nu vine nimic din spate, dupa desfiintarea echipei Sinteza. Daca vom continua sa aducem jucatori din tara, nu rezolvam nimic.
Toate eforturile ar trebui indreptate spre juniori, spre antrenori motivati sa “transforme” copii in sportivi de performanta. Si atunci, vor aparea si rezultatele, si oradenii vor cunoaste din nou drumul spre sala sau bazin. Sau chiar spre stadion.

Vlad Sturz (foto)
comentator Digisport
0770-059.106


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

Un comentariu


 1.  
  liviu

  La polo aveti dreptate cu continuitatea, dar la baschet nu e acelasi lucru. Acolo este doar munca asidua a managerului si a unui sponsor marinimos.Acelasi lucru si la judo.
  E adev ca la un moment dat echipa de baschet s-a cladit pe juniorii oradeni, dar si la handbal au fost juniori oradeni buni de-a lungul anilor si nu i-a coagulat nimeni.

  Referitor la celelalte sporturi, in special atletism eu vad din afara un haos la nivel de conducere cu antrenori orgoliosi si nesustinuti financiar.

  La fotbal de ce nu se marseaza mai mult pe juniori din moment ce tot nu avem rezultate?

Adauga un comentariu


(obligatoriu)