Gatu speră într-un nou mandat la FRH

0
Posted January 23, 2014 by Lucian Popa in Handbal
Ciao restaurant - pizzerie

gatu

preluare sport revolution.ro

Pe 27 ianuarie, 200 de structuri sportive cu drept de vot vor participa la Adunarea Generală de alegeri a Federaţiei Române de Handbal. În cadrul acestei reuniuni se va stabili noul preşedinte al acestui forului, precum şi vicepreşedinţii, membrii Consiliului de Administraţie, preşedintele Comisiei de Cenzori, cel al Comisiei de Apel şi al Comisiei de Recurs Extraordinar.

Pentru funcţia de preşedinte se bat trei candidaţi: actualul ocupant al funcţiei, Cristian Gaţu, profesorul Remus Drăgănescu şi fostul handbalist al Barcelonei, Alexandru Dedu.

Revista Sport Revolution vă propune o “dezbatere” în mediul online, prin intermediul căreia fiecare candidat la preşedinţia federaţiei este invitat să îşi promoveze programul. Primii pe care i-am prezentat au fost Remus Drăgănescu şi Alexandru Dedu, iar astăzi este rândul lui Cristian Gaţu.

De ce sunteţi cel mai potrivit candidat pentru ocuparea acestei funcţii?

Această întrebare trebuie pusă celor care m-au propus. Candidaturile le fac cluburile. În condiţiile în care din 42 de cluburi, 26 m-au propus, înseamnă că ele trebuie să răspundă, nu eu. Din moment ce ei m-au ales, înseamnă că încă mai pot.

Care sunt problemele acute ale handbalului românesc şi cum vreţi să le rezolvaţi?

Handbalul românesc este un sport care încă mai respiră. Drept dovadă, anul acesta, cele 6 echipe naţionale, două de seniori, două de tineret şi două de juniori, sunt în luptă pentru calificarea la turneele finale de Campionat Mondial sau European, în funcţie de cum sunt repartizate aceste competiţii. Din aceste echipe, unele şi-au relizat deja obiectivele. Mă refer la juniori, care şi-au câştigat locul la turneul final al Campionatului European, iar fetele şi băieţii de la seniori mai au de jucat meciurile de play-off, care probabil se vor desfăşura până în iunie. Celelalte trei echipe au competiţiile în continuare şi eu cred că au şanse să se califice. În acest context, ce se întâmplă în handbalul românesc nu mi se pare un eşec. Dacă ne uităm la capra vecinului, ca să spun aşa, nu prea mai sunt ţări care să aibă şase candidate la participarea în turneele finale. Dar cum noi suntem obişnuiţi să ne uităm prea în urmă şi vrem să reajungem campioni mondiali, probabil că din acest punct de vedere, pare un eşec ce se întâmplă acum.

Cu toate acestea, există probleme în acest sport?

Da, ele există. Prima problemă ar fi finanţarea, care este sub nivelul mării, dar care nu este la îndemâna preşedintelui sau viitorului preşedinte. O altă problemă este cea a infrastructurii. Nu avem săli care să ne permită să candidăm pentru organizarea unui turneu final de Campionat Mondial sau European, la nivel de seniori. Acesta a fost, de fapt, obiectivul pe care mi l-am propus în 1996, când am devenit preşedinte al Federaţiei, dar până acum nu am reuşit decât o singură dată, în 2000, cu indulgenţa Federaţiei Europene, care a acceptat să ne dea Campionatul European de senioare, care s-a jucat la Bucureşti şi la Vâlcea. La ora actuală, niciuna din cele două săli nu mai este omologabilă pentru a se organiza o astfel de competiţie. Deci, trebuie să aşteptăm ca statul român să construiască nişte săli.

Care sunt punctele forte ale programului dumneavostră de candidatură?

Consider că am un nume pe care l-am obţinut în urma rezultatelor din carieră. Acest nume îmi permite să-mi pot deschide orice uşă şi să mă iau la trântă cu orice politician sau cu orice reprezentant al administraţiilor locale. De asemenea, îmi pot deschide uşa prezumtivii sponsori care, din păcate, datorită aceleiaşi reglementări din Codul Fiscal, nu sunt cointeresaţi să vină către sport, cum ar trebui să vină şi către bătrâni sau copii, pentru că banii pe care îi dau nu li se deduc din impozitare.

Iniţial aţi anunţat că nu veţi candida pentru obţinerea unui nou mandat. Ce v-a făcut să vă răzgândiţi?

Ceea ce m-a determinat să spun “da” în momentul în care s-au validat candidaturile a fost faptul că m-au solicitat foarte multe cluburi, 26, comparativ cu 10 şi 6, care i-au propus pe ceilalţi doi şi declaraţia pe care am făcut-o iniţial, înainte de numirea candidaţilor. Am spus că nu candidez, dar dacă va candida cineva de aceeaşi vârstă sau de o vârstă apropiată cu a mea, mă voi mai gândi. Eu înţeleg şi aplaud schimbarea, dar schimbarea trebuie făcută cu un nou preşedinte, care să aibă şansa, ca şi mine, să poată conduce federaţia pe durata mai multor mandate, nu doar a unuia. Nu se pot schimba un sistem şi o mentalitate în doar patru ani de zile!


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)