Scoala Federala de Antrenori va elibera licente pentru antrenorii de futsal si antrenorii cu portarii!

0
Posted February 23, 2014 by Lucian Popa in Fotbal

training[1]

HORATIU SIMA

Presedintele Scolii Federale de Antrenori, Dan Apolzan, a anuntat ca, incepand cu anul viitor cel mai probabil, institutia pe care o conduce va pregati tehnicieni specializati in futsal si antrenori cu portari. Decizia a fost luata de UEFA recent si urmeaza sa fie aplicata in tarile cu campioante puternice de fotbal inca din vara. Totodata seful scolii de antrenori a mai precizat ca in curand inclusiv preparatorii fizici vor fi obligati sa urmeze cursurile de licentiere, la care vor putea adera doar absolventii facultatilor cu profil sportiv.

„Preparatorii fizi trebuie , neaparat, sa aiba diplome de studii superioare, absolventi de educatie fizica si sport”

“Din iulie anul acesta s-a dat liber la pentru acordarea licentei de fotbal in sala si acordarea licentei pentru antrenorul de portari. Noi am cerut suport tehnic de la UEFA sa fim sprijiniti sa vedem cum realizam acest curs si il vom primi. Tarile mai avansate dau drumul deja din anul acesta, noi probabil ca o vom face de anul viitor.Licenta pentru futsal va fi Licenta B, iar licenta pentru antrenorii cu portarii va fi de categoria A, dar acestia vor fi obligati sa aiba deja Licenta B. S-a considerat ca antrenorul de portari la ora actuala face mult mai mult decat a antrena doar portarii, este un adevarat antrenor secund.S-a incercat introducerea licentei de preparator fizic in toata Europa. S-au facut trei module, unul a fost la Oslo, unde au fost toate tarile cu fotbal avansat, noi am fost la Istanbul , in august, cu tarile din spatiul balcanic si a mai fost un modul cu tarile rusofile, la Moscova. Nu s-a dat drumul la aceasta licenta pentru ca s-a considerat ca acesti preparatori fizici vin din diferite sporturi care nu au legatura cu fotbalul si atunci s-a considerat ca aceasta licenta sa se faca in felul urmator: sa se acorde la nivel national, dar numai pentru aboslventii institutiilor de educatie fizica si sport”, a declarat Dan Apolzan in exclusivitate pentru Sport Total FM, in emisiunea “Fotbal la matineu”.

Criterii feme pentru ficare tip de licenta

Seful Scolii Federale de Antrenor a recapitulat totodata si tipul de licente eliberate absolventilor cursurilor pe care le organizeaza.“Licenta C, cea mai de jos, este coordonata de noi, prin tematica prin prezenta la examenele de admitere si finale. Licenta C se adrseaza in special celor care cauta copii, insa ei au dreptul sa antreneze orice echipa la nivel de judet, incepand de la copii pana la senori. Avem aproape 2000 de Licente C.Licenta B este cea care iti da dreptul sa fii antrenor la nivel de juniori pana la ultimele doua grupe de varsta si poti sa fii antrenor secund la Liga 2 si Liga 3. Sunt cam 1200 de antrenori in evidentele noastre cu aceasta licenta.
Licenta A iti permite sa antrenezi ultimele doua grupe de varsta la juniori, adica cei de 17 si 18 ani si poti sa fii antrenor principal la Liga 2 si Liga 3 si antrenor secund la Liga 1.Licenta PRO este obligatorie pentru cei care antreneaza in Liga 1. In clipa aceasta avem 120 de licente PRO”, a explicat Dan Apolzan.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)