Mihai Covaliu despre schimbarea de generatii si revitalizarea centrelor de excelenta

0
Posted March 13, 2014 by Lucian Popa in Altele sporturi

mihai-covaliu-sef-la-federatie[1]

HORATIU SIMA

La aproape un an de cand a preluat sefia Federatiei Romane de Scrima, antrenorul lotului olimpic masculin de sabie, Mihai Covaliu (foto), se mandreste cu performantele obtinute de sabrerii romani in competitiile internationale, cu atat mai mult cu cat o parte din medalii au fost obtinute de sportivi din noua generatie.

“Noi am facut schimbarea de generatie putin fortati de retragerea titularilor care au participat la Olimpiada de la Londra”

“E o schimbare foarte interesanta, in sensul ca, daca la prima schimbare pe care am facut-o de la sportiv la antrenor am fost mai familiarizat cu ce se intampla acolo, acum din postura de presedinte al unei federatii, lucrurile se complica putin, dar este o provocare, este o experienta noua si am de gand sa reusesc si sa fac performanta si din aceasta noua postura. Au fost intai Campioantele Europene de la Zagreb unde am reusit doua medalii de aur prin Ana Maria Branza, spada feminin individual, si Tiberiu Dolniceanu, sabie masculin individual, o medalie de argint prin echipa de spada feminin si un loc patru la sabie masculin la echipe. Au venit apoi Campionatele Mondiale, in luna august, la Budapesta, unde am reusit sa cucerim o medalie de argint in proba de sabie masculin-echipe si doua medalii de bronz: Tiberiu Dolniceanu sabie masculin individual si spada feminin-echipe, care la fel ca echipa de sabie-masculin sunt doua echipe tinere. Sportivii au fost debutanti la aceste intreceri.
Noi am facut schimbarea de generatie putin fortati de retragerea titularilor care au participat la Olimpiada de la Londra. Am reusit sa strangem randurile sa facem din mers reglajele care erau de facut si iata ca ne-am prezentat foarte bine si la campionatele europene si la campioantele mondiale”, a declarat Mihai Covaliu in exclusivitate pentru Sport Total FM, in emisiunea “Trafic sport”, realizata de Horatiu Sima.

“S-a trecut insa la un lucru de laborator, de varf, care nu se va mai putea face daca nu ne indreptam atentia catre baza pirmidei”

Presedintele FR Scrima isi doreste ca pe viitor sa stimuleze suplimentar activitatea centrelor de excelenta de la Iasi si Craiova, odata cu revitalizarea altor academii de scrima din tara, precum centrul olimpic de la Brasov.“Avem centre foarte puternice la Iasi si la Craiova. Se vede ca cei care au venit de la aceste centre olimpice au venit bine pregatiti si am reusit in ultima perioada sa facem o pregatire buna cu acesti sportivi care erau debutanti la competitii de asemenea anvergura si totusi au reusit sa urce pe podium si sa castige medalii.Ne dorim sa facem pasii necesari pentru a revitaliza centrul olimpic din Brasov, e un pariu al meu sau o datorie pe care o aveam fata de Brasov, pentru ca de acolo au plecat mari campioni si cred in continuare ca orasul are resurse pentru a produce campioni. Aici incontenstabil meritul este al COSR pentru sprijinul dat acestor centre, iar antrenorii care sunt descoperitorii acestor copii sunt rasplatiti prin lege in momentul in care sportivii descoperiti de dumnealor reusesc sa castige medalii.Din pacate, centrul de la Satu Mare de ceva vreme a slabit putin. Era un centru puternic, de traditie, dar in ultima perioada am facut demersuri pentru a revitaliza situatia, dar din pacate, ca peste tot in sportul romanesc, resursa umana este principalul devantaj pe care il avem in acest sistem. Asta ne impiedica sa dezvoltam scrima si sa punem bazele piramidei de jos. S-a trecut insa la un lucru de laborotor, de varf, care nu se va mai putea face daca nu ne indreptam atentia catre baza pirmidei”, a spus Mihai Covaliu.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)