Zsolt Gyongyossi: “Oameni care au contribuit la dezastrul atletismului in 2007, au revenit in federatie”

0
Posted May 2, 2014 by Lucian Popa in Atletism

Zsolt-Gyongyossi[1]

sptfm.ro

Pe antrenorul si sotul Gabrielei Szabo, Zsolt Gyongyossi (foto), nu l-am gasit nici la federatia de atletism, de unde a demisionat recent din functia de antrenor federal, nici pe o arena specifica sportului rege al Jocurilor Olimpice, ci la centrul de fitness Atlantis, din cartierul bucurestean Pipera. Discutia s-a legat firesc, pe marginea demisiei sale si a starii de fapt a atletismului romanesc, spune colegul nostrum Radu Levarda intr-un interviu cu baineta pe masa.

Rep: De ce ati demisionat?
Motivele plecarii mele au fost mai multe, generate de revenirea in federatie a unor oameni care au contribuit in 2007 la dezastrul atletismului, izgonind copiii de pe stadioane. Au disparut atunci competitiile adresate categoriilor de varsta 14-15 ani, bazandu-se pe o generatie imbatranita, uzata, cu probleme in urma accidentarilor. Cu alte cuvinte, au taiat atat copacul, cat si radacina. Reconstructia a inceput din acel an, cu o noua conducere, care a introdus, treptat, competitii pentru categoriile de copii 1, 2, 3 care, peste, sa zicem cinci ani, urmau sa dea primele roade. Se poate spune ca, din 2013, au inceput sa apara mugurii performantei”.

Rep: Ce acuzatii vi s-au adus?
Ca am distrus fondul si semifondul, din calitatea de vicepresedinte al Comisiei Tehnice, care a coordonat pregatirea olimpica si a loturilor nationale, Nici vorba de asa ceva. Loturile si-au desfasurat activitatea pe baza unor planuri intocmite de antrenori implicati in performante si aprobate de aceasta Comisie, iar rezultatele s-au vazut la competitiile mondiale si europene din perioada 2004-2008. E foarte usor sa vii sa critici dupa atatia ani, cand ai fost departe de fenomen, alimentand ura si frustrari. Au fost si tehnicieni din teritoriu care n-au inteles ce vreau de la ei, incercand sa scurteze drumul spre marea performanta. Stateau in cantonamente, cheltuiau banii federatiei si nu aveau rezultate. Lucru cu care nu puteam fi de acord, iar ei m-au luat drept dusman.

Rep: Cum ati colaborat cu noua conducere?
Actualul presedinte m-a invitat sa-i expun viziunea mea asupra sectorului de care raspundeam. A fost asa de ocupat, incat n-am reusit sa i-o prezint. A facut, in schimb, o restaurare, prin aducerea unor pensionari, care au dovedit ca n-au nicio viziune strategica pe termen mediu si lung. Ce sa mai zici de conceptia in privinta antrenamentelor la loturile nationale, care lipseste cu desavarrsire!. Regulamentul de functionare al activitatii atletismului nu mai exista de la finele anului trecut, acesta fiind facut de fosta Comisie Tehnica. Noul sef al Comisiei nu l-a reactualizat pana acum. Pe parcursul unui an n-au promovat niciun antrenor capabi sa redreseeze, cat de cat, situatia. Una peste alta, actuala situatie va duce la un dezastru asigurat in urmatoarea perioada.

Rep: Exista solutii de evitare a unui dezastru in atletismul romanesc, aflat in cadere libera din anul Jocurilor Olimpice de la Londra?
Cu siguranta. In primul rand, elaborarea unui regulament de functionare a atletismului, care trebuie respectat de toti factorii implicati in acest sport. Apoi, punerea accentului pe laturile psihologice si psihopedagogice in randurile antrenorilor, pentru a evita animozitatile cu sportivii. Indeosebi cu fetele. Un alt aspect important ar fi problema resurselor umane. Prin crearea unei simbioze, chiar in cadrul federatiei, intre cei tineri, de varsta mijlocie si varstnici. Prea usor s-a renuntat la o serie de oameni cu o mare experienta in antrenorat si la federatie, aducandu-se oameni depasiti. Competitiile destinate copiilor trebuie pastrate, iar cele de obiectiv, trebuie pregatite de tehnicieni competenti. E necesara, totodata, schimbarea mentalitatii de a da bani celor tineri sa vina sa faca sport. In primii ani de activitate, performanta trebuie sa genereze banul. Poate ar trebui reeditat experimentul din 2012, de la Izvorani, unde o echipa de psihologi a stat de vorba cu bursierii olimpici, care aveau 17-18 ani, veniti in atletism de la alte sporturi si cu antrenorii lor. Niciunul dintre copii n-a pus pe primul loc banii, ci nevoia de echipament adecvat, participarea la concursuri si, in final, gloria sportiva.

Rep: Ati mai reveni in federatie?
Cu actuala conducere, in niciun caz. Prefer sa lucrez intr-o sala de fitness, desi nu pentru asta m-am aflat acum 29 de ani printre cei opt tineri nominalizati pentru a deveni antrenori.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)