Schimbari majore propuse in fotbalul Ligii a II-a pe viitor

0
Posted June 16, 2014 by Lucian Popa in Fotbal

DSC_5833

HORATIU SIMA

Liga a doua se va restructura din temelii din sezonul ce urmeaza. Adunarea Generala extraordinaraa Ligii a doua a votat trecerea la o singura serie cu 22 de echipe, fara sistem play-off si play-out.
Presedintele nou-promovatei in esalonul secund, Fortuna Poiana Campina, Virgil Munteanu spune ca aceasta solutie este cea mai buna care se putea lua, ducand la o concentrare a valorilor din esalonul secund.
“Evident ca am fost de acord cu propunerea. Este cea mai buna decizie care se putea lua, nu inventam noi roata. Este varianta care functioneaza in toate campionatele mari din Europa. Trebuia o singura serie unde sa se concentreze valorile.
Cine nu poate participa joaca in ligile inferioare. Fara a incerca un sistem cu adevarat performant, ramanem cu lamentarile ca nu merge, ca doua serie, s.a.m.d”, a spus acesta la Sport Total FM.
Presedintele clubului prahovean nu crede ca Federatia s-ar putea opune unui astfel de sistem cu o singura serie de 22 de echipe din moment ce a fost votata de majoritatea celor implicati direct in liga 2.
“Noi am votat pentru ca am spus de la inceput ca este cea mai buna solutie. Altfel se lungea agonia. Nu vad argumentele pentru care federatia s-ar opune. Daca este decizia celor implicati direct, nu vad de ce s-ar opune“, a adaugat Virgil Muntanu in emisiunea “Liga de weekend”.
Incertitudinea asupra numărului de echipe care vor începe sezonul viitor, atât din cauza problemelor cu echipele din Liga 1 (Corona, Vaslui şi ACS Poli), cât şi din cauza echipelor care au încheiat campionatul actual (cazurile Rapid, UTA, CS U Craiova şi nu numai) a generat ample discuţii pe tema numărului de echipe care vor promova şi care vor retrograda vara viitoare.

În cele din urmă, s-a ajuns la un numitor comun, în sensul că vor mai rămâne 22 de echipe, deşi iniţial se vorbise de 20. Oficialii cluburilor prezente au fost de acord că în varianta cu 20 ar fi un şoc prea mare pentru Liga 2, în condiţiile în care ar fi retrogradat câte nouă echipe din fiecare serie. Aşa că soluţia cu opt echipe picate în total a fost aprobată în unanimitate.

Vot majoritar pentru noul sistem
La şedinţă au fost prezenţi 17 oficiali de cluburi de Liga a II-a, 5 de la nou promovate (a lipsit cel al Şoimilor) şi unul de la retrogradatele din Liga 1 (Săgeata). Dintre aceştia, 14 au votat pentru sistemul competiţional mai sus amintit, întrunind o majoritate simplă. În urma discuţiilor avute azi, s-a convenit că sistemul mai poate suferi schimbări doar dacă după 15 iulie, data limită de înscriere a echipelor în Liga 2, se va constata că numărul final de echipe va fi mai mic de 28.

Propunerea finală pentru Comitetul Executiv

Sezonul 2014-2015
– 2 serii de 14 echipe, sezonul regulat, cu 26 de etape
– promovează prima clasată
– retrogradează ultimele opt echipe din fiecare serie*
– data de începere a sezonului 30.08.2014
Sezonul 2015-2016
– 1 serie de 22 de echipe, sezon regulat, cu 42 de etape

explicaţia matematică: 28 din L2 + 6 retrogradate din L1 + 6 promovate din L3 = 40 de echipe. Se scad cele două care vor promova, rămân 38 echipe. Pentru a se rămâne cu o serie de 22 de echipe, pică 16 echipe, adică 8 pe serie.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)