Cupa memoriala Lenke Ziszovits Popper

0
Posted July 9, 2014 by Lucian Popa in Tenis

       

foto

 

 Întradevăr, cum bine remarca un coleg din presa locală, şi Oradea a avut o Simona Halep în perioada interbelică! Iar numele ei a fost Lenke Ziszovits, devenită Popper prin căsătoria cu Erno Popper,  bancher  implicat în administrarea Clubului Atletic Oradea .  Date despre campioana nostră sunt prezentate într-o emoţionantă biografie oferită de către profesorul Ştefan Maroti de la Catedra de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Oradea care o numeşte “jucătoare emblematică pentru tenisul românesc”. În memoria Lenkei Zisovits Popper, Asociaţia Tikvah Oradea (preşedinte Emilia Teszler) în colaborare cu Primăria municipiului Oradea şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport a organizat pe terenurile Clubului Sportiv “Voinţa” Oradea cea de- a II-a ediţie a Cupei memoriale Lenke Ziszovits Popper.  Au participat tenismeni din Oradea şi Beiuş care au concurat pentru frumoasele cupe şi diplome acordate celor clasaţi pe podium. S-a jucat sistem turneu pe trei nivele de pregătire a copiilor. Organizatorii vor face demersurile ca ediţia viitoare a acestei competiţii să fie inclusă în calendarul competiţional al  Federaţiei Române de Tenis, memorialul devenind astfel un turneu naţional. Dar iată clasamentul ediţiei 2014 a Cupei memoriale Lenke Ziszovits Popper:

         Categoria copii nivelul I, finala: Maia Incer-Maria Coroian 6-4, 7-5; locurile III Rareş Groza şi Iasmine Smeu-Mare;

         Categoria copii nivelul II, finala: Ştefania Secară-Veronica Isai 6-3, 6-4; locurile III Bianca Moise, George Sotoc;

         Categoria copii nivelul III: Nagy Norbert-Nagy Arpad 6-4, 5-7, 7-6(8).

          În debutul competiţiei, copiii participanţi i-au putut afla povestea şi performanţele lui Lenke. O poveste tulburătoare… Lenke Ziszovits s-a născut în 1909 la Petroşani, iar în 1923 s-a mutat la Oradea pentru a studia la Şcoala Comercială. Ca jucătoare de tenis, Lenke a dominat ani la rândul clasamentul naţional, câştigând primul titlu de campioană în 1930 după ce a învins-o pe bucureşteanca Nini Golescu, care-l deţinea de 12 ani. După absolvirea liceului, Lenke s-a pregătit o perioadă la Petroşani iar apoi, în 1925, în Elveţia, dar cea mai mare parte a carierei şi a vieţii şi-a petrecut-o la Oradea, ca jucătoare a secţiei de “lawn-tennis” (tenis de câmp) a CAO. Reprezentând Oradea, ea a mai luat aurul naţional în 1931, 1932, 1933 şi 1938, precum şi alte patru titluri naţionale la dublu, cu diverşi parteneri. Faima şi calităţile sale tehnice au trecut graniţele ţării, sportiva concurând în turnee din Austria, Ungaria, Grecia, Turcia, Franţa şi Elveţia, şi adjudecându-şi cinci medalii la Campionatele Balcanice.

        Potrivit unui volum semnat de Fehér Dezsö, la acea vreme jurnalist în Oradea, tenismena are în palmares şi titlul naţional al Ungariei, pe care l-a câştigat jucând la dublu mixt cu groful Zichy. Pentru rezultatele ei, pe 8 iunie 1933, cu ocazia Zilei Naţionale a Sportului, Lenke a devenit prima femeie distinsă de Regele Carol al II-lea cu Meritul Cultural Sportiv. De altfel, tenismena, o personalitate puternică, a fost şi prima femeie care a făcut parte din conducerea CAO.

      Cariera lui Lenke a fost curmată brusc. După Dictatul de la Viena şi alipirea Transilvaniei de Nord la Ungaria, în 1940, tenismena, ca de altfel toţi sportivii evrei, nu a mai fost acceptată la competiţii, iar asociaţiile sportive ale comunităţii evreieşti au fost desfiinţate. În mai 1944, evreii orădeni au fost internaţi într-un ghetou încropit în jurul Sinagogii Ortodoxe din strada Mihai Viteazul. Printre ei şi Lenke Ziszovits, împreună cu fetiţa ei de doar câteva luni. “Popper Ernö nu era în ghetou, căci fusese dus la muncă forţată. Lenke şi fetiţa au fost transportate apoi la Auschwitz, unde au şi pierit”, spune doamna Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah Oradea. Prin acest memorial doamna Teszler a ţinut să omagieze această personalitate a Oradiei, făcând o pledoarie pentru toleranţă, iubire de aproapele, pentru un front comun împotriva oricăror acte de antisemitism sau rasism. Sau, ca să încheiem tot prin cuvintele colegului citat la începutul acestor rânduri „de luat aminte şi, de ce nu, de luat exemplu…”

Mircea Teodor Drăgoi

 

 

 


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)