Polo-ul bihorean, perioada1953 – 1958. Interesant de stiut…multe lucruri

0
Posted October 28, 2014 by Lucian Popa in Polo
Ciao restaurant - pizzerie

echipa

STEFAN MAROTI

În anul competițional 1953, Constructorul Oradea, chiar dacă a evoluat în divizia secundă, a dovedit că este într-un real progres valoric, demonstrând că pregătirea asigurată a făcut să fie evident nivelul tehnic şi tactic superior al jucătorilor săi în raport cu adversarii. Ceea ce au impresionat la jucătorii orădeni au fost ambiţia, dorinţa de victorie, dârzenia cu care a luptat fiecare component a echipei, indiferent că a fost titular sau rezervă. La sfîrșitul anului competițional, prin promovarea în divizia A, echipa a dat prilej de bucurii şi satisfacţii pentru iubitorii poloului din Oradea.

Imediat după promovare au început grijile legate de evoluția viitoare. Antrenorul, jucătoarii și conducătorii erau conştienţi că de modul în care vor debuta în noua ediție a Campionatului Rebublican, divizia A, de primele rezultate obţinute depindea, în mare măsură, evoluţia viitoare a jocului de polo din Oradea. În acele momente asupra tuturor celor implicați în poloul orădean era o mare presiune. Pregătirea pentru noul an competiţional a beneficiat de sprijinul conducerilor colectivului sportiv şi al secţiei de polo. S-au făcut eforturi pentru îmbunătățirea condiţiilor de pregătire, pentru optimizarea procesului de antrenament, pentru asigurarea unui calendar competiţional care să întregească pregătirea şi să ofere posibilitatea unei verificări a stadiului în care se afla echipa.
În ediția din 1954 a Campionatului Republican divizia A numărul echipelor participante s-a mărit la zece: Casa Centrală a Armatei București, Constructorul Oradea, Dinamo Târgu Mureș, Flamura Roșie Timișoara, Metalul Cluj, Progresul București, Progresul Cluj, Progresul Târgu Mureș, Știința Cluj și Tânărul Dinamovist București.
Cu toate că s-a pornit la drum cu mari speranțe într-o evoluție bună și o clasare pe un loc fruntaș, competiția a dovedit că, pentru moment, valoarea jucătorilor, nivelul echipei de polo Constructorul Oradea nu se ridică la nivelul exigențelor primei divizii. În cele optsprezece meciuri jucate în ediția 1954 a Campionatului Republican de polo, divizia A, echipa Constructorul a realizat doar două victorii, a terminat două jocuri la egalitate și a suferit paisprezece înfrângeri. În urma acestor rezultate, echipa a acumulat șase puncte și s-a clasat pe locul nouă, menținându-se cu greu în prima divizie.
Chiar dacă în ediția precedentă de campionat rezultatele nu au fost la nivelul așteptărilor, mulți iubitori ai acestui sport din Oradea sperau că în anul 1955 a sosit momentul unui progres care să se materializeze prin jocul prestat și prin locul ocupat în clasament. Evoluția și rezultatele obținute în jocurile de verificare de dinaintea începerii ediției 1955 a campionatului au demonstrat că poloul orădean a progresat, că jucătorii au crescut în valoare, că noii componenți s-au integrat, că tinerii au câştigat experienţă şi că echipa, în care cei mai importanți jucători erau Hegyesi, Ilea, Filip, Kiss, Andrássy, Virág, Pécsy, Szabó, avea posibilităţi reale ca pe viitor să obțină performanțe bune, să ocupe un loc mai bun în clasamentul Campionatului Republican divizia A.
Cele zece echipe participante ale acestei ediții de campionat au fost Casa Centrală a Armatei București, deținătoarea titlului de campioană republicană, Dinamo București, Progresul București, Știința București, Tânărul Dinamovist București, Metalul Cluj, Știința Cluj, Progresul Târgu Mureș, Flamura Roșie Timișoara și Constructorul Oradea.
Ca rezultat al saltului valoric realizat, ca o consecinţă firească a acumulărilor obţinute prin pregătirea de mai mulţi ani, a experienţei acumulate prin participarea la numeroase competiţii oficiale şi de verificare, echipa a avut o comportare mai bună în ediția 1955 a Campionatului Republican Divizia A în comparație cu cele din anii anteriori, obținând trei victorii, cu Progresul București, cu Flamura Roșie Timișoara și cu Știința București, și patru rezultate de egalitate, două cu Metalul Cluj, cu Tânărul Dinamovist București și cu Flamura Roșie Timișoara.
La înceierea campionatului, Constructorul Oradea s-a clasat pe un onorant loc șase, înaintea echipelor Progresul București, Flamura Roșie Timișoara, Metalul Cluj și Știința București.
În primele zile din luna septembrie ale anului 1955, locuitorii orașului de pe malurile Crișului Repede au primit cu mare bucurie vestea că au început lucrările pentru construcția bazinului acoperit din localitate, cu o capacitate de cinci sute de spectatori. În demersurile care au precedat această acțiune și în activitatea de sprijinire a sa, o contribuție importantă au avut Boné Ladislau, președintele secției de polo din cadrul Colectivului Sportiv Constructorul Oradea, membru în conducerea Trustului Regional de Construcții Locale, și Weisz Ede, directorul Întreprinderii Azbociment Oradea.
Prin trecerea echipei de polo sub patronajul Uzinei Electrice, anul 1956 a adus o schimbare cu caracter organizatoric la nivelul echipei orădene. Ca urmare, aceasta a activat sub denumirea de Energia Oradea. La startul ediției 1956 a Campionatului Republican divizia A s-au aliniat opt echipe: Casa Centrală a Armatei București, Dinamo București, Progresul București, Progresul Târgu Mureș, Știința Cluj, Locomotiva Cluj, Flamura Roșie Timișoara și Energia Oradea. Cei mai importanți jucători care au făcut parte din echipă au fost Hegyessi, Filip, Helfi, Ilea, Andrássy, Csordás, Szabó, Kiss, Lörincz.
În turul campionatului, disputat între 3 iulie – 17 iulie 1956, în cele șapte jocuri disputate, Energia Oradea a câștigat două, a terminat unul la egalitate și a pierdut patru meciuri.
În returul campionatului, disputat între 31 august și 23 septembrie 1956, Energia Oradea a avut o comportare mult sub așteptări, pierzând toate jocurile susținute. În urma acestor rezultate, în clasamentul Campionatului Republican divizia A echipa orădeană a ocupat locul șase, devansând pe Flamura Roșie Timișoara și Locomotiva Cluj.
În noul an competițional, în componența echipei de polo Energia Oradea nu s-au operat schimbări majore. Hegyessi, Andrássy, Csordás, Filip, Ilea, Kiss, Lörincz, și Szabó erau, pe mai departe, cei mai importanți jucători ai formației orădene.
Anul 1957, prin complexitatea și dificultatea problemelor care au trebuit soluționate, a fost dificil și măsurile luate au infulențat întreaga activitate a echipei de polo. Înaintea începerii noului sezon competițional gândurile tuturor erau îndreptate către viitor, se făceau planuri, mulți visau, pe bună dreptate, la rezultate cât mai bune, la o evoluție a poloiștilor orădeni care să depășească rezultatele de până atunci.
În turul campionatului, desfășurat între 2 iunie și 9 iulie 1957, Energia Oradea a disputat șapte jocuri. Dintre acestea a câștigat unul, cu Flamura Roșie Timișoara, a terminat la egalitate cu Progresul Târgu Mureș și a părăsit bazinul înfrântă după cinci meciuri, cu Dinamo București, Casa Centrală a Armatei București, Știința Cluj, Știința București și Progresul București. Chiar dacă la sfârșitul turului echipa s-a clasat pe locul cinci, situația ei, privită prin prisma diferențelor de puncte dintre competitoare și prevederile Regulamentului de retrogradare, nu era deloc liniștitoare.
În perioada de pauză competițională dintre tur și retur s-a acordat o maximă atenție pregătirii, toți fiind motivați pentru o cât mai bună evoluție în partea a doua a campionatului, în vederea evitării turneului de baraj pentru promovarea în divizia A.
Cu toate că în retur echipa a avut o comportare mai bună decât în turul campionatului, obținând trei victorii, cu Știința București, Progresul București și Flamura Roșie Timișoara, la sfârșitul campionatului, Energia Oradea s-a clasat pe locul șase.
În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 1957, ultimele trei echipe clasate în divizia A, Energia Oradea, Flamura Roșie Timișoara și Progresul București, alături de câștigătoarele celor două serii din divizia B, Voința Timișoara și Voința București, au participat la Campionatul de calificare pentru divizia A. Competiția s-a desfășurat la baziunul acoperit Floreasca din București. În primele două zile, gruparea orădeană a obținut victorii în fața echipelor Progresul București și Voința Timișoara. Ziua a treia s-a încheiat cu o surpriză neplăcută pentru Electrica Oradea, care a pierdut meciul cu Voința București. Pentru orădeni, jocul din ultima zi, cel cu Flamura Roșie Timișoara a fost decisiv pentru rămânerea în prima divizie. Meciul a fost dârz disputat și echilibrat. În final, scorul a fost egal, 1 la 1, rezultat ce nu ajuta pe niciuna dintre echipe. Jocul rezultatelor a făcut ca, la încheierea întrecerilor, patru echipe să acumuleze același număr de puncte și departajarea lor să se facă pe baza golaverajului. Clasându-se pe locul doi în Campionatul de calificare pentru divizia A, echipa orădeană a retrogradat. Astfel, în anul competițional 1958, Energia Oradea a jucat în divizia B.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)