Un 2014 cu multe reusite in aletismul mondial

0
Posted December 21, 2014 by Lucian Popa in Atletism
Ciao restaurant - pizzerie

RENAUD LAVILLENIE EN OR À LONDRESFrancezul Renaud Lavillenie (foto), noul rege al săriturii cu prăjina, neozeelandeza Valery Adams, neînvinsă de 4 ani la aruncarea greutății, și kenyanul Dennis Kimetto, recordman mondial la maraton, au marcat cu numele lor anul atletic 2014, fără să câștige și o notorietate deosebită în afara sportului, așa cum se întâmplă cu excepții gen Usain Bolt.

Aceasta întrucât, pentru prima oară după mulți ani, sprinterul jamaican, marele idol al ultimilor 6 ani, mai concret, de la JO-2008, a fost extrem de discret, concentrându-se pe competiții demonstrative, probabil cea mai înțeleaptă opțiune o dată cu trecerea anilor și peste el, în perspectiva celor doi ani care vin — 2015, cu Campionat mondial și, mai ales, cu Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Dar absența campionatelor la cel mai înalt nivel și discreția vedetelor nu umbresc cu nimic isprăvile excepționale ale celor citați. În special în ce-l privește pe francezul Renaud Lavillenie, care, pe 15 februarie, a doborât unul din acele recorduri mondiale parcă suspendate în timp. Cei 6,15 m ai “Țarului” săriturii cu prăjina, Serghei Bubka, au fost înlăturați, pentru un centimetru, din fruntea listei recordurilor lumii, iar acest lucru s-a petrecut, simbolic, în satul natal al ucraineanului, Donețk, scena recordului care dura de peste 2 decenii.

Sub ochii lui Serghei Bubka, organizator, de altfel, al acestui concurs consacrat doar prăjiniștilor, Lavillenie a trecut peste 5,91 m, după care a ridicat stacheta la 6,01 m, pentru a cere direct 6,16 m, înălțime nemaiatinsă, sărită din prima încercare. În logica acestui scenariu, cu cifre excepționale, francezul a urcat la 6,21 m, dar a fost prea mult. Cel puțin deocamdată.

Indiscutabil, ca spectaculozitate a performanței, Lavillenie a fost cel mai bun atlet în 2014, dar ceea ce a făcut Valerie Adams poate fi un alt record greu de doborât: neînvinsă de 4 ani, neozeelandeza de origine maori a ajuns la a 55-a victorie consecutivă la aruncarea greutății. Aceasta fără a adăuga și succesul din gara din Zurich, unde a participat la o competiție sui-generis, cu prilejul concursului Weltklasse, o abordare nouă, prin care sportivii de înalt nivel popularizează disciplinele lor în afara clasicelor arene.

În fine, al 3-lea performer al anului de la jumătatea ciclului olimpic, kenyanul Dennis Kimetto a bătut pe 29 septembrie, la Berlin, recordul mondial al maratonului cu 26 de secunde, ducându-l la 2h02’57”, cele două jumătăți cronometrate ale distanței de 42,195 km ducând cu gândul la faptul că se poate ajunge nu peste mult timp la sub 2h. Kimetto a parcurs prima parte în 1h01’45”, pentru ca jumătatea a doua a cursei să fie mai rapidă, parcursă în 1h01’12”. Așadar, departe de a se sufoca după un ritm dus în prima oră cu ajutorul clasicilor iepuri, kenyanul a mai avut resurse să accelereze, ultimii 5 kilometri impunându-se decisiv.

Pe lângă aceste 3 figuri de mare impact s-au impus, de asemenea, săritorul în înălțime qatarez Mutaz Essa Barshim, subțire ca o trestie, dar cu un arc interior formidabil, care i-a permis să sară 2,43 m, columbiana Caterine Ibarguen, campioană mondial și vicecampioană olimpică, prima în ierarhia anului 2014 la triplusalt, cu 15,31 m, dar și olandeza Dafne Schippers, medaliată cu bronz la heptatlon la Mondialele de la Moscova, din 2013, noua regină europeană la sprint, adjudecându-și la Zurich și 100 m și 200 m.

Finalul anului, însă, a umbrit pentru multă vreme sportul olimpic numărul 1. În decembrie, un documentar al televiziunii publice germane ARD a aruncat bomba: atleții ruși se dopează sistematic, un veritabil dopaj de stat, ca pe vremurile URSS și RD Germane, din anii ’80. Iar ultima tușe neagră a anului a fost confirmarea, prin eșantionul B, a rezultatului pozitiv al celei mai bune maratoniste a momentului, kenyana Rita Jeptoo (depistată cu EPO), primul test apărând cu doar câteva zile înainte de o ceremonie consacrată performerilor din proba de maraton, Jeptoo fiind de departe pe primul loc la puncte în cele mai mari curse de acest fel din lume.

agerpres.ro


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)