Gabi Szabo a schimbat idei cu Marius Vizer la Budapesta

0
Posted January 19, 2015 by Lucian Popa in Atletism

gabiMinistrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo (foto alături de Marius Vizer), a declarat într-un interviu acordat Agerpres că principalele obiective ale anului 2015 sunt calificarea a peste 100 de sportivi la JO din 2016, de la Rio de Janeiro, fără a neglija munca de perspectivă, pentru Tokyo-2020.

MTS are în vedere, în continuare, atragerea tinerilor la sport, prin programul “Pierre de Coubertin”, care începe să dea roade, o finanțare cât mai bună, realizarea infrastructurii, inclusiv a bazelor sportive, precum și, domeniu în care colaborarea mai largă este esențială, îmbunătățirea legislației în domeniu.

Luate pe rând, obiectivele își etalează imediat dificultatea: pentru Jocurile din 2016 va fi nevoie de participarea la peste 100 de competiții de vârf, dintre care numai campionatele mondiale sunt în număr de 15, tot atâtea Europene, precum și prima ediție a Jocurilor Europene, de la Baku, practic tot atâtea campionate continentale la zeci de discipline. Pentru “Pierre de Coubertin” deja ștacheta este sus, organizându-se anul trecut, la debut, 51 de proiecte, la 33 de federații, bugetul a crescut cu 7 la sută, iar noile surse (taxa pe jocuri de noroc, de pildă) întrețin optimismul. În ce privește bazele sportive, deja s-au început inaugurările, încă la jumătatea primei luni a anului.

Există o vorbă, mai ales între oamenii de sport: anul preolimpic este întotdeauna mai dificil decât cel olimpic. Împărtășiți această opinie? Ce înseamnă acest lucru pentru MTS?
Gabriela Szabo: Da, este adevărat, anul preolimpic se poate dovedi mai dificil decât cel olimpic, deoarece la majoritatea sporturilor criteriile de calificare la JO sunt foarte dure, ceea ce face ca performanțele sportivilor și competițiile de calificare să fie echivalente cu performanțele obținute în cadrul Jocurilor Olimpice. Cert este că nivelul de dificultate este crescut în ambele perioade de timp și munca este la fel de asiduă. Cantitativ este vorba de peste 100 de competiții de vârf, 15 Mondiale, 15 Europene, plus ediția inaugurală a Jocurilor Europene de la Baku, zeci de Cupe Mondiale, turnee de calificare, alte competiții care punctează…

Toate federațiile și-au făcut planurile. Cam la câte competiții este necesară participarea în 2015, în total, la toate disciplinele din programul JO, pentru a avea o delegație cât mai reprezentativă la Rio?
Gabriela Szabo: Toate federațiile olimpice au sistemul lor specific de calificare, la care vor participa cu scopul de a califica câți mai mulți sportivi. Încă de la începutul lui 2015, ne-am întâlnit atât cu federațiile sportive naționale, cât și cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a recapitula ceea ce s-a făcut în 2014 pe partea de pregătire a sportivilor în calificările la Rio 2016 și pentru a trasa lista cu acțiunile prioritare ce trebuie realizate în perioada imediat următoare în sensul asigurării unor condiții optime în vederea creșterii potențialului de calificare a sportivilor români la Rio 2016.

Pe lângă subvenție la federații și la unele cluburi, și unele deplasări sunt suportate în mare parte de MTS. Ajung acești bani? În ultima vreme s-a vorbit și de alte surse decât bugetul de stat.

Gabriela Szabo: La toate capitolele este întotdeauna loc de mai bine, cert este că bugetul MTS este mai mare cu 7% în 2015 decât în 2014, la care se mai adaugă veniturile proprii din diferite surse. La federațiile importante bugetele au crescut și cu până la 29 la sută, la care se adaugă achiziționarea materialelor, alte milioane de lei. Apoi, lunar vor veni bani din cei 2 la sută — taxa pe jocurile de noroc, circa un milion de euro, cu destinație clară — sportul de performanță. Aceasta în timp ce banii din taxa pe viciu merg spre sportul de masă, ca și până acum, pentru că mi se pare firesc să folosim o astfel de sursă pentru sănătate prin sport.

Cam câți sportivi credeți că va avea România la Rio-2016?
Gabriela Szabo: Numărul de sportivi participanți la Rio 2016 este greu de estimat, pentru că aici intervin o serie de variabile, de la provocările care intervin în calificări până la starea fizică și psihică a fiecăruia. Oricum, după consultările cu federațiile sportive, cluburile, COSR și specialiștii din minister, apreciem că la Rio 2016 ne vom putea prezenta cu un lot de aproximativ 100 de sportivi.

Ați fost la Budapesta, pentru o întâlnire cu Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, dar și al SportAccord. Ce ați discutat?

Gabriela Szabo: Dialogul deschis și constant cu forurile și organismele internaționale este o prioritate încă de la începutul mandatului meu ca ministru, deoarece avem nevoie de susținerea omologilor și partenerilor noștri internaționali pentru a reuși în demersurile noastre și pentru a contribui la evoluția sportului. Cu alte cuvinte, am crescut vizibilitatea ministerului și ne-am întărit poziția de țară cu tradiție în sport. În întâlnirea cu dl. Vizer au fost abordate subiecte legate de strategia globală a sportului din ziua de azi, diviziuni și subdiviziuni ale sportului la nivel regional și internațional. De asemenea, am discutat subiecte care au tratat strategia sportului românesc pe termen scurt, mediu și lung. Formele și variantele de colaborare între structura sportului național și internațional.

Ați luat parte, la sfârșitul săptămânii trecute, la inaugurarea sălii de gimnastică de la Complexul Sportiv Național “Lia Manoliu”. Este reabilitarea infrastructurii între prioritățile MTS?
Gabriela Szabo: Anul 2014 a fost un an plin de provocări pentru fiecare dintre noi. Încă din prima zi a preluării responsabilității de ministru al Tineretului și Sportului am stabilit că, pentru a ridica standardele în sportul de performanță și pentru a stimula sportul de masă, trebuie să ne concentrăm activitatea pe infrastructură și să facem din aceasta un obiectiv de prioritate zero. Pe parcursul anului 2014 s-au făcut investiții considerabile în infrastructura sportivă de interes național aflată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, iar CSN ‘Lia Manoliu’ a fost una dintre bazele prioritare, pentru că aici se pregătesc o bună parte a loturilor olimpice românești.

În legătură cu problema dopingului în sport, care este poziția MTS, având în vedere că ați participat la o reuniune a Agenției Națională Anti-Doping?
Gabriela Szabo: Cariera unui sportiv și victoriile pe care le adună în palmares trebuie să fie pentru acesta doar rezultatul unei pregătiri intense și a dorinței de a face performanță. Mijloacele neconforme nu își găsesc locul în sport pentru că, dincolo de medaliile și titlurile pe care le obține, un sportiv promovează competiția corectă, munca în echipă, seriozitatea și onestitatea. Alături de Agenția Națională Anti-Doping, MTS luptă pentru dezvoltarea unui sport curat, pentru promovarea eticii în sport și a deontologiei în meseria de sportiv. Astăzi, nu ne mai referim la sport doar ca la o activitate fizică sau un mod de a face performanță, ci ca la o profesie reglementată prin norme, dar mai ales prin valori. Ca și credibilitatea, onoarea și valoarea unui sportiv atârnă extrem de greu în fața iubitorilor de sport — cei mai riguroși arbitri care penalizează aspru orice abatere de la drumul cel drept.

agerpres.ro

Apar din ce în ce mai des referiri la sportul pentru toți sau la acțiuni de selecție, de viitor, iar programul “Pierre de Coubertin” este de real interes. Care este bilanțul după primul an?
Gabriela Szabo: Este adevărat, programul ”Pierre de Coubertin” s-a dovedit a fi un real succes. Prin intermediul acestuia am reușit să finanțăm 51 de proiecte prin 33 de federații naționale, în valoare de 6.366.000 lei, din venituri proprii MTS, în două sesiuni, proiecte ce au venit în sprijinul selecției și promovării sportului pe discipline sportive. Nici Tokyo 2020 nu e prea departe, așa că de acum trebuie și lucrăm în această perspectivă.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)