Guvernul a modificat legea 69 pentru a se permite sprijinul autorităţilor locale. La Oradea nu este valabil!!!

4
Posted March 6, 2015 by Lucian Popa in Fotbal

imagesControalele efectuate în ultimele luni de către Curtea de Conturi la o serie de cluburi din Liga 2 au bulversat serios bugetele grupărilor din acest eşalon, care s-au trezit cu sume infime sau chiar cu niciun ban de la autorităţile locale. În aceste condiţii, Unirea Slobozia a fost prima victimă, după ce a anunţat că părăseşte competiţia până la vară, atunci când şi-a exprimat dorinţa de a continua în eşalonul al treilea. Şi Unirea Tărlungeni a fost la un pas de a avea soarta grupării ialomiţene, dar pe ultima sută de metri s-a găsit o soluţie de compromis pentru a continua la cotă de avarie.

Solicitările cluburilor din Liga 2 au ajuns pe masa Guvernului

În acest context, pe 18 februarie a fost convocată o şedinţă a cluburilor din eşalonul doi al fotbalului românesc, în cadrul căreia s-a discutat problema cadrului legislativ pe baza căruia pot fi finanţate acestea, fără a se ajunge la situaţia Unirii Slobozia. În urma discuţiilor purtate de oficialii cluburilor, s-a căzut de comun acord să se ceară sprijinul de urgenţă al Federaţiei, care să facă demersuri pe lângă Guvernul României în vederea stabilirii unui cadru legislativ clar şi care să sprijine fotbalul în mod real. A urmat o discuţie în spatele uşilor închise cu reprezentanţii FRF, în frunte cu preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul general Gheorghe Chivorchian, dar şi juriştii forului federal.

 

„Împreună cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, secretarul general, Gheorghe Chivorchian, şi juriştii FRF, am creat o echipă de lucru, am analizat situaţia şi am redactat câteva amendamente la Legea Sportului. Preşedintele FRF va merge cu aceste notificări la Guvern. De asemenea, cluburile sportive vor înainta aceste amendamente birourilor parlamentare teritoriale”, a declarat, la vremea respectivă preşedintele clubului FC Olt Slatina, Ionuţ Ivan. DIn grupul de lucru care a conlucrat la acest proiect a făcut parte şi unul dintre cei doi reprezentanţi în Comitetul Executiv al cluburilor din Liga 2, Auraş Braşoveanu, preşedintele Farului şi al LPF2.

Primăriile pot plăti performanţa în sport

Ziua de 4 martie a adus şi vestea cea bună pentru cluburile de fotbal din România care se bazau în mare parte pe suportul autorităţilor locale. Şedinţei de Guvern de miercuri a inclus pe ordinea de zi şi votarea a două amendamente aduse Legii Educaţiei Fizice şi Sportului 69/2000, în urma propunerilor venite de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Astfel, după alineat 2 al articolului 14 din Lege se introduce alineat 2 indice 1, prin care cluburile şi sportivii sunt obligaţi să respecte regulamentele federaţiilor şi ale ligilor. Modificările fac referire la obligativitatea cluburilor, a asociaţiilor sportive şi a sportivilor profesionişti de a respecta normele şi regulamentele sportive ale federaţiilor sportive naţionale cu privire la activităţile de selecţie, pregătire, performanţă şi participarea la competiţii interne şi internaţionale.

De asemenea, la articolul 18 al legii 69/2000, indice 1, se modifică litera ”b”, în sensul că prin Hotărâre de Consiliu Local/Judeţean se pot finanţa de la bugetul local/judeţean structurile sportive din sportul de performanţă, sport care este de interes naţional şi nu de interes general, în sensul Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile.

FRF şi preşedintele Răzvan Burleanu au salutat decizia Guvernului
”Reforma pe care am început-o are implicaţii în toate aspectele fenomenului sportiv românesc, iar o componentă majoră a acestei reforme este îmbunătăţirea legislativă. O altă componentă importantă a reformei în sport este crearea bazei juridice prin care să putem implica autorităţile locale în sprijinirea financiară a activităţilor sportive de performanţă”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo după anunţul oficial al celor două modificări legislative.

Siteul oficial al FRF a publicat în cursul zilei de ieri o reacţie a preşedintelui Răzvan Burleanu, care a salutat decizia Guvernului prin care s-a reuşit elaborarea unui cadru legislativ pentru a permite autorităţilor locale să sprijine sportul de performanţă.

 

“Modificarea cadrului legislativ a fost unul din obiectivele esenţiale ale noii conduceri a Federaţiei Române de Fotbal. În urma unei analize atente şi profesioniste, după seria de întâlniri cu membrii FRF în teritoriu şi după consultări cu preşedinţii celorlalte federaţii sportive din România, Federaţia Română de Fotbal a participat activ în toate grupurile de lucru pentru propunerile de modificare a legii. Doresc să le mulţumesc colegilor din Ministerul Tineretului şi Sportului, doamnei ministru Gabriela Szabo, Primului-Ministru şi colegilor din Cabinet pentru susţinerea propunerilor. Această decizie vine să clarifice cadrul legislativ şi aplicarea corectă a legii, precum şi să înlesnească finanţarea sportului de performanţă”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

liga2.ro


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

 1.  
  un bihorean

  De ce la Oradea nu e valabil?
  •  

   Pentru ca in Oradea fotbalul si in general sportul nu este dorit si nici măcar sprijinit. De accea…
   •  
    un bihorean

    Ok…asta stiam…credeam ca e ceva legat de primarii ca auzisem intr-o perioada ca unele pot sponsoriza si unele nu datorita acestei legi…din pacate e o mizerie ingrozitoare…am fost si la FC Bihor cu Poli si dintre toti oficialii care se ingramadeau sa isi asocieze imaginea cu FC Bihor nu a mai ramas nimeni…dezolant de goala acea tribuna oficiala
   •  
    un bihorean

    si aproape ca era sa uit…multumesc ca mi-ai raspuns la unele intrebari si nelamuriri…am dat peste acest site mai mult din greseala acum un an si am remarcat ca este mereu actualizat si plin de informatii interesante despre sportul bihorean ceea ce m-a facut sa tot revin pe site…Felicitari pentru munca depusa si sa o tii tot asa!!!
    P.S. si de aici am ajuns pe Sport Total FM…un post de radio senzational pentru un pasionat de ligi inferioare ca mine…Hai Oradea!!!Hai FC Bihor!!!

Adauga un comentariu


(obligatoriu)