Prin cuvinte, motivele care au dus la eliminarea din play-off

0
Posted April 19, 2015 by Lucian Popa in Baschet
Ciao restaurant - pizzerie

foto 1Cristian Achim, antrenorul principal de la CSM-U Oradea, a vorbit după Meciul 3 al seriei cu Steaua CSM EximBank București, scor 86-91.

“Felicitări echipei Steaua. A fost mai bună în cele trei jocuri chiar dacă am încercat să ne luptăm cu ei de la egal la egal și eu zic că am reușit în cele mai multe momente acest lucru. Însă ce ni s-a întâmplat în acest sezon, inclusiv în playoff, este ceva care pe mine mă lasă fără niciun fel de explicații.

Am pregătit meciurile de la București cu Nuhanovic și el s-a accidentat la ultimul antrenament. Adică munca de trei săptămâni a fost dată peste cap, fiind nevoiți să ajustăm totul într-o singură zi. În plus, Subotic a jucat în Meciul 3 cu o problemă de sănătate, fiind răcit. De altfel, el nu s-a antrenat în ziua premergătoare meciului. Eu așa ceva nu am întâlnit și nu am crezut că poate să ni se întâmple vreodată.

Este dificil de tras concluzii după acest sezon după ce noi am terminat sezonul cu altă echipă față de cea pe care am gândit-o. Din moment ce am fost nevoiți să schimbăm în permanență jucătorii. A fost un sezon horror.

Totuși, vreau să scot în evidență dorința cu care băieții au jucat și prin care au încercat cu toate puterile lor să depășească problemele pe care le-am avut. În cele trei meciuri ale aceste serii jucătorii mei au depus eforturi uriașe. Sunt mândru de ei pentru acest lucru și țin să le mulțumesc pentru că s-au dăruit și au făcut tot ce este omenește posibil.

Pentru mine a fost un sezon horror. Nu doresc niciunui antrenor să treacă prin o asemenea serie de probleme deoarece este înfiorător.”

Întrebat despre finalul Meciului 3, cu privire la formula de joc folosită, antrenorul CSM-ului a precizat:

“Este evident că noi l-am avut pe Pantic la poziția 5, pe Țibîrnă despre care noi nu știam ce poate să facă după o perioadă atât de lungă. Din păcate, atât el, cât și Dani POpescu au revenit exact în playoff. Adică într-o perioadă în care nu este loc de experimente. Astfel, ne-am aflat în fața unei dileme cu privire la utilizarea acestor jucători după absențe de 6, respectiv 4 luni. Era evident că ei nu se află într-o formă sportivă foarte bună, însă prin neutilizarea lor nu aveam cum să îi câștigăm ca utilitate pentru echipă.

În acest meci, Bogdan a muncit foarte bine și a dat tot ce a putut. Însă pentru finalul meciului am optat pentru Krapic la poziția 5, chiar dacă el nu este un jucător clasic pentru această poziție. De asemenea, am jucat cu Subotic la poziția 4, așa cum s-a întâmplat la ultimele șapte meciuri din acest sezon și a dat un randament deosebit de fiecare dată.

Din cauza problemelor medicale structura echipei noastre s-a modificat foarte mult în acest sezon și am avut multe minusuri. Unul dintre ele a fost legat de creativitate și nivel atletic. Este foarte dificil să fii competitiv în acest mod. De altfel, în Meciurile 2 și 3 ale acestei serii echipa noastră a avut procentaje mai bune decât adversarul. Însă ne-au lipsit componenta atletică și partea creativă. Este foarte dureros să pierzi în felul acesta.

Aș vrea să punctez încă o dată dăruirea de care au dat dovadă jucătorii noștri. În vestiar a fost tristețe mare, plângeau cu toții. În sport se întâmplă astfel de lucruri. Eu sunt bucuros că am putut să îi antrenez.

Jucătorii de la Steaua sunt deosebit de experimentați și vreau să punctez un lucru: absolut toți jucătorii folosiți au fost utili. Fiecare a făcut ceva bun pentru echipă. De asta au terminat atât de sus în sezonul regulat și de asta ne-au eliminat.

Eu trebuie să uit acest sezon pentru că este ceva groaznic prin ce am trecut.”

Niksa Bavcevic, antrenorul Stelei a precizat următoarele:

“Vreau să încep prin faptul că, pentru mine, de fiecare dată când vin la Oradea, este o sărbătoare a baschetului. Atmosfera din această sală a fost din nou perfectă pentru baschet. Sunt conștient de faptul că suporterii orădeni regretă înfrângerea propriilor favoriți.

În ceea ce ne privește, ne-am lăsat impresionați de adversar în primul sfert. Am deschis meciul foarte nervoși. Am jucat modest din punct de vedere tactic și am acceptat un joc run and gun practicat de adversar. Apărarea noastră a fost depășită pe tranziție, la recuperare, dar și la circulația mingii. Am avut doar 6 pase decisive în primele 20 minute. Dillon ne-a pus în dificultate pe parcursul primei reprize, însă cred că în a 2-a jumătate am făcut o treabă mult mai bună împotriva lui.

În pauză am încercat să îi calmez pe jucători și le-am spus că avem nevoie de doar trei minute de baschet competitiv pentru a reveni în joc. Lucru care s-a și întâmplat după pauză. Le-am cerut să ridice nivelul de apărare individuală, să echilibrăm lupta la recuperare, capitol la care am strălucit și am fost cei mai buni pe tot parcursul sezonului. Nu am avu to seară fastă la aruncări, însă în repriza a 2-a am executat niște lucruri pentru care ne-am pregătit și care au funcționat. La final am fost mai lucizi și am profitat de greșelile adversarului. De asemenea, am pasat mai mult și mai eficient în repriza a 2-a, fără să abuzăm de acțiuni în dribling. Sunt foarte mulțumit cu cele 51 puncte înscrise de echipa mea în repriza a 2-a.

Doresc echipei din Oradea mult succes, deși sunt conștient că oamenii de aici și-ar fi dorit un parcurs mai lung în playoff. Vreau să subliniez faptul că îl apreciez foarte mult pe omologul meu Cristian (Achim). Cred că după tot ce a avut în acest sezon din cauza accidentărilor – pentru că nu e deloc ușor să fii nevoit să schimbi fundașul în cursul sezonului și să cauți soluții pentru a suplini trei jucători români – merită felicitat. Ținând cont de aceste lucru sunt de părere că Oradea a avut un sezon foarte bun. Desigur nu e ușor să fii eliminat în sferturile de finală, însă este evident pentru toată lumea că au fost trei meciuri foarte echilibrate. Putea să se termine oricum.

Sunt îngrijorat de situația fundașului nostru, Marque Perry. Acesta s-a accidentat în timpul meciului și în acest moment nu știm cât de gravă este. Sper că va putea să fie alături de noi în semifinale. Cert este că a resimțit dureri musculare la pulpă. Îl vom examina în cele ce urmează.

Nu m-am plâns și nu intenționez să o fac nici acum, dar noi am suferit o pierdere majoră prin dispariția lui Travis Watson. Cu el în teren am pierdut un singur meci. E greu să joci cu doi jucători de poziția 4, fiind nevoiți să ne ajustăm foarte mult din această cauză, însă eu sunt mulțumit de modul în care acționăm din punct de vedere tactic atât în ofensivă, cât și în defensivă. Desigur avem probleme întrucât nu avem rotație, însă asta este. Vreau să evidențiez faptul că suntem singura echipă din România care a jucat în cinci străini. Practic noi nu am avut nicio secundă șase străini apți în acest sezon competițional, deși mi-aș fi dorit tare mult acest lucru, cu precădere în playoff.

Întâlnim Mureș în semifinale. Am jucat deja de șase ori cu ei și vom mai juca de cel puțin trei ori. I-am eliminat în cupă, pentru ca apoi să îi întâlnim din nou, fiind eliminați de această echipă. Este o situația cu care nu m-am mai întâlnit în întreaga carieră. Au schimbat antrenorul, și-au schimbat întreg jocul, iar faptul că au învins Clujul cu 3-0 este ceva ce toată lumea trebuie să respecte. Fără îndoială sunt pe cai mari în acest moment, dar avem avantajul terenului propriu și destule argumente favorabile. Dacă în urmă cu aproximativ două luni cineva spunea că Mureș va juca semifinale în campionat, probabil majoritatea ar fi râs. Acum Mureș este în semifinale, după 3-0 cu U BT Cluj.

Vreau să mulțumesc publicului orădean pentru sportivitate și pentru atmosfera creată. Am fost aplaudați din nou la finalul meciului, lucru pentru care le mulțumesc oamenilor de aici. Am o singură remarcă de făcut: huiduielile la adresa lui Titus Nicoară. Pot să înțeleg într-un fel, însă consider că este cel mai bun jucător român și nu merită acest lucru în orașul său. Nu doresc să dau lecții nimănui, cu atât mai puțin acestui public minunat care există aici, la Oradea.”

csmoradea.ro


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)