FC Bihor, incet dar sigur spre colaps financiar!!!

1
Posted May 13, 2015 by Lucian Popa in Fotbal

003Mircea Fodor şi Gheorghe Silaghi (foto) preşedinte şi respectiv antrenor principal au susţinut miercuri 13 mai o conferinţă de presă la sediul clubului FC Bihor. Cei doi au făcut o analiză a situaţiei actuale a clubului şi au vorbit despre viitor. Sezonul 2014-2015 a fost unul destul de modest pentru gruparea roş-albastră care a început pe banca tehnică cu Alex Pelici iar preşedinte a fost numit Viorel Nemeş. A urmat înlovuirea lui Pelici cu Cheregi şi Ciocan, pentru ca în ultimele patru etape ale play-out-ului pe banca tehnică să fie prezent Gheorghe Silagi. Din data de 19 martie preşedinte a fost numit Mircea Fodor. Atunci singurul acţionar al clubului şi anume CJ Bihor nu avea un nume pentru un preşedinte, doar un singur consilier cu de la sine putere, adevărat că este membru în Adunarea Generală a Asociaţiilor a decis ca Mircea Fodor să fie preşedintele. Din păcate banii nu au mai venit la echipă, iar minciunile au curs continuu către cei din Iosif Vulcan.

“Din păcate sunt perspective sumbre pentru FC Bihor. La această oră clubul nu mai are niciun ban în cont. Finanţatorii nu au mai ajutat de nouă luni clubul, singura speranţă este să vină un investitor. Cu cât mai repede cu atât mai bine. Dacă până în data de 1 iulie nu avem un buget, nu putem înscrie echipa în Liga a II-a. Echipa a fost salvată de la retrogradare, sportiv, insolvenţa a fost amânată până în data de 29 septembrie. Au fost două luni infernale, dar până la urmă am scos-o la capăt. Din păcate situaţia jucătorilor este una extrem de grea. Nu au fost plătiţi de luni de zile, iar acum trebuie să-i înteleg şi pe ei. Unii vor deveni jucători liberi, alţii nu mai doresc să întocmească noi contracte în timp ce pe jucătorii tineri nu avem cum să-i ţinem. Ne-ar trebui 20 000 ron pentru a păstra jucătorii tineri în curtea celor de la FC Bihor. Sunt deja în oraş unii care abia aşteaptă să pună mână gratis pe jucători, sunt ca nişte hiene. Nu ţine nimeni de scaun, dacă vine cineva la FC Bihor este sunt deacord să plec doar ca acest club să-şi contonue activitatea. De ce nu a venit nimeni timp de trei săptămâni cât a fost Nemeş în preaviz. Atunci nu a venit nimeni la club. acum mulţi vorbesc tâmpenii pe la colţuri. Eu spun 80 % s-at fi bucurat ca în data de 5 mai să se închidă porţile la FC Bihor” declara peşedintele.

La această oră FC Bihor are datorii la insolvemţă 1,1 milioane ron, încă un milion de ron către insituţiile statului, iar la masa credală cei mai importanţi sunt unul dintre fostulpreşedinte, Alexandru Sătmăreanu cu suma de 188 000 ron şi o societate comercială cu suma de 104 500 ron. Mai există datorii la furnizori pentru plata unor servicii. Dacă se va găsi o soluţie există şanse ca datoriile să fie plătite sau reeşalonate, iar dacă clubul va intra în faliment, nimeni dar absolut nimeni nu mai primeşte niciun ban. Curios că nciun membru al AGA nu a fost chemat să de-a cu subsemnatul pentru diferitele datorii acumulate, pentru că un preşedinte are nevoie de girul AGA în orice decizie importantă.

Războaiele şi dictaturile nu au oprit FC Bihor

La rândul său Gheorghe Silaghi avea să concluzioneze: “Am avut şansa să lucrez cu un grup de jucători de mare caracter care au dat dovadă de multă voinţă. Au tras de ei în nişte condiţii extrem de greu de acceptat. FC Bihor nu are cum să se opună plecării unui jucători căruia nu i se poate oferi nicio oportunitate. Noi practic am fi în situaţia de a negocia viitorului fiecăruia dar nu se poate. Fiecare trebuie să-şi urmeze cursul lui, să aibă un viitor. Este foarte clar, dacă nu există finanţare nu se mai poate continua. În momentul în care nu vine cineva, toţi vor pleca inclusiv cei de la centrul de copii şi juniori. Chiar şi cu antrenor cu tot. Am avut un grup unit care eu spun în alte condiţii, cu o motivaţie se putea menţine pe un loc liniştitor în Liga  a II-a. Un club care nu a fost închis de două războaie şi două dictaturi poate să dispară. Sunt pur şi simplu consternat. Florin Pop mi-a transmis că pleacă la muncă în Anglia. Andor a spus că nu se mai poate antrena deloc, nu are bani şi este în depresie. Munca lui nu a fost plătită. FC Bihor a ajuns într-o situaţşie critică. Repet, fără finanţare nu se mai poate continua”.

Cu alte cuvinte FC Bihor moare încet dar sigur, iar autorităţile locale sau judeţene sunt indiferente de situaţia actuală a clubului, a fenomenului fotbalistic sau a anumitor ramuri sportive.

Speranţa vine de la primul ministru

Într-o declaraţie Victor Ponta primul ministru al României avea să spună: „Miercuri trebuie să fie în şedinţa de guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut, până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege – sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e decizional – şi vrem să facem un moment  zero: dom’le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeste, plăteşte.

Încă nu e clar pe cine intenţionează guvernul să salveze prin această lege, însă dacă vor fi vizate şi firmele, pe lângă contribuabilii persoane fizice, aceasta va însemna, practic, salvarea cluburilor băgate în insolvenţă sau chiar faliment de ingineriile financiare ale conducătorilor lor.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

Un comentariu


  1.  

    frumos ai scris luciane despre clubul fc. bihor sper sa vina un actionar bun sa isi vada atit de fotbal si sa duca clubul bihorean cu multe palmarese in liga a 2 mike[gogu ] mult succes prin articolul tau ,

Adauga un comentariu


(obligatoriu)