Prostia omeneasca nu are margini… Recordul nu poate fi omologat

0
Posted May 28, 2015 by Lucian Popa in Atletism
Ciao restaurant - pizzerie

ateÎn urmă cu cinci-șase decenii, la Internaționalele de atletism ale României participau, pe ”Republicii”, mari campioni ai lumii precum Emil Zatopek. Anul acesta, ediția cu numărul 60 a competiției s-a desfășurat la Pitești. În anonimat și cu o întâmplare demnă de ”Cartea recordurilor hazlii”.

Victorioși în proba de 4×100 m, Ioan Pițigoi, Doru Teofilescu, Petre Rezmiveș și Marian Cătălin Cîmpeanu au fost cronometrați în 38,22, cu o secundă și 25 de sutimi sub recordul național. Cei patru sprinteri s-au fotografiat alături de tabela care indica rezultatul istoric, unul care plasa România în top-ul mondial pe 2015, alături de Jamaica lui Bolt și SUA. Sprinterii nu s-au bucurat prea mult de record fiindcă organizatorii au anunțat că au fost probleme cu sistemul de cronometrare… Incidentul a dat naștere la tot felul de comentarii, ciudat fiind că la Internaționale n-a existat cronometraj manual (se spune că din rațiuni economice).

În cele din urmă, FRA a decis să nu omologheze rezultatul, însă incidentul tehnic arată că atletismul românesc pare a fi un ținut uitat de timp. ”Cronometrul este nou și trebuie calibrat. Vor veni cei de la firma producătoare să-l regleze”, a încercat o scuză directorul lotului olimpic, antrenorul Constantin Mihail, care a respins, totodată, speculațiile făcute în jurul său – s-a insinuat că ar fi influențat operațiunea de cronometrare pentru ca ștafeta să-și facă baremul pentru Mondialele din luna august. ”Ce s-a spus despre mine sunt prostii. Eu nu am nicio legătură cu operațiunea de cronometrare. Păcat că sportivii sunt cei care suportă consecințele”.

Component al ștafetei, Ioan Pițigoi și-a exprimat și el dezamăgirea. ”Am încercat să fac o cronometrare manuală pornind de la o înregistrare video, însă e foarte greu. Pe imagini nu se vede când Cătălin face finiș. La orice concurs, la finiș ar trebui să stea cineva cu cronometru manual. De data asta nu a fost nimeni… Hai să zicem că, prin absurd, a fost o eroare de o secundă. Și în acest caz tot e record național. 39,22. De exemplu, eu am personal best 10,58. Si colegii mei îmi sunt aproape. Asta înseamnă că fugim la cronometru manual 10,00. Cătălin Cîmpeanu fuge aproximativ toate bucățile sub 10 secunde. Iar lansat, ca la ștafetă, sub 10 secunde pentru că nu mai e startul de jos să ne îngreuneze. Gândiți-vă dacă pleacă lansat și este cronometrat doar când își atinge viteza…”, ne-a declarat atletul din primul schimb al ștafetei.
Cu toate că, inițial, pe site-ul fra.ro a apărut că toate echipele participante la proba de 4×100 m au fost descalificate, ieri FRA a anunțat că va omologa clasamentul, însă fără timp.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)