Implica-te in sport, dezbatere pentru un viitor mai optimist

0
Posted May 22, 2016 by Lucian Popa in Altele sporturi

simoÎn urmă cu puţin timp, Centru de terapii complementare Salvia din Oradea a găzduit o dezbatere deschisă având ca temă principală, situaţia sportului in Bihor. La întrunire au participat mai mulţi oameni importanţi din sportul bihorean, sloganul “Implică-te în sport” venind ca o mănuşă în situaţia în care Oradea are multe probleme în acest domeniu de activitatea. Acţiunea a fost organizată de atleta Simona Kadaş şi TLDE Bihor. În calitate de invitaţi s-au aflat Dan Matei director al LPS Bihorul, Emil Morar antrenor atletism, Nelu Pop antrenor lupte, Zoltan Kovacs antrenor volei, Alin Cureş antrenor baschet, Cristian Lădescu antrenor gimnastică ritmică, Viorel Crăciunea antrenor box, Eugen Băjenaru antrenor polo, Robert Olah antrenor atletism.

Problemele cu care se confruntă lumea sportului bihorean au fost ascultate de Ştefan Herchi candidatul ALDE Bihor la Primăria Oradea şi Traian Bodea, preşedinte al formaţiunii politice.

Aşa cum era de aşteptat majoritatea dintre ei s-au confruntat cu problema bazei materiale care lipseşte cu desăvârşire în municipiul Oradea. După aceea s-a pus problema lipsei de susţinere a orădenilor când aceştia termină studiile gimnaziale, pentru ca după aceea fiecare să-şi aleagă un alt drum în viaţă. Iar un alt aspect puţin cunoscut de cei în domeniu, este faptul că tot mai puţini copii sau elevi fac sport, iar criteriul de selecţie în performanţă este din ce în ce mai redus.

herci“Suferim la nivelul bazelor sportive. Nu este nevoie de construcţia uneia noi, ci mai bine s-ar investi în actualul Stadion Tineretului. Suntem unul dintre puţinele municipii reşedinţă de judeţ, fără o pistă sintetică. Am făcut demersuri către Guvern, Primărie şi Ministere şi totuşi invetiţiile parcă sunt lăsate mereu în plan secund. Noi am avut o campioană mondială de atletism, Ligia Grozav, iar performanţa ei a trecut neobservată. Nu este posibil aşa ceva. Am introdus obligatoriu înotul la noi la liceu pentru a avea un plus în momentul în acre doreşti să-ţi continui activitatea” avea să spună Dan Matei.

Nelu Pop a recunoscut că nu-şi poate motiva financiar sportivii pentru că nu are baza legală, iar unii dintre ei după 18 ani preferă să-şi câştige existenţa într-un cu totul alt mod. Aici s-a vorbit şi despre mercenarii din sport, care vin la unele jocuri de echipă, este adevărat unde se plătesc salariile de la privat, dar ei au contracte şi mereu sunt interesaţi de latura financiară.

Nu s-au făcut niciun fel de promisiuni electorale iar soluţiile ar trebui să vină de la factorii de decizie. Schimburi de experienţă cu localităţile înfrăţite cu Oradea ar putea aduce un plus în ceea ce priveşte investiţiile şi o mai bună propagandă a sportului, accederea de fonduri europene şi binenţeles stimularea privatului să investească în sport.

Cu toţii au ajuns la o concluzie normală şi anume e nevoie de o implicare mult mai mare a tuturor în sport, pentru că sportul este un act de cultură iar acesta se poate dezvolta aproape în orice împrejurare.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)