Mai bine mai tarziu decat niciodata!!! Initiativa trebuia sa vina de ani de zile

0
Posted October 13, 2016 by Lucian Popa in Altele sporturi

nadiaUn grup format din 60 de fosti mari sportivi romani semneaza un ”apel pentru salvarea sportului romanesc” adresat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si Parlamentului Romaniei, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Documentul, sustinut de personalitati de seama ale sportului din tara noastra, precum Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Cristian Gatu, Ion tiriac, Ilie Nastase, Ana Pascu, Sandra Izbasa, Doina Melinte, Corneliu Ion, Dan Grecu si altii, dar si de sportivi in activitate, precum Ana-Maria Popescu (ex-Branza) si Larisa Iordache, porneste de la locul modest ocupat de Romania la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si sustine necesitatea lansarii unui program national de implicare a tineretului in sportul de masa si de performanta.

”Cu locul 47 ocupat de delegatia tarii noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul romanesc a inregistrat cel mai slab rezultat din intreaga istorie a participarii sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanta care indica pragul inacceptabil pana la care a coborat miscarea noastra sportiva, in decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului si superficialitatii cu care autoritatile centrale si locale au tratat in toti acesti ani un domeniu care adusese prestigiu si glorie Romaniei”, precizeaza comunicatul, subliniind ca ”abandonarea educatiei fizice si a sportului” are efecte dramatice la nivelul tinerei generatii si al sanatatii intregii populatii.

Comunicatul arata ca Romania se afla in topul european al obezitatii, iar cel mai recent studiu Eurostat ne plaseaza pe chiar primul loc in clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare, ”o consecinta fireasca a faptului ca, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an scolar, doar circa 10-12.000 sunt angrenati si in practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezinta, efectiv, intreaga baza de masa a sportului de performanta! Iar la varf trebuie notate prabusirile unor sporturi traditionale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, kaiacul-canoe si tirul”.

”In fata acestor realitati dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastra pentru a sustine lansarea urgenta a unui Program National, componenta esentiala a ‘Proiectului de tara’, prin ridicarea problematicii legate de sanatatea populatiei, miscarea fizica, educatia fizica, sportul de masa si de performanta la nivelul unui domeniu de interes national”, se arata in apelul grupului de performeri ai sportului romanesc.

”Ne-am hotarat sa strangem randurile si sa tragem acest disperat semnal de alarma, solicitandu-va o intalnire, pentru a examina impreuna situatia-limita a sportului romanesc si pentru a cauta cai si solutii de indepartare a erorilor care au condus la criza actuala. Totodata, reamintim ca sportul este unul dintre cei mai importanti vectori de imagine ai unei tari, sportivii numarandu-se printre emisarii de varf ai natiunii”, afirma legendele sportului romanesc.

Apelul se refera si la Legea Sportului, modificata de mai multe ori din anul 2000 pana azi, fara insa a se ajunge ”la un numitor comun fata de proiectul elaborat de o echipa a MTS”, fiind amintita si ”Strategia de dezvoltare a sportului in Romania — perioada 2016-2032”, aflata in dezbatere.

”A trecut mai bine de o luna de la incheierea Jocurilor Olimpice de la Rio si se pastreaza o tacere suspecta, atat in privinta rezultatelor modeste, cat si a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilitatii lipseste, inclusiv in ceea ce priveste cazurile de dopaj, care au subtiat delegatia sportiva deplasata la JO si, implicit, rezultatele de acolo”, se mai arata in apel.

Fostii mari sportivi ai Romaniei cer implicarea si sprijinul autoritatilor, in nume personal si al tuturor iubitorilor sportului romanesc, pentru conturarea unor principii care sa stea la temelia miscarii sportive din tara noastra, printre care figureaza ”ridicarea miscarii fizice, a educatiei fizice si a sportului la rang de politica nationala, legata nemijlocit de gradul de sanatate fizica, morala si sociala a intregii populatii; reconsiderarea rolului educatiei fizice si a sportului in procesul de invatamant scolar si universitar; relansarea manifestarilor sportive nationale cu caracter de masa, ca principala baza de selectie pentru sportul de performanta; un pachet de masuri pentru sustinerea si incurajarea sportului de performanta (…), cu prioritate acordata disciplinelor olimpice, printr-o lege a fiscalizarii cat mai clara ti mai atractiva; incurajarea tuturor initiativelor private de sustinere a sportului de performanta si imbunatatirea Legii sponsorizarii printr-o corecta structura a Codului fiscal (…); stimularea initiativelor locale de dezvoltare a bazelor sportive moderne, complexe, care sa atraga tineretul in practicarea sistematica a sportului de performanta” etc.

SPORTIVII CARE SUSTIN APELUL
1.Nadia Comaneci
2.Ivan Patzaichin
3.Ilie Nastase
4.Sandra Izbasa
5.Cristian Gatu
6.Georgeta Andrunache
7.Cornel Otelea
8.Ana Pascu
9.Doina Melinte
10.Maricica Puica
11.Gheorghe Berceanu
12.Toma Simionov
13.Ion Corneliu
14.Larisa Iordache
15.Petre Ivanescu
16.Ioan Moser
17.Anisoara Cusmir Stanciu
18.Alina Dumitru
19.Andreea Raducan
20.Carol Corbu
21.Ştefan Birtalan
22.Gheorghe Goran
23.Ion Barladeanu
24.Agafia Buhaev
25.Valeria Racila van Groningen
26.Monica Rosu
27.Radu Voina
28.Vasile Stanga
29.Valentin Samungi
30.Viorica Susanu
31.Doina Ignat
32.Liliana Gafencu
33.Ion Alexe
34.Cezar Nica
35.Mihai Marinescu
36.Gavril Kicsid
37.Carmen Bunaciu
38.Ana Maria Branza
39.Angela Alupei
40.Rodica serban
41.Ioana Rotaru
42.Viorel Talpan
43.Iulica Ruican
44.Cornel Penu
45.Ion Popescu
46.Werner Stockl
47.Veronica Cochelea
48.Elena Georgescu
49.Olimpiu Nodea
50.Aurica Barascu
51.Roland Gunesch
52.Alexandru Folker
53.Titus Moldovan
54.Dan Grecu
55.Constantin Tudosie
56.Nicolae Munteanu
57.Ionel Constantin
58.Pierre de Hillerin
59.Camelia Potec
60.Ion Tiriac

AGERPRES


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)