Repetitie cu public pentru debutul in Champions League

0
Posted October 16, 2016 by Lucian Popa in Baschet

achimCristian Achim (foto), antrenorul principal al CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat meciului cu BCM Olimpic Baia Mare, din cadrul etapei a 4-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Tehnicianul campioanei României a vorbit despre jocul câștigat cu scorul de 97-40 (27-4, 23-7, 30-12, 17-17), după care a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii prezenți.

“A fost un joc mai ușor decât ne-am așteptat. Mă bucur că am reușit să folosim toți jucătorii înscriși pe foaie pentru acest meci și pentru faptul că la finalul lui suntem cu toții sănătoși. Mă bucur că a reintrat Titus (n.r. Nicoară). Încercăm să-l integrăm cât mai repede deoarece este un jucător important pentru noi.

Din acest moment intrăm într-un ritm absolut infernal de jocuri. Vom avea parte de adversari foarte buni, însă nu trebuie să ne plângem, deoarece noi ne-am dorit să ajungem aici. Este un lucru deosebit de pozitiv să fim în grupele Basketball Champions League. Ne-am dorit ca noi să fim aici și ne-am dorit să oferim publicului orădean posibilitatea de a vedea aceste echipe în sala noastră.

Urmează meciul cu Pinar Karsiyaka de miercuri, apoi cel cu Steaua de sâmbătă, respectiv cel cu Maccabi Rishon de marțea viitoare.

Regret nespus accidentarea lui Martin Zeno. Din păcate nu este în puterile noastre să-l readucem mai repede pe parchet. Trebuie să ne adaptăm acestei situații.”

Ce v-a mulțumit în această seară?

“M-a mulțumit faptul că am tratat meciul foarte serios. Îmi place enorm acest lucru. Trebuie să tratezi fiecare meci și fiecare adversar cu maxim de seriozitate. Acesta e motivul pentru care am putut să rotim jucătorii și pentru care am redus șansele apariției de noi accidentări.”

Titus Nicoară a revenit.

“Titus are un singur antrenament cu echipa. I-am spus înaintea meciului că intenționez să-l folosesc între 10 și 15 minute. Am făcut acest lucru. Evident, va avea nevoie de timp pentru a-și intra în ritm.

Uitați-vă la Zarko (n.r. Comagic). Nu a jucat o lună. Uitați-vă la Rareș (n.r. Pașca). Nu a fost cu echipa în presezon. Nu e ușor să stai afară și să reintri. Cine judecă și o face aspru, o face din neștiință. Nu e ușor să revii după o absență îndelungată. E nevoie de timp pentru a reveni la nivelul obișnuit sau la cel maxim.”

Ce explicații ați găsit pentru eșecul de la Sibiu?

“Sunt enorm de multe explicații. Aș putea să le dau public, însă chiar dacă acestea sunt perfect normale, rostite, ele ar putea să sune ca niște scuze. Însă există foarte multe explicații pentru ceea ce ni s-a întâmplat la Sibiu.”

A fost un meci în care ați avut oportunitatea să menajați jucători precum Barnette sau Mirkovic, în condițiile în care Zeno oricum este indisponibil. Spuneați la conferințele de presă anterioare că vreți să găsiți oportunități de a-i menaja.

“Da, de această dată am reușit să le reducem minutele. Însă, cu tot respectul pentru adversarul nostru din această seară, îmi e greu să cred că vor mai fi prea multe oportunități de roti jucătorii în acest fel. Nu exclud să se întâmple și la alte meciuri, însă nu va fi ușor să facem asta. Pe de altă parte, cred și sper că s-a remarcat faptul că noi rotim jucătorii la fiecare meci, doar că nu am reușit să o facem așa cum ne-am fi dorit.

Eu nu am de gând să joc vreun meci în cinci sau șase jucători. După părerea mea acest lucru nu se poate. Nu există echipă serioasă care să fie capabilă să performeze pe termen lung și foarte lung în 5-6 jucători. Nu există așa ceva. Poți să faci față 1-2 meciuri, dar în niciun caz nu poți să o ții așa mai mult. În plus, când suprasoliciți jucătorii există evidentul risc sporit de accidentare.

Acesta este motivul pentru care eu optez să joc într-o rotație cât se poate de lungă. Asta nu înseamnă că eu nu îmi doresc să câștig fiecare meci, dar nici nu pot să-mi distrug echipa. Va trebui să avem mare grijă modul de alocare al minutelor.”

Cum intenționați să abordați jocurile din Champions League? În primele două etape întâlniți poate favoritele grupei, Pinar Karsiyaka și Maccabi Rishon.

“Cu atât mai rău îmi pare că nu putem conta acum pe Martin Zeno. Însă, cum spuneam, trebuie să ne adaptăm. Nu avem altă opțiune.

Eu nu pot să gândesc altfel decât la victorie. Nu am cum să mă concentrez doar pe campionat sau doar pe cupele europene. Eu îmi doresc să câștig următorul meci. Altă strategie nu am. Mintea nu mă lasă să abordez lucrurile altfel. Vrem să câșitgăm fiecare meci. Dacă aș juca cu Real Madrid, aș spune același lucru. Vom vedea la fața locului dacă putem să câștigăm sau nu. Datoria noastră este să vrem, să muncim și să încercăm. E normal să pierzi. Nu s-a inventat echipa care să nu piardă. Nu cred că va exista vreodată așa ceva.”

Ce puteți să ne spuneți despre Pinar Karsiyaka?

“Este un nume mare, provenit dintr-un campionat redutabil al Europei. A fost campioană a Turciei în 2015 și a jucat în Euroligă chiar în sezonul trecut. Aceste lucruri cred că spun multe despre adversarul nostru.

Concret îmi este foarte greu să spun ceva despre jocul acestei echipe. Am primit înregistrarea meciului susținut de ei la finele săptămânii trecute. Prin urmare, la această partidă vom avea niște informații despre adversar spre deosebire de prima manșă a dublelor cu Prievidza și Lukoil Academic.

Ne face plăcere să întâlnim astfel de adversari și să oferim posiblitatea suporterilor noștri, oamenilor din Oradea care iubesc baschetul, să urmărească pe viu echipe precum Pinar Karsiyaka.”

Nu vă e teamă că nu veți face față cu astfel de oponenți?

“Mi s-a spus, nu de către o persoană, același lucru. Că nu vom face față, că vom juca 14 meciuri care ne vor epuiza, că vom încasa înfrângeri la scor… Datoria noastră este să credem și să încercăm, să demonstrăm cu putem, că suntem la acel nivel care ne permite să jucăm cu aceste echipe.

Pe de altă parte, aș putea să răspund și eu cu o întrebare: ce ați fi vrut? Să pierdem? Să ne dăm la o parte?

Noi ne-am dorit să ne batem cu aceste echipe. Noi ne dorim să jucăm cu cei mai buni. Nu ne e teamă de ei. Vom vedea dacă vom reuși sau nu. Însă eu nu pot să-mi propun să nu mă calific în Basketball Champions League. Pe de altă parte, țin să subliniez faptul că ajungerea în grupele acestei competiții reprezintă un capitol de istorie pentru baschetul orădean și românesc


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)