Cristian Achim: “Am pierdut lupta la recuperare ofensiva”

0
Posted December 1, 2016 by Lucian Popa in Baschet

achimCristian Achim (foto), antrenorul CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat meciului pierdut cu Umana Reyer Venezia, scor 69-73, în etapa a 7-a din Grupa B în Basketball Champions League.

Tehnicianul roș-albaștrilor a vorbit despre jocul cu reprezentanta Italiei și a făcut precizări cu privire la regulamentul competiției, respectiv modul în care el influențează meciurile echipei orădene. De asemenea, Achim a subliniat situația delicată pe care echipa o parcurge din punct de vedere medical, dar și din cel al limitelor în ceea ce privește antrenamentul.

“Felicit echipa din Venezia pentru victorie. A fost un meci foarte dificil pentru ambele echipe. Sunt de părere că în condițiile actuale, cu Uros (Lucic) la primul meci și fără Sean (Barnette) am jucat, să spunem, bine. Am schimbat foarte multe acțiuni față de sezonul precedent, astfel încât lui Uros nu îi este ușor în aceste zile, când are de acumulat multe informații.

Am crezut foarte mult în victorie pentru acest meci. Chiar dacă, așa cum s-a putut vedea, Venezia alcătuiește o echipă foarte bună cu jucători de certă valoare, care au ieșit la rampă în momentele cruciale ale confruntării prin câteva reușite de la mare distanță.

Am încasat câteva coșuri în momente importante ale jocului după ce ne-am apărat bine. Aruncările au venit peste mâna apărătorului, ceea ce denotă o calitate individuală deosebită. Este adevărat că Venezia a ratat și câteva aruncări deschise, dar același lucru l-am făcut și noi.

Din păcate am pierdut lupta la recuperare ofensivă. Statistica indică o diferență de patru recuperări ofensive în favoarea italienilor, dar mie mi s-au părut mai multe. Eu cred că dacă nu cedam atâtea recuperări sub propriul coș, meciul ar fi fost câștigat de noi.

Vreau să remarc că și echipa din Venezia, similar altor adversari ai noștri în cupele europene, are dreptul să folosească mai mulți jucători străini. La Oradea a jucat cu șase străini, dar numărul mai mare de străini și flexibilitatea pe care o oferă regulamentul specific al campionatului din Italia, oferă celor de la Venezia posibilitatea de a-și roti jucătorii mai bine sau chiar de a-i odihni sau menaja în anumite momente. Consider că ei au un avantaj uriaș și italienii nu sunt singurii care se bucură de el.

Noi suntem afectați de problemele medicale. Oricât urăsc până să și vorbesc despre acest lucru, e limpede că ne creează mari dificultăți. Din păcate trebuie să ne concentrăm mai mult asupra modului în care să ne protejăm jucătorii decât ne gândim la baschet.

Echipa acumulează un efort uriaș și e foarte greu de dus acest ritm. Avem deja 11 meciuri jucate în cupele europene. Drept comparație, șase dintre celelalte echipele care sunt în grupa noastră au jucat doar șapte meciuri, iar una a jucat nouă meciuri. Joi avem deja 11! Suntem singura echipă din Champions League care a jucat două tururi preliminare. Credeți că acest lucru nu ne afectează prospețimea, programul și așa mai departe? Și suntem de abia la jumătatea fazei grupelor.

Noi nu mai avem când să ne antrenăm. După meciuri e evident că ai nevoie de antrenament de recuperare, lucru asupra căruia ne aplecăm tot mai mult în ultima perioadă, după care fie ne așteaptă o deplasare cine știe cât de lungă, fie intrăm direct în pregătiri pentru următorul adversar. Efectiv nu avem cum să ne antrenăm în acest ritm de jocuri. Sigur, în aceeași situație sunt și celelalte echipe din Champions League.

Cu siguranță ne bucurăm că suntem în această competiție. Este o bucurie și o mândrie pentru noi să avem posibilitatea să aducem echipe de acest nivel la Oradea. Asta ne-am dorit și asta ne dorim în continuare. Doar că aș vrea să înțelegem că și acești jucători sunt oameni. Nu putem să le cerem să fie altceva. Ei dau tot ce pot la fiecare meci. Asigur pe toată lumea de acest lucru.”


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)