Gala Atletismului Bihorean a ajuns la editia jubiliara. Laviniu Chis cel mai bun in 2016

0
Posted December 27, 2016 by Lucian Popa in Atletism

chisPentru cei mai mulţi dintre cititori, cifra 20 nu înseamnă nimic. Pentru Virgil Preda, cifra este istorie. Şi este unic în România şi după părerea mea, va rămâne unic. Douăzeci de ani  a luat microfonul şi a prezentat o Gală a Atletismului Bihorean, care de-a lungul anilor şi-a câştigat respectul. Mai mult, orice performer să ajungă pe calendar era o mândrie, iar să fie primul a fost ceva inedit. Şi prima a fost medaliată cu bronz la un Campionat Mondial de juniori III şi alta a fost unică în Bihor, Campioană Mondială de juniori I. Cele 20 de calendare au fost expuse pe pereţi pentru a-i cunoaşte pe toţi cei care de-a lungul anilor au avut o performanţă remarcabilă.

Cantina Liceului cu Program Sportiv Bihorul Oradea a fost din nou gazda unui astfel de eveniment. Ediţia jubiliară a avut o parte dintre invitaţii care de-a lungul anilor s-au aflat pe calendar dar care nu mai practică atletismul. Printre aceştia se numără Ion Vasile, Sebesteyn Eduard, Ligia Grozan sau Hallai Erika. De asemenea Constantin Pană, 84 ani nu a lipsit fiind sufletul atletismului în judeţul Bihor. Au fost derulate imagnici cu cele mai importante performanţe ale atletismului bihorean de-a lungul anilor, cu menţiunea că unele au fost de-a dreptul emoţionante până la lacrimi.

Vizibil emoţionat, Virgil Preda a fost din nou o gazdă foarte bună şi foarte exactă, peste trei ori premiind, făcând declaraţii interesante şi având in calitate de invitaţi, oameni trecuţi de prima tinereţe care nu au fost uitaţi. De asemenea au fost prezente patru generaţii din familia Preda, Vanessa nepoata, Diana fiica, şi tatăl Marianei Preda, la 92 ani. Din păcate niciun reprezentant al liceului nu a fost prezent la mult îndrăgitul eveniment, dar părinţii în număr foarte mare s-au bucurat pentru copii lor care au fost premiaţi. Din păcate, majoritatea celor care au luat cuvântul s-au plâns de baza materială care lipseşte cu desăvârşire atunci când vorbim de atletism, iar perspectivele sunt sumbre.

Imnul de stat nu putea fi evitat, iar momentul de reculegere pentru trei persoane implicate în sport, trecute în nefiinţă în 2016 nu au putut fi ignorate.

“În 2017 se împlinesc 50 de ani de când sunt activ în atletism, iar peste câţiva ani 40 de ani de când practic meseria de antrenor. Sincer este o mândrie pentru mine că am avut şansa să lucrez cu oameni deosebiţi, care s-au realiuat în viaţa de zi cu zi. Gala efectiv este organizată doar din donaţii sau din sponsorizări, de la foştii noştri sportivi care ne ajută foarte mult” avea să spună Virgil Preda.

S-a trecut la premieri, la categoria piticul de viitor, au fost premiaţi Kadar Briana, Brage Alesia, Antonia Sângiorzan, Mădălin ritm şi Vanessa Negrean.

De asemenea la categoria speranţă au primit cadouri Andrei Drâmba, Erdei Roberta, Cristian Oros, Sebastian David, Szatmari Boglarka, Marcu Nole, Trip Alexandru, Bronţ Gabriela, Robert Olah sau Kati Cărbunaru.

A urmat categoria confirmări, care de obicei în scurt timp vor ajunge pe calendar. Vereş andrei, iştvan Alexei, Daniel Copil, Eugen Marc, iar la capitolul debut pe podium s-au sitaat Daria Sferla, Serena Benny, Delia Neag sau Larisa Brândaş.

Cea mai dificilă categorie e perseverenţii, cei care se pregătesc an de an, dar rezultatele pot veni puţin mai târziu. Aici au fost încadraţi Miruna Hasegan, Potra Samanta, Coita Denisa, Todea David, Alexanra Bărcui, Kadar Sava, Farcaş George, Petruţ Iulia, Szucs Cristian, Stocker Attila, Alesia Regle, Popa Carmen, Abrudan Luca, Mate şi Gergo Antal, Horaţiu Sabău.

S-a ajuns în cele din urmă la Top 10 pe anul 2016.

Iată clasamentul final:

10. David Pentie;

9. Anda Pogăceanu şi Balogh Luis;

8. Juns Florian, Cristian Meheş:

7. Kiraly Balint;

6. Antonia Teuşea;

5. Claudiu Hasegan;

4. Eduard Hercuţ;

3. Sergiu Perţe;

2. Vasile Conţ;

  1. Laviniu Chiş

Aşadar aşa cum era de aştapat, Laviniu Chiş (foto), antrenat de Robert Olah şi Florina Fărcuţ a fost cel mai bun atlet al anului fiind totodată cel mai bun sportiv al LPS-ului în acest an. Cu şapte medalii naţional cucerite în 2016, Laviniu Chiş a savurat momentul dar si-a spus o parte din off-uri, care se ştiu şi sunt cunoscute, dar din păcate puţini sunt cei care-l ajută efectiv. Le-a mulţumit antrenorilor, specal lui Vasile Comnţ venit acasă din Marea Britanie pentru a relua atletismul şi a investi în el, şi cel mai probabil, Laviniu Chiş va face pasul spre un club mare din capitală care-l doreşte.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)