Luni 5 decembrie, nationala de handbal feminin debuteaza la Campionatul European

0
Posted December 3, 2016 by Lucian Popa in Handbal

romaniaNaţionala de handbal feminin a României participă, începând din 5 decembrie, la turneul final al Campionatului European din Suedia, unde este creditată cu a şaptea şansă la câştigarea medaliei de aur, pentru tricolore fiind a 11-a participare în competiţia continentală din 12 posibile.
Cu un nou antrenor la cârmă, ibericul Ambros Martin, cu un lot întinerit masiv, dar având acelaşi lider incontestabil al ultimilor ani – Cristina Neagu, reprezentativa tricoloră pleacă duminică dimineaţă spre Suedia, la turneul final al Campionatului European.

Jucătoarele tricolore vor evolua în grupa D, urmând a întâlni, în ordine, campioana europeană en-titre, Norvegia (luni, ora 21.45), campioana olimpică Rusia (miercuri, 19.30) şi Croaţia (vineri, 21.45).

Pentru echipa României, cu noul antrenor, care are drept obiectiv pe termen lung clasarea pe podium la JO de la Tokyo, poate fi cel mai ”relaxant” turneu final de Campionat European, la care nu se pleacă la drum cu presiunea unui obiectiv de medalie, la care începe ”săparea” fundaţiei viitoarei echipe reprezentative şi, în consecinţă, competiţia la care jucătoarele lui Ambros Martin ar putea evolua ”de plăcere”. Şi, de multe ori, istoria a arătat că atunci când se joacă handbal de plăcere surprizele pot fi foarte plăcute în planul rezultatelor.

Sigur că antrenorul Ambros Martin nu este genul de tehnician care acceptă orice rezultat şi şi-a declarat deja intenţiile, în pofida timpului foarte scurt pe care l-a avut la dispoziţie pentru a lucra cu reprezentativa tricoloră în perspectiva CE din Suedia. ”Nu putem gândi obiectivele României în paşi de timp, adică doar cu gândul la ce va fi la Tokyo. Dacă până acolo avem şanse la rezultate bune, vom profita de ele. Dar e important ca fetele să aibă atitudine de învingătoare, să nu se gândească doar la rezultat”, declara ibericul pentru News.ro în urmă cu puţin timp.

romania-1”Un obiectiv realist în prezent ar fi ieşirea din grupe”, spunea şi Cristina Neagu, noul căpitan al naţionalei.

În lotul tricolor pentru CE din Suedia, se regăsesc doar şapte jucătoare din cele care au evoluat şi la ediţia de acum doi ani, adică Neagu, Chiper, Pintea, Chintoan, Dedu, Ungureanu şi Zamfir, deci este evident că experienţa pentru competiţia din acest an nu este cuvântul de ordine pentru România.

Mai mult, liderul naţionalei, Cristina Neagu, a acuzat accidentări la umăr şi gleznă în ultimele săptămâni şi nu a jucat niciun meci la Trofeul Carpaţi de la finalul lunii trecute, atunci când declara că speră să fie refăcută complet în Suedia.

De asemenea, retragerea Aureliei Brădeanu, precum şi accidentări ale unor jucătoare experimentate din circuitul naţionalei, restrâng şansele României de a-şi propune un parcurs solid spre medalii.

Reprezentativa tricoloră este creditată de specialiştii în handbal de pe continent cu a şaptea şansă la câştigarea trofeului, favorită fiind aceeaşi Norvegia, dar de această dată într-o luptă mult mai strânsă cu Rusia, campioana olimpică din acest an, Olanda, vicecampioana mondială, sau Franţa.

Echipa României participă pentru a 11-a oară la un turneu final de Campionat European, din 12 ediţii care au avut loc, începând cu 1994, singura dată când nu a fost prezentă fiind în 2006. Tricolorele au obţinut în aceşti ani o singură medalie, bronzul, în 2010, cu Radu Voina pe banca tehnică, celelalte clasări fiind următoarele: 1994 (locul 10), 1996 (5), 1998 (11), 2000 (4), 2002 (7), 2004 (7), 2008 (5), 2012 (10) şi 2014 (9).

Lotul României pentru CE din Suedia este format din următoarele jucătoare, cu menţiunea că din cele 18 vor fi trecute 16 pe foaia oficială:

Portari: Paula Ungureanu (CSM Bucureşti), Denisa Dedu (Corona Braşov), Iulia Dumanska (SCM Craiova);
Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (CSM Roman), Cristina Florică (HCM Râmnicu Vâlcea);
Interi stânga: Cristina Neagu (Buducnost), Cristina Zamfir (SCM Craiova), Gabriella Szucs (Dunărea Brăila);
Centri: Eliza Buceschi (Dunărea Brăila), Mădălina Zamfirescu (Dunărea Brăila), Cristina Laslo (”U” Cluj);
Interi dreapta: Melinda Geiger (Brest), Laura Popa (”U” Cluj);
Extreme dreapta: Laura Chiper (Corona Braşov), Aneta Udriştioiu (Dunărea Brăila);
Pivoţi: Oana Manea (CSM Bucureşti), Florina Chintoan (”U” Cluj), Crina Pintea (Thuringer).

Campionatul European din Suedia debutează, duminică, cu meciurile din grupele A şi B, între Serbia – Slovenia şi Suedia – Spania (A), respectiv Olanda – Germania şi Franţa – Polonia (B), urmând ca luni să aibă loc şi primele partide din grupele C şi D.

Primele trei clasate din fiecare din cele patru grupe preliminare se vor califica în cele două grupe principale, meciurile fiind programate între 10-14 decembrie, după care, în 16 decembrie, vor avea loc semifinalele şi partida pentru clasarea pe locurile 5-6, iar în 18 decembrie, finalele pentru medalii.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)