Cristian Achim: “Ne aflam intr-o pozitie la care nimeni nu a visat”

0
Posted January 19, 2017 by Lucian Popa in Baschet

achimCristian Achim (foto), antrenorul echipei CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat victoriei repurtate asupra lui Kataja Basket, scor 101-91. Meciul contează pentru etapa a 13-a din Grupa B în Basketball Champions League – ediția 2016/17.

“Felicit Kataja pentru baschetul pe care îl joacă. Au demonstrat și astăzi, încă o dată, acest lucru. A fost un meci frumos și cred că toți cei care iubesc baschetul au gustat spectacolul oferit cu generozitate de cele două echipe, deoarece a fost un spectacol în adevăratul sens al cuvântului.

Martin Zeno este un jucător foarte bun. Cred că a demonstrat deja în destule rânduri la echipa noastră acest lucru. Când este sănătos, concentrat și joacă un meci important, poate să facă ceea ce a făcut în acest meci. Sigur, nu e mașină și nu știu în ce măsură se pot repeta astfel de prestații. Însă sunt foarte bucuros să am în echipa mea un astfel de jucător.

Îmi felicit toți jucătorii, nu doar pe Zeno. Tot ce facem noi aici este legat de efortul colectiv. Suntem angrenați într-un sport de echipă, în care nu exiști fără colegi. Am jucat foarte bine din punct de vedere colectiv. A fost o luptă în adevăratul sens al cuvântului.

Am încercat să jucăm agresiv împotriva uneia dintre cele mai periculoase echipe de pe semicerc din întreaga competiție. Sunt foarte fericit pentru acest succes, mai ales că meciul a fost desemnat Game of the Week, ceea ce înseamnă că ochii tuturor au fost ațintiți asupra acestui meci.”

Despre adversar, tehnicianul roș-albaștrilor a spus:

“Este foarte complicat să joci împotriva acestei echipe. Dovadă în acest sens este numărul de 40 aruncări de trei puncte pe care le-au executat în acest meci. Este o cifră enormă. Însă cu acest stil de joc au reușit să obțină victorii foarte importante, în special în deplasare. Ceea ce îmi spune că ei au găsit o formulă prin care pot fi competitivi prin această abordare. Știm deja că sunt o serie de echipe în această grupă, mult mai bine cotate, cu bugete net superioare și cu jucători mult mai bine cotați, care nu au reușit să facă față acestui joc prestat de Kataja.

Am reușit încă o dată să-l limităm pe Daniel Mullings. Pentru a 2-a oară în tot atâtea meciuri, defensiva noastră l-a ținut sub control pe acest jucător, care este cel mai eficient din întreaga competiție. Spun încă o dată, echipe net superioare nouă au avut mari probleme cu acest jucător. Foarte mari.”

Întrebat de ce nu s-a făcut fault la ultima fază din sfertul 4, Cristian Achim a spus:

“Nu am reușit să facem fault. Am cerut acest lucru la timeout, dar nu am reușit să facem fault. Finalul timpului regulamentar nu ne-a fost favorabil deloc. Zeno a ratat prima liberă, iar apoi i-am cerut să o rateze pe a 2-a, dar a marcat-o. Apoi am încasat acel coș de trei puncte și s-a mers în prelungiri.

În general un astfel de coș întoarce soarta unui meci. De obicei echipa care vine din urmă are avantajul moral și profită de acest lucru. Cu atât mai mare este meritul băieților mei. Credeți-mă că nu e ușor să începi de la zero un meci care în mintea jucătorilor era deja câștigat. Am niște jucători foarte stabili din punct de vedere psiho-emoțional.”

O altă întrebare a fost legată de formula în care echipa a jucat repriza de prelungiri – Mirkovic, Pasalic, Mandache Zeno și Denison – adică cu patru oameni de pozițiile 1-2-3 și cu un om mare.

“Nu s-a accidentat nimeni. A fost o alegere a noastră, întrucât și adversarul a recurs la o formulă similară. De altfel, una dintre principalele calități ale lui Kataja este legată de viteza de reacție. Au un profil de jucători extrem de iuți. A trebuit să ne adaptăm și am optat pentru patru oameni mici în ultimele minute de joc.”

În ceea ce privește calificarea echipei, antrenorul CSM-ului a spus:

“Ne aflăm într-o poziție la care nimeni nu a visat, ca să fim cinstiți cu noi înșine. Trebuie să ne bucure, pe toți, că suntem aici. Orașul Oradea merita să aibă parte de oaspeți precum cei care au pășit pragul Arenei Antonio Alexe. Sunte foarte bucuros că am avut oportunitatea de a avea oaspeți precum echipele cu care ne-am duelat în ultimele luni.

Cu această victorie suntem calificați în playoff-ul cupelor europene. Așadar, visul european va continua pentru noi după meciul de la Venezia. Ceea ce aduce un nou plus de prestigiu pentru baschetul orădean și pentru Oradea.

Consider că echipa, cu jucătorii, staff-ul tehnic, președintele, sponsorii, toți cei implicați, a realizat un parcurs deja excepțional în Champions League. E normal să fim fericiți. Acum e normal să ne bucurăm. Deoarece toate eforturile noastre, ale tuturor, sunt răsplătite prin faptul că ne-am asigurat calificarea în fazele superioare ale cupelor europene.”


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)