Cristian Achim: “Remarc efortul echipei si imi felicit jucatorii”

0
Posted February 9, 2017 by Lucian Popa in Baschet

achimCristian Achim (foto), antrenorul principal al CSM CSU Oradea a vorbit despre succesul repurtat în fața lui Usak Sportif, scor 82-72, în prima manșă din optimile de finală ale FIBA Europe Cup.

Iată ce a declarat tehnicianul în vârstă de 46 ani la conferința de presă desfășurată imediat după meci:

“O victorie extrem de frumoasă, împotriva unei echipe provenite dintr-un campionat la care noi nici măcar nu putem să visăm. A fost o atmosferă, ca de obicei, extrem de frumoasă și de caldă. Continui să afirm că avem cea mai frumoasă sală din România, în sensul în care jucătorii sunt încurajați, de căldura pe care o primim din partea suporterilor și pentru energia pe care publicul o transmite.

A fost un meci extrem de solicitant. Ne-am urmărit unii pe alții. Ca timp ei au condus foarte puțin, însă noi nu am reușit să ne desprindem până la final. Desigur este importantă să joci sfârșitul partidelor bine, iar noi am reușit acest lucru în seara asta.

Îmi felicit jucătorii nu doar pentru că au făcut un meci bun, dar pentru că sunt dedicați și implicați în ceea ce fac. Îi felicit și le mulțumesc pentru că au oferit o victorie mare întreg baschetului românesc și nouă, celor implicați în acest fenomen. Este o victorie foarte mare.

Usak are niște jucători extrem de buni în componență. Însă, jucătorii noștri au fost mai buni, cel puțin în acest meci. Am făcut o apărare extraordinară în special în sferturile 1 și 4. De asemenea, am mișcat mingea mult mai bine decât o facem de obicei și de aici s-au ivit și multele noastre șanse de a marca. Nu e mai puțin adevărat că am marcat foarte bine în această seară, lucru demonstrat de procentajul aruncărilor de trei puncte.

Această diferență nu spune nimic. Aș fi spus același lucru chiar dacă pierdeam cu 2-3-5 puncte. Totul se va decide în retur. În astfel de jocuri tăria mentală contează foarte mult. Desigur, este un avantaj care ne oferă niște șanse la care poate nu ne-am fi gândit la început. Consider că avem un avantaj care menține vii speranțele noastre de calificare. Însă e limpede că o echipă precum Usak Sportif are capacitatea de a întoarce o astfel de diferență.

Turcii joacă un baschet interesant. Combină defensivele și dacă nu ești atent ca antrenor, ca jucător, ca echipă, poți să cazi foarte ușor în această capcană. Sunt un adversar nu doar valoros, dar și incomod, greu de combătut.

Remarc efortul echipei. Sigur, Pasalic a fost într-o zi deosebită, iar Denison a adus contribuția sa obișnuită deja. Însă aș vrea să remarc prezența lui Bobe, Petrișor și chiar Țîbîrnă a fost utilă în anumite momente. Poate că Bogdan nu a intrat foarte conectat, dar în repriza a 2-a ne-a fost de ajutor. Chiar dacă prestațiile lor nu s-au transformat în puncte. Important este că am fost în meci pe tot parcursul celor 40 minute, echipa nu a avut căderi și în acest mod am putut avea o rotație bună, am gestionat efortul și pe final i-am avut proaspeți pe băieți. Cel puțin în modul în care s-au exprimat pe teren mi-au lăsat impresia că au fost proaspeți la final.

Nu știu dacă ne vom califica. Eu și băieții ne dorim foarte mult să continuăm această aventură. Dar, dacă se va întâmpla să fim eliminați, eu cred că am oferit publicului nostru o ultimă imagine frumoasă în cupele europene. Evident însă, ne gândim la calificare. Aceasta este mentalitatea noastră.

Aș vrea să remarc că sunt foarte multe echipe într-o situație similară cu a noastră. Mă refer la echipele care au jucat în grupele Champions League. Pe cei interesați îi rog să verifice parcursul unor echipe precum Varese, Szolnok, Usak, Rishon, iar la nivel mai ridicat Barcelona, Unics Kazan sau Darussafaka. Sunt foarte puține echipe care pot să facă față cu brio în ambele fronturi – intern și european. Așadar, nu suntem singurii care întâmpinăm probleme în competiția internă. Ba din contră, cred că aproximativ 75% din echipele angrenate în Champions League se confruntă cu acest gen de probleme.

Repet, sunt foarte fericit pentru victorie și pentru parcursul european. Nu știu când vom mai avea ocazia să vedem asemenea echipe la Oradea. Îmi doresc tare mult ca acest lucru să se repete și să avem parte în mod tradițional de astfel de sezoane, dar eu aș vrea să ne bucurăm cu toții de acest parcurs pentru că a fost și este o bucurie a baschetului pentru fiecare dintre noi.”


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)