Campioana se deplaseaza la Cluj-Napoca, pentru o posibila finala a acestui sezon

0
Posted March 20, 2017 by Lucian Popa in Baschet

basc mandacheȘerban Sere, președintele CSM Oradea, a vorbit despre parcursul echipei de baschet CSM CSU Oradea în actualul sezon competițional. El a discutat despre acest lucru în partea a 2-a a conferinței de presă desfășurate luni (20.03), la sala mică a Primăriei Municipiului Oradea.

“Echipa de baschet se află într-o perioadă bună din punct de vedere al rezultatelor. Pe mine mă bucură faptul că avem o exprimare mai bună și în teren, nu doar pe tabela de marcaj. Începem să recuperăm terenul pierdut în campionat și cred că ne-am apropiat mai mult de un loc demn de nivelul și așteptările noastre.

Venim după o aventură deosebit de frumoasă în cupele europene. Ea a avut un preț, fiind o participare extrem de solicitantă atât pentru sportivi și antrenori, cât și pentru conducere. Am întâmpinat numeroase momente neprevăzute pe care a trebuit să le gestionăm și din care am reușit să ieșim. Mă bucur că începem să arătăm bine spre foarte bine. Cunoaștem așteptările tuturor celor care urmăresc și doresc binele echipei. Încercăm să îi răsplătim pe toți aceștia cu evoluții cât mai bine.

Obiectivul nostru este și rămâne câștigarea campionatului. Nu ne legăm de bugete sau alte asemenea aspecte. Noi înșine avem potențial pentru a câștiga campionatul. Ne vom bate pentru acest trofeu. Nimeni nu ne garantează că vom reuși, dar cu siguranță acesta este obiectivul nostru.”

Despre noul rol al lui Andrei Mandache, oficialul CSM-ului a spus:

“Îl felicit pe Andrei Mandache pentru noua responsabilitate, cea de căpitan al echipei. În puținul timp de când a fost investit în această postură și-a făcut foarte bine treaba. Mă bucur că gestionează foarte bine această postură.”

Întrebat dacă clubul ia în considerare o eventuală renunțare la participarea în cupele europene dat fiind programul foarte aglomerat și deplasările multiple care și-au pus amprenta asupra evoluției echipei în competiția internă, domnul Șerban Sere a clarificat situația:

“Aș vrea să fie un răspuns cât se poate de clar și de concret pentru absolut toată lumea. Întrebarea este foarte bună și bine venită în acest context. Răspunsul meu este următorul: dacă ni se va mai oferi ocazia de 10-20-30 ori consecutiv de acum încolo să evoluăm în Basketball Champions League, cu prețul unei participări atât de lungi sau chiar mai lungi – durata participării fiind o rezultantă a performanțelor obținute de echipă pe plan pur sportiv – vom participa de fiecare dată, fără niciun fel de ezitare sau urmă de regret. Suportăm toate consecințele de rigoare.

Participarea în Basketball Champions League a fost o experiență deosebită. Deocamdată suntem singurul club din România care a participat în grupele acestei competiții și am avut cel mai lung parcurs din istoria baschetului românesc în cupele europene. Eu cred că această aventură nu a fost apreciată la adevărata ei valoare în anumite momente. Nimic nu te face mai fericit ca și club, ca și echipă, ca jucător, decât să-ți măsori forțele cu echipe foarte importante din baschetul european.

A fost o experiență unică, cu multe elemente neprevăzute, dar ca și experiență nu se compară nici cu zece participări în competiția internă. Timpul ne oferă șansa să încercăm să recuperăm. Ne asumăm, nu e deloc ușor să vii după un astfel de parcurs și să încerci acum, pe ultima sută de metri, să recuperezi în campionatul național, dar nu ne vom da la o parte de la absolut nicio participare în cupele europene. Ne onorează și ne trezește o poftă extraordinară de a performa.”

Totodată, Șerban Sere a evidențiat plusul de imagine adus de echipa masculină de baschet întregului campionat, dublat și de un alt statut în configurația următoarei ediții a Basketball Champions League.

“Datorită rezultatelor pe care CSM CSU Oradea le-a obținut în Basketball Champions League, în sezonul următor România va avea două reprezentante în această competiție. Aș vrea să subliniez acest lucru: strict pentru parcursul avut de CSM CSU Oradea, România va avea două echipe în următoarea ediție a Champions League. Una, campioana, va intra direct în grupe. Nu am primit o garanție în acest sens, dar se pare că lucrurile vor decurge de așa natură. Actualmente aceasta este propunerea, nu este încă nimic definitivat. Cert este că am adus o imagine foarte bună baschetului românesc și campionatului nostru, dar și multe puncte pentru rating-ul țării în ierarhia FIBA.”

Andrei Mandache (foto în acţiune), căpitanul echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă organizată luni (20.03), la Primăria Municipiului Oradea. Fundașul campioanei naționale a vorbit despre situația actuală de la echipă.

“Trebuie să remarc faptul că de-a lungul sezonului, în pofida accidentărilor, am avut o rotație de 9-10 jucători. Acest lucru ne-a ajutat. Nu contează cine câte minute a jucat. Important este că această rotație se simte în prezent. Mă bucură că se vede o creștere în jocul nostru. Nu suntem la potențialul nostru maxim, dar cred și sper că vom fi la startul playoff-ului.

Mai avem nevoie de câteva meciuri pentru a consolida relațiile de joc între toți componenții echipei. Barnette a revenit de foarte puțin timp după o absență de trei luni, respectiv pe Franklin, care nu a fost cu noi în prima jumătate a acestui sezon. E limpede că toată echipa trebuie să se acomodeze cu ei, nu doar ei cu echipa.

Am practicat o defensivă foarte bună în sferturile 3 și 4 ale ultimelor meciuri. De asemenea, circulația mingii este cu totul alta în această perioadă. Deloc întâmplător am avut peste 20 pase decisive pe echipă la fiecare din ultimele patru jocuri. Pe care echipa le-a câștigat. Este îmbucurător, deoarece mi se pare că ajungem să practicăm baschetul care a adus titlul național la Oradea în sezonul trecut.

Suntem obosiți în continuare, dar faptul că am jucat două meciuri pe săptămână de la începutul sezonului cred că în prezent ne ajută. Am ajuns la un nivel psihic care ne ajută să trecem peste momentele grele și cred că asta s-a văzut în TOP 6. Sfertul 4 a ajuns să fie cel mai bun pentru noi, după ce în prealabil aceasta era perioada în care am avut probleme.

Evident că sunt foarte obosiți. E normal să fie așa la ce program am avut de la începutul sezonului. Avem însă oameni și metode prin care ne ocupăm de partea de recuperare, pentru a scăpa de această apăsare.”

Noul căpitan al CSM-ului a prefațat meciul de la Cluj:

“Meciul de miercuri va fi un test util pentru noi. Vom juca cu cea mai bună echipă din campionatul nostru. Cred că spre deosebire de precedentele întâlniri cu ei, de această dată suntem mai apropiați prin prisma aspectelor ce țin de pregătirea unui meci, timpul avut la dispoziție, starea de oboseală și așa mai departe. Putem să câștigăm, dar la fel de bine putem să pierdem, așa cum am pierdut și precedentele meciuri din acest sezon cu acest adversar. Rămâne de văzut în ziua meciului. Depinde de cum vom fi fizic și psihic.”

Despre lupta pentru un loc cât mai înalt la încheierea sezonului regulat, Andrei a spus:

“Îmi amintesc o discuție cu domn profesor (n.r. antrenorul Cristian Achim) din urmă cu trei luni. Spuneam atunci că nu va fi o tragedie dacă terminăm sezonul regulat pe locurile 6-7. Până la urmă era limpede că e imposibil să ratăm playoff-ul. Așa că e prea puțin important pe ce loc termini sezonul regulat. I-am spus atunci că punem presiune suplimentară pe rezultatele unor meciuri care nu sunt decisive.

Ar trebui să fim mai relaxați în sezonul regulat și aici mi-aș dori ca toată lumea să aibă această abordare. E imposibil să câștigi tot timpul. Nu există echipă care să învingă de fiecare dată. După părerea mea e același lucru că jucăm în playoff de pe locul 6-7 sau de pe 2-3.

Eu nu doresc să jignesc pe cineva, dar după părerea mea în afara Clujului, poate, nimeni nu ne poate învinge într-o serie cel mai bun din cinci meciuri, cu condiția să avem echipa întreagă. Asta e părerea mea. Repet, nu doresc să deranjez pe nimeni cu această afirmație.

În situația actuală, din perspectiva suporterilor, probabil, ar trebui evitat locul 4 sau 5 pentru a evita o confruntare cu Clujul în semifinale. Eu mi-aș dori să jucăm cu Clujul în semifinale. Dacă am reușit anul trecut de ce să nu o facem încă o dată?”

csmoradea.ro


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)