Steaua castiga al doilea titlul la Oradea, intr-un final extrem de tensionat

0
Posted May 21, 2017 by Lucian Popa in Polo

poloRar mi-a fost dat să văd o astfel de tensiune la un meci de polo masculin în ţara noastră. Pe de o parte pentru că o brigadă de arbitrii au făcut exces de zel şi au promovat organizatorii pe toată durata partidei iar pe de altă parte pentru că jocul localnicilor nu a funcţionat deloc.

Duminică 20 mai, la Bazinul Olimpic “Ioan Alexandrescu” din Oradea s-a desfăşurat meciul patru al finalei Superligii Naţionale de polo pe apă masculin. S-au întâlnit Steaua Bucureşti, actuala campioană naţională şi CSM Digi Oradea, vicecampioana din sezonul trecut. Înainte de acest joc, scorul general era 2-1 în favoare bucureştenilor, jucându-se după sistemul cel mai bun din cinci jocuri,s au primul la trei. Steaua a reuşit o victorie scor 6-5 (4-3, 2-0, 0-1, 0-1)

Andrei Creţu a reuşit să deschidă scorul cu un şut plasat, Murisic a egalat dintr-un cinci metri corect acordat. A urmat o reuşită personală a lui Ianc, şut modest pe lângă portar, pentru ca Tiberiu Negrean printr-un şut deviat să restabilească egalitatea. Rădoi a înscris din nou pentru poloiştii din capitală, Pavlovic egalând. Ultimul marcator al primului sfert a fost Murusic pentru Steaua. 3-4 după primele 8 minute de joc.

A urmat un al doilea sfert în care gruparea orădeană a ratat exasperant de mult, Delgado înscrind şi el pentru prima dată cu o execiţie frumoasă. Minutele trec iar CSM Digi uită practic să înscrie, Steaua profită şi majorează diferenţa la 6-3 prin Ghiban, cu om în plus în bazin. Aşadar la pauza mare, campioana avea trei lungimi avans.

Sfertul al treilea începe cu prima controversă. Diaconu şutează puternic, portarul Stoenescu, parajă mingea care a depăşit linia imaginară de portră, arbitrul adiţional arată gol, unul dintre cei doi arbitrii principali nu validează golul. Timpul trece în defavoarea echipei gazdă, care trimite de două ori balonul în bară. Aproape 14 minute gazdele nu marchează. Din nou Andrei Creţu cu un şut pe apă, înscrie şi reduce din diferenţă (4-6). Tensiunea creştea o dată cu trecerea timpului. Din păcate, Creţu este descalificat pentru trei eliminări personale, Steaua duce fiecare atac la limita timpului. Din nou bara se opune acţiunilor bihorenilor, iar la poarta cealaltă campioana naţională forţează desprinderea. De două ori consecutiv echipa din municipiul de pe Crişul Repede este întoarsă din faza de atac, iar protestele apar tot mai vehement. Steaua nu mai atacă, păstrează avantajul de două goluri. Pentru proteste, Kadar Kalman antrenorul celor de la CSM, este trimis în tribună, primind direct cartonaş roşu. În ultimele minute datorită unor decizii controversate, orădenii decid să retragă echipa din bazin. Se arată trei minute regulamentare pentru a reveni asupra deciziei, Dorin Creţu, rezerva de portar, protestează şi este şi el eliminat. După delungi tergiversări, echipa bihoreană revine în bazin. La un banal fault, Tiberiu Negrean şi Filipovic, de la Steaua sunt eliminaţi direct cu cartonaş roşu.

Chioveanu înscrie şi reaprinde sparanţa (5-6). Mai sunt de jucat 47 secunde. Steaua duce atacul la limita timpului iar Oradea porneşte pe atac. Din nou decizie ciudată, fault în atac, mingea ajunge la Ghiban, Deaconu de la gazde insistă, în două rînduri. Mai sunt cinci secunde, Deaconu interceptează, paseasă pentru Pavlovic, care în loc să paseze pentru Chioveanu cu poarta goală, trimite în transversală, mingea ricoşind pe apă. Individualismul costă, pueau egala şi trimite meciul la lovituri de departajare.

Final de joc, Steaua câştigă al doilea titlul consecutiv, de astă dată într-o tensiunea foarte mare.

Aşa s-a scris istoria unei finale în care echipa Negrean & Co. au ratat exasperant de mult, iar Steaua a profitat de omul în plus, marcând în situaţii critice. Probabil că soluţia unor arbitrii neutri, de altă naţionalitate ar fi o soluţie pentru a se decide echipa campioană pe viitor, orice soluţie românească lăsând locul unor interpretări sau unor controverse.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)