Memorialul Nagy Balint a ajuns la editia a doua

0
Posted June 21, 2017 by Lucian Popa in Tenis

nagy balintÎn perioada 24 – 27 iunie la Baza Sportiva Arena “Antonio Alexe” din Oradea se va desfăşura ediţia a doua a Memorialului “Nagy Balint” la tenis de câmp. Întrecerea cuprinsă în calendarul Federaţiei Române de Tenis va fi ua de categoria a I-a şi va fi organizată de secţia de tenis a CSM Oradea. Partidele se vor desfăşura pe patru categorii de vârstă şi anume 12, 14, 16, şi 18 ani atât la fete cât şi la băieţi, categoriile de 12 şi 14 ani având şi concurs de dublu. Peste 50 de tenismeni s-au înscris pentru acest turneu, din Timişoara, Arad, Zalău, Satu Mare, Baia Mare sau Craiova. Judeţul Bihor va fi repărezentat de tenismeni de la CSM Oradea, Sănătatea Oradea, Bihorul Beiuş şi Voinţa Oradea. Bugetul turneului va fi undeva în jurul cifrei de 5 000 ron, punctele fiind importante pentru tenismeni, care vor primi apă şi banane din parte organizatorilor.

Nagy Balint (foto) s-a născut în anul 1922 fiind unul dintre “pionierii” tenisului de câmp din Oradea, cel care a contruit cele mai multe terenuri de tenis în municipiul Oradea. După ce a fost copil de mingi ani buni, la 16 ani a devenit îngrijitorul terenurilor din Parcul Reday, O poveste frumoasă de viaţă i-a marcat viitorul. În urma unei răni grave din al doilea război mondial (1943), Nagy Balint se opune să i se amputeze piciorul şi este operat în lagărul de prizonieri din Germania. În 1946 se întoarce pe proriile picioare din nou la Oradea şi îşi reia din nou aceeaşi activitatea de îngrijitor al terenurilor, dar construieşte o nouă bază de astă dată în Grădina Muzeului. Ca juctor de tenis a fost legitimat la Ortex Oradea, Flamura Roşie Oradea, CFR Oradea, Crişul şi în cele din urmă Sănătatea Oradea, devenind de 18 ori campion judeţean.

Imediat cu schimbarea regimului, bazele sportive încep să fie transformate în blocuri iar meciurile din Liga I masculin din România sunt disputate la Salonta. Din 1965 a luat fiinţă Baza sportivă “Sănătatea” Oradea unde au avut loc şi mecuri din primul eşalon al ţării. O dată cu trecerea timpului pe lângă că era antrenor emerit în tenis, Nagy Balint participă cu regularitate la turneuele de veterani unde de multe ori ocupă prima poziţie în Ungaria, Austria sau Germania. În anul 1993 FRT îi decernează titlul de antrenor emerit iar în 1982 a ieşit la pensie dar nu a părăsit tenisul de câmp. Ca antrenor are în palmares 17 campioni naţionali ai României pe care i-a antrenat printre care şi Dibar Judit Gohn cel care a fost de 13 ori campion naţional iar alături de Ion Ţiriac a câştigat titlul de campion mondial universitar. Elena Jecu a fost un alt produs al şcolii de tenis din Oradea cea care a fost campionă balcanică. De asemenea tot campioni balcanici au fost Banyai Erika, Medves Gabriella, Marius Mag, Nagy Zoltan sau aurel Dărăban.

Nagy Balint a decedat în anul 2009.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)