A castigat titlul olimpic dar a fost suspendata pentru ani pentru dopaj!!!

0
Posted November 7, 2017 by Lucian Popa in Atletism

jemimaAtleta kenyană Jemima Sumgong (foto), prima campioană olimpică de maraton din istoria țării sale, în 2016 la Rio, a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru un control antidoping pozitiv la eritropoietină (EPO), a anunțat marți Federația kenyană de atletism (AK).
”Sumgong va ispăși o suspendare de patru ani începând din 3 aprilie 2017, data la care a fost suspendată provizoriu”, a indicat AK într-un comunicat.

Sumgong (32 ani) a fost controlată pozitiv la EPO la un test efectuat în afara competiției.

Jemima Sumgong a mai ispășit o suspendare de doi ani pentru dopaj — redusă la un an în apel — în 2012, atunci pentru utilizarea de Prednisolon, un steroid interzis. Ea a susținut că substanța provenea dintr-o injecție destinată tratării unei probleme pe care a avut-o la șold.

Atleta, una dintre cele mai bune maratoniste din lume, este o fostă parteneră de antrenament a kenyencei Rita Jeptoo, fosta regină a acestei discipline, și ea suspendată pentru dopaj în 2014.

La Rio, Sumgong a devansat-o inclusiv pe campioana mondială en titre, etiopianca Mare Dibaba (locul 3), devenind prima atletă kenyană care câștigă aurul olimpic pe distanța de 42,195 km.

Sumgong făcea parte dintre atleții care au salutat supravegherea medicală pusă în practică de la începutul anului în Kenya, o măsură destinată luptei împotriva dopajului într-o țară afectată de acest flagel.

Ea a acceptat astfel să fie supravegheată de mai mulți medici desemnați de AK și de Federația internațională de atletism (IAAF).

Această inițiativă a fost lansată în urma unui reportaj al canalului de televiziune german ARD bazat pe un articol apărut în Sunday Times în luna iulie, în care se afirma că dopajul este o practică obișnuită la centrul de antrenament de elită kenyan de la Iten.

Președintele federației kenyene, Jackson Tuwei, a avertizat la acea vreme că orice atlet care nu va participa la acest program nu va mai putea concura în competiții internaționale.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)