Categories Fotbal

Liga 2 va avea 22 echipe din sezonul 2024-2025

Liga 2 va avea în componență un număr mai mare de echipe din sezonul care va începe în vara lui 2024, 2024/2025. Federația Română de Fotbal a anunțat că întrecerea va aduce la start 22 de cluburi, cu două mai mult decât vor fi, de exemplu, chiar și în stagiunea 2023/2024.

Liga 2 2024/2025, cu 22 de echipe la start. Crește numărul de la 20
Pentru a crește numărul formațiilor din Liga 2, FRF a hotărât să urce din Liga 3 încă o echipă pe lângă cele cinci care vor câștiga barajul de promovare, dar și să elimine dubla play-out-ului diviziei secunde din sezonul următor, pentru menținerea în Liga 2.

Referitor la formația în plus care va veni din divizia a treia, Federația Română de Fotbal explică procedura: ”Pentru a crește numărul de cluburi, un loc va fi ocupat de o echipă din Liga 3 de la barajul de promovare în Liga 2, care va reuși să iasă învingătoare dintr-o competiție formată din semifinale și finală (un singur joc pe terenul primei extrase la împerechere), la care vor participa cele mai bune 4 dintre cele 5 echipe învinse în finalele barajelor (un clasament al acestora va fi făcut luând în calcul toate punctele acumulate în cele 4 meciuri de baraj disputate: finale și semifinale.

În caz de egalitate la număr de puncte acumulate, conform criteriului enunțat mai sus, departajarea va fi făcută în conformitate cu art. 27 din ROAF, luând în calcul doar meciurile de baraj-finale și semifinale)”.

Liga 2 2023/2024, fără barajul de menținere în divizie
În privința eliminării barajului pentru menținerea în Liga 2, sezonul 2023/2024, FRF precizează următoarele: ”Cel de-al doilea loc (n.r. – referitor la creșterea numărului de locuri, de la 20 la 22) va fi ocupat de o echipă din Liga 2 prin eliminarea în sezonul 2023-2024 a barajului dintre ocupantele locului 5 din fiecare grupă de play-out”.

FRF a comunicat și modul în care va avea loc sezonul 2024/2025 al Ligii 2, iar întrecerea regulară va fi tot sub forma unei manșe între toate echipele, ca până acum, fără retur, doar cu tur, adică 21 de etape.

Play-out-ul campionatului de Liga 2, sezonul 2024/2025, cu 16 echipe
Ulterior, după campionatul regular, vor fi împărțite echipele în play-off și play-out. În grupa pentru promovare vor merge, ca până acum, primele șase formații din sezonul regular, iar în play-out, în cele două grupe care vor fi formate, vor merge câte opt echipe, adică următoarele 16 clasate.

Vor promova direct, ca în sezoanele precedente, primele două clasate în play-off, iar locurile 3 și 4 vor merge în barajul de menținere-promovare, cu două formații din SuperLiga României.

Structura play-off-ului de Liga 2 rămâne aceeași
Referitor la retrogradate, vor pica în Liga 3 ultimele două clasate, total de patru echipe, din cele două grupe care vor forma play-out-ul, iar antepenultimele locuri din Grupa A și Grupa B vor disputa, așa cum s-a procedat și până acum, un baraj pentru menținere-retrogradare în Liga 2.

”Cele 22 de formații vor juca, la fel ca până acum, un singur tur în sezonul regular, urmând ca la final să fie repartizate într-o grupă de play-off cu 6 echipe și două grupe de play-out cu câte 8 echipe, una mai mult față de numărul din prezent.

Primele două echipe din play-off vor promova direct, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor juca baraje de promovare / menținere în Liga 1, la fel ca până acum. 5 echipe vor retrograda la finalul sezonului: ultimele două din grupele de play-out și încă una dintre ocupantele locurilor 6, care se vor întâlni la baraj.

Ca urmare a modificării sistemului competițional, a crescut numărul de jocuri, trei partide în plus pentru echipele din play-out și două partide mai mult pentru cele din play-off. Astfel, pauza competițională va fi și ea mai mică. Totodată, prin creșterea numărului de echipe se va mări și baza de selecție a echipelor naționale de juniori și tineret, având în vedere cotele de jucători “under” de la Liga 2”, notează FRF pe site-ul oficial.

 

Motivul pentru care FRF a mărit numărul echipelor în Liga 2
În privința motivului pentru care s-a decis mărirea numărului echipelor din campionatul diviziei secunde, Federația Română de Fotbal informează:

”Ca urmare a unei analize comparative cu alte țări, referitoare la ligile secunde, a rezultat că numărul de meciuri în țara noastră este mai mic față de celelalte țări asemănătoare ca putere de cumpărare și climă. Astfel, Departamentul de Competiții al FRF a propus astăzi, 13 iulie, în cadrul ședinței de Comitet Executiv, modificarea sistemului competițional. Propunerea a fost validată, iar începând din sezonul 2024-2025 campionatul național Liga 2 va avea la start 22 de formații”.

About Author