Fost castigator al Balonului de Aur, colaborator Stasi

0
Posted December 21, 2017 by Lucian Popa in Fotbal

sammerMatthias Sammer a relatat într-un interviu pentru publicația germană Bild că a făcut parte dintr-un departament al serviciilor secrete și poliției politice din Germania de Est, Stasi.

Jurnaliștii l-au confruntat pe fostul fotbalist cu dosarul său de colaborator, iar acesta a confirmat informația și a explicat contextul în care a colaborat cu regimul comunist înainte de căderea Zidului Berlinului.

„Erau constrângeri în fața cărora nu puteam să ne împotrivim. Evident, e un lucru nefericit pentru că ajutam un sistem rău, dar nu aveam de ales”, a declarat Matthias Sammer, câștigător al Balonului de Aur în 1996.

În vârstă de 51 de ani, M. Sammer (foto) a povestit că a fost cooptat de către serviciile secrete comuniste pe când avea 19 ani și că acest acord l-a ajutat în cariera sportivă. În schimb, fotbalistului i se cerea loialitate totală și atașament față de sistemul politic.

Tatăl lui Mathias Sammer, Klaus, fost internațional est-german, a fost scos din echipa pentru Jocurile Olimpice din 1972 și pentru Cupa Mondială din 1974 deoarece a refuzat să se înscrie pe liste Partidului Socialist Unit.

„Nu am văzut niciodată o armă și nu am participat vreodată la vreo misiune de exercițiu”, a declarat Sammer, cel care a devenit campion european cu Germania unificată în 1996. În 1997, el a câștigat Liga Campionilor cu Borussia Dortmund.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)