Viitorul polo-ului din tara noastra suna interesant

0
Posted December 24, 2017 by Lucian Popa in Polo

007Preşedintele Federaţiei Române de Polo pe apă (FRP), Călin Găvruş, a declarat că marele regret în 2017 este neparticiparea primei reprezentative a României la Campionatele Mondiale de la Budapesta, dar a ţinut să menţioneze că reconstrucţia echipei naţionalei e aproape realizată şi “putem spera la o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo”.

“Eu am venit în acest an la federaţie cu multă putere de muncă şi cu un colectiv nou, având dorinţa de a schimba ceva în acest sport. Cred că a fost un an foarte, foarte greu, însă în acelaşi timp unul foarte bun. Putem spune că reconstrucţia echipei naţionale de seniori este aproape realizată şi putem spera la o calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Bineînţeles, marele regret este faptul că nu am participat la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Dar trebuie să fim un pic realişti, pentru că am fost şi încă mai suntem în reconstrucţie. Practic echipa naţională stă în doi piloni de nădejde, Tiberiu Negrean şi Cosmin Radu. Ei şi-au luat foarte în serios rolul de lideri şi vor rămâne în continuare la naţională pentru a-i ghida pe cei tineri. Cu ajutorul lor, ceilalţi se ridică uşor-uşor, dar nu poţi să ai rezultate imediat cu o echipă în reconstrucţie”, a explicat preşedintele.

“Tot anul acesta s-au calificat echipele de juniori masculin şi feminin la Campionatele Europene din Malta şi Novi Sad. Sunt realizări, chiar dacă nu ne-am îndeplinit obiectivele în totalitate. Mi se pare foarte important de asemenea că acum avem cu 200 de sportivi mai mult decât în 2016. Anul acesta a crescut şi numărul echipelor de copii, avem 10 în Bucureşti şi 8 în Ardeal, iar asta este îmbucurător. Apoi ţin să remarc faptul că am semnat un protocol cu federaţia din Serbia, ţară campioană olimpică la polo. În afară de faptul că îl avem antrenor la naţionala masculină pe Deja Stanojevic, de acum înainte vom avea o colaborare strânsă la toate nivelurile şi asta nu poate aduce decât beneficii pentru poloul românesc”, a adăugat şeful FR de Polo.

Acesta a menţionat că în 2017 a fost inaugurat un centru naţional de polo la Alba Iulia, iar anul viitor este posibil înfiinţarea unuia şi la Târgovişte. “Pentru prima oară după 1989, anul acesta am inaugurat un centru naţional de polo şi mă bucur că s-a întâmplat în mandatul meu. Este vorba despre centrul de la Alba Iulia, unde am semnat deja primele carnete de antrenor. Mai mult, sunt făcute deja demersuri şi la Târgovişte, unde după discuţiile de la nivelul Consiliului Local se pare că vom avea un nou centru naţional”, a spus el.

În plan extern, Călin Găvruş a subliniat alegerea lui George Gaiţă în Comisia de Finanţe a Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA). “La propunerea Federaţiei Române de Polo, omul de afaceri George Gaiţă, fost preşedinte al FRP, a fost ales în Comisia de Finanţe a Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA). El a început deja să lucreze şi faptul că avem un român acolo este un lucru extraordinar pentru ţara noastră. Sunt convins că vom fi luaţi în seamă mult mai mult datorită prestaţiei dânsului în cadrul acelui organism”, a precizat Găvruş.

“La nivel de cluburi, anul acesta CSM Digi Oradea şi CSA Steaua ne-au reprezentat cu mândrie în cupele europene. CSA Steaua a fost pentru prima oară în Liga Campionilor, iar CSM Digi Oradea, o echipă de perspectivă din punctul meu de vedere, a jucat în martie finala în Cupa LEN. Pentru România este o premieră după 1987 sau 1988 să aibă o reprezentantă într-o finală de cupă europeană. CSM Digi a întâlnit-o pe Ferencvaros, reprezentanta Ungariei, şi ea ţară fostă campioană olimpică (n.r. – CSM Digi a pierdut finala după 6-12 la Oradea şi 7-7 la Budapesta)”, a mai afirmat preşedintele.

El a menţionat că îşi doreşte foarte mult să schimbe mentalitatea oamenilor care activează în poloul românesc: “Problema mea principală este atitudinea şi mentalitatea multora din domeniul ăsta. Schimbarea atitudinii şi a mentalităţii a poloistului, a antrenorului, a omului de sport în general, va trebui să primeze de acum înainte. Acolo trebuie să umblăm cel mai mult. Avem probleme şi cu atragerea de fonduri… din acest punct de vedere a fost un an greu. Sper să mergem mai bine anul viitor. Avem tot sprijinul COSR şi MTS, aşa că suntem optimişti”.

În ceea ce priveşte obiectivele, şeful FRP a afirmat: “În 2018 junioarele noastre vor participa la Campionatele Europene din Portugalia. Apoi avem ca obiective calificarea la Campionatele Europene la seniori de la Barcelona 2018, atât la masculin, cât şi la feminin. Apoi avem obiectiv calificarea naţionalei Under 19 la Campionatele Europene din Belarus”.

Jucătorul Tiberiu Negrean, în prezent legitimat la clubul german Spandau Berlin, este poloistul anului 2017. “Ar trebui să îi fi consultat pe toţi, acum am avut parte doar de câteva păreri. Dar aşa cred şi eu că Tiberiu Negrean este poloistul anului. El a plecat de la Oradea şi a prins un contract excelent în Germania, la Spandau Berlin, o echipă de top. Evoluează acolo alături de jucători de elită din întreaga lume, iar asta ne mândreşte. În schimb, e greu de ales un sportiv al anului. Simona Halep este numărul 1 mondial şi este incredibilă performanţa ei, Cristina Neagu este un lider excepţional al handbalului românesc, la canotaj au fost rezultate foarte bune, la haltere iar au fost fantastici… chiar nu pot să aleg. Eu i-aş pune pe toţi pe primul loc”, a adăugat Călin Găvruş.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)