Irina Begu salveaza o minge de meci si merge in semifinale

0
Posted April 28, 2018 by Lucian Popa in Tenis

begu1În victoria Irinei Begu contra Donnei Vekic arbitrul a jucat un rol mai mare decât specifică fișa postului: la sfârșitul setului doi, a enervat-o atât de tare pe Irina cu decizia de a da out o minge a ei care căzuse foarte aproape de tușă, încât i-a activat atât spiritul de luptă, cât și precizia loviturilor. E un fenomen care se întâmplă și altor jucători care se simt nedreptățiți de vreo decizie a arbitrilor, mai ales dacă vine la un moment crucial în meci. Dacă au sau nu dreptate e irelevant, atâta timp cât spiritul justițiar le limpezește mintea și le dă ceva de demonstrat.

Dar să derulăm înapoi și să vedem cum s-a ajuns acolo. Până la acel moment, meciul a fost strâns, cu Vekic mai abilă în a capitaliza la momentele esențiale. Într-un prim set în care s-a făcut rapid un schimb de breakuri, Irina a pus presiune la 2-2, având și o minge de break, dar nereușind să fructifice. Imediat după, și-a pierdut ea serviciul și de acolo primul set a curs într-o singură direcție: 6-3.

În setul doi, Irina a clipit din nou prima, pierzându-și serviciul la 1-1. Frustrată, a pornit într-o cursă de urmărire subminată de propriile neforțate, dar și de jocul agresiv al croatei, care nu i-a mai dat nicio șansă de break până la 4-3. De acolo, serviciul acesteia a început să producă accelerat duble (avea să termine setul cu 6 și meciul cu 14!).

Finalul de set a fost o horă de breakuri și contrabreakuri (cinci consecutive), care au împins până la urmă setul în tiebreak. Vekic a servit de două ori pentru meci fără succes – însă punctul de cotitură a venit la 5-5, când Irina și-a pierdut serviciul la zero, ultimul punct fiind acea minge căzută aproape de tușă pe care arbitrul a dat-o out.

Fiind schimbare de teren, Vekic s-a așezat pe scaun, dar Irina era neconvinsă. Arbitrul a invitat-o să se ducă în partea cealaltă să verifice și ea urma. Proastă mișcare, căci Irina a considerat că mingea a fost bună, s-a lansat într-o tiradă contra arbitrului și a sfârșit prin a chema supervizorul și a se certa și cu el (fără succes).

Toate astea i-au mâncat întreaga pauză, dar au inflamat-o suficient cât s-o ambiționeze și să-i facă break lui Vekic (care a contribuit și ea servind atroce), cu o scurtă curajoasă și apoi un passing shot cu sânge rece. ”Total inutilă”, decretase comentatorul britanic cruciada Irinei. Nu știu: Irina a pierdut bătălia pentru acel punct controversat, dar a câștigat până la urmă războiul. După ce Vekic nu a reușit nici a doua oară să servească pentru meci, ratând și o minge de meci în timpul ăsta, situația s-a întors cu 180 de grade, jocul ei deteriorându-se la fel de repede pe cât prindea viteză al Irinei. O jumătate de oră mai târziu, meciul se terminase.

În timpul întregii zarve de la sfârșitul setului doi am deplâns lipsa Hawkeye pe zgură. Motivele pentru care acesta nu este introdus mi se par ridicole și sunt periodic expuse exact de incidentele de acest gen. De câte ori mingea este prea moale pentru a lăsa urmă clară sau (ca în cazul nostru), urmele se amestecă la sfârșitul seturilor, apar probleme. Sunt în continuare de părere că autoritățile ar trebui să înceteze cu naivitățile romantice și să introducă Hawkeye peste tot. Pe de altă parte, dacă am fi avut azi Hawkeye și reluarea electronică ar fi arătat că acea minge a Irinei era out, probabil Vekic ar fi ieșit zâmbitoare de pe teren la sfârșit.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)