Dorin Costras: Imi doresc o echipa de muncitori

0
Posted May 24, 2018 by Lucian Popa in Polo

IMG_20180524_120125Secția de polo a CSM Oradea a prefațat, disputa de vineri cu Steaua din bazinul propriu.Au participat, Șerban Sere președinte (foto centru), Dorin Costrăș antrenor și Ramiro Georgescu jucător.

Dorin Costrăș, antrenorul principal al CSM Digi Oradea, a participat la conferința de presă premergătoare Meciului 3 al finalei Superligii Naționale de polo – ediția 2017/18. Tehnicianul formației bihorene a vorbit despre primele două partide ale seriei cu Steaua Stirom București și a prefațat următoarea confruntare cu campioana în exercițiu a țării.

“Ne așteaptă al 3-lea meci al finalei cu Steaua. Este datoria noastră ca în fața suporterilor noștri să facem tot ce putem. De altfel pentru a avea o șansă în fața acestui adversar va trebui să jucăm bine. La ora actuală ne este foarte greu să îi batem. Totuși, eu cred că dacă ne atingem potențialul maxim avem șansa să îi surprindem pe cei de la Steaua.

Aș putea să mă plâng și să spun că Jesse Koopman se confruntă cu probleme medicale. El nu s-a antrenat în ultimele două zile și face fizioterapie. În plus, Gojko și-a revenit, după ce în ziua meciului de la București a avut o problemă la umăr. Pur și simplu nu putea să-l miște. Asta după ce tocmai exclamasem că suntem în sfârșit în formulă completă. Sigur că la un astfel de jucător te bazezi că este în învingător, în supraviețuitor și că ambiția îl ghidează, dar e limpede că el nu este la capacitate maximă din moment ce are o durere.

Îi cunosc pe cei de la Steaua, atât pe antrenor, cât și pe jucători. Vor veni la Oradea cu scopul de a câștiga. Nu vin aici să facă act de prezență. Sunt conștienți și convinși că sunt peste noi din punct de vedere valoric, dar acest lucru nu îi va relaxa. Vor juca pentru a câștigat și dacă o pot face la diferență mare o vor face.

Dorința mea și a echipei este ca în fața propriilor suporteri să ieșim din bazin cu capul ridicat. Vreau să dăm totul în bazin, la fiecare angajament, la fiecare duel. Vreau să jucăm la nivelul valoric al echipei noastre și să încercăm să ne agățăm de ei. La București, în primul meci, am fost foarte aproape. Am făcut un meci bun atunci și am fost aproape să îi punem în mare dificultate cu două minute înainte de final, când am irosit o mare șansă de a ne apropia la un gol. Sigur că ceea ce tocmai am spus este o fază dintr-un meci și sunt foarte multe astfel de situații, dar am vrut să subliniez spiritul de echipă, sacrificiul și faptul că băieții au fost cu adevărat uniți, și-au văzut de treabă și au făcut ceea ce depinde de ei. Au fost concentrați la joc și au avut o prestație bună.

Din păcate, în cel de-al 2-lea meci, oboseala și-a făcut apariția. Noi avem mai puține opțiuni decât Steaua. Adversarii noștri au o echipă mai completă, își permit să schimbe 4-5 jucători în același timp, iar nivelul lor de joc nu scade. În aceste condiții gradul lor de oboseală este la jumătate față de al nostru. Pe de altă parte, am folosit tot lotul de jucători în meciurile dela București. Tinerii s-au simțit implicați și utili în meci, au beneficiat de minute semnificative și reale de polo. Eu cred că acesta este marele câștig de pe urma meciurilor de la București.”

Antrenorul CSM Digi Oradea a vorbit despre experiență și despre modificările pe care le dorește la echipă în perspectiva următorului sezon competițional.

“Lipsa experienței își spune cuvântul în prestațiile echipei noastre. Avem câțiva veterani, care au făcut o treabă bună, fiind dispuși să-i ajute pe colegii lor mai tineri. Sfarturile lor au fost de mare ajutor. Totuși, lipsa experienței s-a văzut și i-a pus la încercare în meciurile cu Steaua, Dinamo și Corona Sportul Studențesc de-a lungul acestui sezon. Eu sunt mulțumit de marja de progres, chiar dacă am mizat pe faptul că acest lucru se va întâmpla un pic mai repede. Consider că e o chestiune de câteva luni, de o jumătate de campionat pentru ca cei tineri să-și dea drumul la joc și să-și atingă potențialul.

Sunt mulțumit și nu prea de jocul echipei în acest sezon. Mărturisesc că este mai greu decât am anticipat în momentul în care am preluat echipa. Pe de o parte avem foarte mulți jucători noi, dar pe de alta mai mulți jucători sunt extrem de tineri și nu au avut sarcini atât de importante la nivel de seniori într-o echipă ca CSM Digi în prealabil. Responsabilitatea, rolul, sarcinile sunt cu totul altele în acest sezon pentru o bună parte a acestor jucători. Ei au evoluat în trecut în meciuri cu echipele din jumătatea inferioară a clasamentului sau în jocurile în care situația pe tabela de marcaj fusese deja clarificată. Așadar, experiența prealabilă a acestor jucători nu a fost una concludentă. În acest sezon însă ei au avut un rol mai important și au acumulat mai multe minute de joc.

De altfel, ei au o altă respnsabilitate, au acumulat mai multă experiență, au avut de învățat că tot ce fac în bazin trebuie să fie conform sarcinilor tactice pe care le primesc. Toate aceste lucruri cred că îi ajută să crească în valoare. Cu lunile care trec, cu antrenamentele și meciurile jucate, cred că ei evoluează. Sunt la început și acest proces este mai anevoios acum, dar în cele ce urmează sper eu că pentru acești jucători pașii spre evoluție să fie mai repezi.

În altă ordine de idei, pentru sezonul următor schimbările vor continua la nivelul lotului de jucători. Rămân fidel ideii de la care am pornit. Eu am nevoie de jucători dispuși să se sacrifice în bazin pentru echipă. Capacitatea aceasta de a te pune în slujba echipei este principiul meu de bază. Este o chestie la care țin foarte mult. Am nevoie de muncitori, de oameni care doresc să fie jucători de polo în adevăratul sens al cuvântului. Aici includ atât orădeni, jucători din alte orașe și străini.

Vor fi schimbări în echipă deoarece ele sunt necesare. Eu văd acest lucru și echipa resimte din plins lipsa unei piese. Mă refer la ofensivă, la lipsa unui marcator. Echipa noastăr duce lipsă de jucători care să marcheze. Ne vom concentra asupra acestui aspect în vară, pentru că doresc să aducem unul, doi sau trei jucători capabili să marcheze. Situația de finalizare este o problemă pentru noi. Suferim foarte mult din cauza faptului că nu avem o ofensivă mai eficace. E foarte greu să învingi cu 5-6-7 goluri marcate pe meci în Superliga Națională. Nu mai vorbesc de nivelul internațional. Așadar, atunci când vorbesc despre schimbări mă refer la acest aspect.

Pe de altă parte, finalitatea acestui proiect este performanța. Cu asta am pornit la drum și nu doresc să ne abatem de la el. Prin urmare, acest proces de întinerire nu se poate întinde pe foarte mulți ani. Eu îmi doresc ca într-un timp cât mai scurt, cu acești jucători pe care îi promovăm în această perioadă, să ne batem la titlu.”

Ramiro Georgescu, căpitanul echipei CSM Digi Oradea, a prefațat Meciul 3 al finalei Superligii Naționale de polo – ediția 2017/18. Sportivul în vârstă de 36 ani a vorbit despre confruntarea cu Steaua Stirom București, programată pentru vineri (25.05), ora 18:30, la bazinul olimpic Ioan Alexandrescu.

“Sunt optimist și încrezător. Avem exemple din sezoanele trecute, când am reușit să revenim după ce am pierdut primele două meciuri la București. În urmă cu doi an am forțat meciul decisiv, iar anul trecut am câștigat Meciul 3, iar în Meciul 4 am fost foarte aproape să trimitem finala înapoi la București.

Băieții sunt motivați. Totodată în propriul nostru bazin ne simțim cel mai bine și de fiecare dată jucăm foarte bine în fața propriilor noștri susținători. Ne dorim să aducem prima victorie din cest sezon împotriva Stelei. Am jucat deja de șapte ori cu ei, dar nu am reușit să îi batem. Sperăm să reușim de această dată. Trebuie să fim mai agresivi și în același timp să fim mai lucizi în ambele faze ale jocului.

Cei de la Steaua ne sunt net superiori. Au avantaje la toate capitolele, ca valoare, experiență, lungime a lotului de jucători și așa mai departe. În plus, noi avem fluctuații în joc, ceea ce denotă lipsa de experiență. Noi am avut oscilații mari în timpul meciurilor, având uneori prestații foarte bune într-o repriză și modeste în cealaltă.

În plus, Steaua joacă în aceeași formulă de trei ani, folosesc același sistem, aceeași tactică. Îi cunoaștem foarte bine, dar un plus în ceea ce privește experiența și valorea.”

Despre actuala echipă CSM Digi Oradea, căpitanul ei a spus:

“Avem o echipă unită, cu potențial foarte mare de creștere. Este greu să performezi atunci când lotul de jucători se schimbă masiv, mai ales că la noi au venit foarte mulți jucători tineri și lipsiți de experiență. Practic din echipa de anul trecut am rămas doar doi oameni de bază. Jucătorii mai tineri – Remeș, Kovats, Szabo – au fost lângă echipă în anii precedenți, dar nu au jucat niciodată în meciurile din playoff sau în cele decisive, cu cei mai puternici adversari. Rolul lor s-a schimbat acum, ei fiind la primul sezon în care se lovesc de tensiunea și presiunea unui meci cu miză.

Este un proiect pe termen mai lung, însă scopul nostru rămâne același. Acela de a detrona Steaua și de a învinge toți adversarii, de a deveni din nou campioni naționali. Acesta este obiectivul nostru, chiar dacă este unul cu bătaie pe termen mai lung și nu este unul imediat.”

În încheiere, căpitanul echipei de polo a lansat o invitație:

“Fac un apel către toți iubitorii de polo din Oradea și către toți pasionații de sport din oraș să vină și să ne susțină la meciurile din finala cu Steaua. Eu cred că împreună cu sprijinul celor din tribune, cu avantajul pe care terenul propriu îl oferă, avem posibilitatea să trimitem finala în meci decisiv.”


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)