Fair-play-ul financiar imbogateste cluburile mari

0
Posted September 10, 2018 by Lucian Popa in Fotbal

fotPentru prima oara bilantul marilor cluburi este pe profit, o “sanatate financiara care nu a fost niciodata asa de buna ca acum”, a anuntat UEFA.

In 2017, 718 echipe din 54 de campionate au realizat un beneficiu total de 600 de milioane de euro, dupa ce in 2011 inregistrau pierderi de 1,7 miliarde euro, anul introducerii regulilor fair play-ului financiar (FPF).

În 2015, pierderile cluburilor europene erau de 500 de milioane de euro, iar in 2016 de 300 de milioane. “Aceste cifre dovedesc ca fair-play- ul financiar functioneaza. Stabilitatea la care s-a ajuns este rezultatul mecanismului de control si disciplinei financiare puse in practica de federatiile membre”, a spus slovenul Aleksander Ceferin, actualul sef al UEFA.

Principiul fair play-ului financiar prevede ca echipele angajate in cupele europene, Liga Campionilor si Europa League, sa nu cheltuiasca mai mult decat castiga si sa nu aiba un deficit mai mare de 30 de milioane de euro pe parcursul a trei exercitii financiare. In caz de nerespectare a regulilor, UEFA poate sanctiona cluburile, mergand de la un simplu avertisment pana la excluderea din cupele europene sau interdictia de a efectua transferuri. Din cauza principiului fair play-ului financiar, in prezent cateva cluburi mari sunt in vizorul UEFA, printre care PSG si AC Milan.

 


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)