Inceputul e promitator, sa vedem si realizarile

0
Posted November 28, 2018 by Lucian Popa in Altele sporturi

rsz_1bogdanMinistrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a vorbit la Bruxelles despre priorităţile României în aceste domenii.

”Consiliul Uniunii Europene, secţiunea Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport, a continuat şi marţi în Clădirea Europa din Bruxelles. Lucrările de azi, la care s-a aflat şi o delegaţie din România, condusă de ministrul Bogdan Matei, au început cu un prânz de lucru în format ministerial, cu participarea Directorului Executiv al UEFA Events, Martin Kallen. Discuţiile au vizat tema ‘Oportunităţi şi provocări în contextul evenimentelor sportive majore’. Poziţia delegaţiei noastre a fost că România susţine faptul că orice demers de găzduire al unui eveniment sportiv major trebuie să fie condiţionat de o componentă de sustenabilitate. Există cazuri când obiective de infrastructură sportivă rămân nefolosite după încheierea evenimentelor în ciuda costului foarte mare al investiţiilor iniţiale, de regulă din surse publice”, se arată într-un comunicat al MTS remis marţi AGERPRES.

Conform sursei, ca un exemplu de bună practică a fost menţionat proiectul UEFA EURO 2020 de la Bucureşti care prevede modernizarea a 4 stadioane şi amenajarea a mai multor obiective de infrastructură rutieră şi feroviară. Este aşteptat ca acestea să genereze din primul moment efecte pozitive în economie şi este estimat un grad de folosire ridicat după încheierea competiţiei.

Comunicatul menţionează că marţi după amiază a avut loc reuniunea Consiliului Sport, la care au fost prezenţi şi Cosmin Boiangiu, Reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană şi subsecretarul de stat din MTS Cristina Andronic, şi care a avut pe agendă mai multe subiecte precum adoptarea Concluziilor Consiliului privind Dimensiunea economică a sportului şi avantajele socio-economice ale acestuia, o informare din partea reprezentanţilor Belgiei şi Bulgariei cu privire la rezultatele reuniunii WADA de la Baku din 14-15 noiembrie sau prezentarea priorităţilor de lucru ale viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a vorbit despre priorităţile asumate de România şi a dat asigurări că ţara noastră este pregătită pentru preluarea mandatului.

”Prima prioritate pe care o propunem în domeniul sport se referă la Accesul la sport pentru persoanele cu oportunităţi reduse, aceasta încadrându-se în pilonul de acţiune Europa valorilor comune”, a subliniat ministrul Matei.

El a precizat că Programul Erasmus este prioritar pentru Preşedinţia română, fiind singurul program al Uniunii Europene care se adresează în mod specific sportului. ”În al doilea rând, este de apreciat faptul că Erasmus vizează promovarea incluziunii sociale prin sport. Totodată, vom înainta un set de concluzii pe tema accesului la sport organizat pentru persoanele cu dizabilităţi”, a punctat acesta.

Dosarele din domeniul antidoping pe care le va gestiona Preşedinţia Română se referă la formularea contribuţiei comune a Statelor Membre ale Uniunii Europene, în ultima etapă din procesul de revizuire a Codului Mondial Antidoping, dar şi a poziţiei comune în vederea participării la reuniunile Agenţiei Mondiale Antidoping din mai 2019.

Potrivit sursei, cea de-a treia prioritate a Preşedinţiei române se intitulează Beneficiile şi provocările Pieţei Unice Digitale pentru o mai bună comercializare şi finanţare a sportului, aceasta încadrându-se în pilonul de acţiune Europa convergenţei.

”Comercializarea drepturilor de televizare reprezintă principala sursă de finanţare a sportului profesionist, astfel că maniera în care această piaţă este reglementată poate să afecteze inclusiv bugetul sportului”, a spus Bogdan Matei în discursul său.

De asemenea, în cadrul dezbaterii ministeriale de marţi, ministrul a vorbit şi pe tema ”Evenimentele sportive majore ca motoare ale inovării”, de asemenea în prezenţa lui Martin Kallen.

”Evenimentele sportive majore pot avea un impact economic pozitiv, dar considerăm că principalul element care favorizează inovaţia în sport este o populaţie activă. În România, suntem determinaţi să apelăm la metode inovative pentru a creşte gradul de participare în activităţi sportive. În acest sens, putem exemplifica ‘Platforma biomotrică’, o aplicaţie dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport.

Aplicaţia este utilă Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi Ministerului Educaţiei, în vederea măsurării impactului pe care îl au politicile publice din domeniul sportului şi educaţiei fizice, asupra dezvoltării armonioase a copiilor şi asupra gradului de participare în activităţi sportive”, a declarat Bogdan Matei.

“Totodată, menţionez şi proiectul aplicaţiei ‘Registrului Sportiv’, care odată finalizată va permite înregistrarea tuturor sportivilor legitimaţi într-o bază de date electronică naţională accesibilă nu doar instituţiilor publice, dar şi structurilor sportive interesate. Cu privire la dimensiunea inovatoare a evenimentelor sportive majore, precizez că în România ne pregătim de organizarea Campionatului European de fotbal din 2020. Vom găzdui 4 meciuri, pe un stadion ultramodern. Alte 4 arene sunt în curs de modernizare, pentru antrenamentele echipelor, iar un alt program ambiţios prevede construirea a nu mai puţin de 400 de terenuri de fotbal în întreaga ţară. În acest context, considerăm că trebuie să ne arătăm disponibilitatea în a găzdui evenimente sportive majore, şi să fim pregătiţi să le măsurăm succesul şi din perspectiva capacităţii acestora de a genera inovaţie”, a adăugat el.


Despre autor

Lucian Popa

Lucian Popa este proprietarul cotidianului online Arena Bihoreana, avand o bogata experienta ca si corespodent sportiv.

0 ComentariiFii primul care comenteaza!


Adauga un comentariu


(obligatoriu)