Categories Editorial

Campioana cu mentalitate balcanica la ultimele evolutii!!!

bascAni la rândul, județul Bihor a avut în polo sau în judo, model de patriotism local sau mândrie orădeană. Din păcate, polul acestui aspect s-a cam schimbat. În ultimele sezoane, baschetul masculin a preluat ștacheta de mîndrie a județului Bihor, cu mențiunea că au câștigat două titluri în ultimele trei sezoane.

Din păcate pentru ei, nu au învățat nimic în calea progresului. Nu degeaba suntem în continuare cu mentalitate balcanică.

Au început noul sezon dezastruos, cu înfrângeri pe linie la nivel internațional, binențeles din diferite motive. Mai mult mai mau puțin credibile. Orice jucător din lotul unei campioane trebuie să fie la nivelul echipei. La noi nu e așa, balcanic … mergem mai departe.

În altă parte, după două sezoane de campioni în Grecia și cinci înfrângeri în Euroligă, Panathinaikos își concediază antrenorul!!! Asta e la alt nivel. Înainte de Crăciun, doi jucători ai campioanei, Denison și Valeika sunt învoiți de la un meci oficial din LNBM de la Sibiu, unde orădenii primesc peste 90 puncte. Dacă erau cei doi, poate primeam peste 100 nu poți știi.

Motivele ce mai contează, doar că acest lucru e greu de acceptat la o echipă cu pretenți într-un campionat puternic, unde toți tind să ajungă.

La cumpăna dintre ani, doi alți jucători ai campionei României, unul de origine americană și unul cu dublă cetățenie, Richard și Watson, căci despre ei este vorba trec în 2019 peste hotare. Primul în Italia, al doilea peste ocean, departe de a doua țară.

La debutul în 2019, campioana joacă la Cluj pe terenul rivalei, iar rezultatul… din nou se fac de rușine, primesc peste 90 puncte… Dar nu e nimeni supărat, balcaniii merg mai departe… Capul sus. Da așa trebuie, capul sus cu un pic de altă mentalitate. Până la urmă am felicitat clujul… păi la asta ne pricepem cel mai bine. Să felicităm adversarul când câștigă. Nu, nu mai e o performanță să bați campioana României. Deloc…

Cum să scăpăm de acest aspect, e greu de dat soluții doar la la toate cluburile mari din lumea, nu pleci de revelion mii de kilometri că așa ai tu chef și îți iei liber, că ai luat din timp bilete de avion… Cu o astfel de mentalitate în niciun caz nu se merge înainte, cu alte cuvinte nu se face progres… Nu sunt în măsură să dau soluții pentru că sunt alții plătiți să o facă, doar că am o părere. Umilă, simplă și de spus.

Campioana are mai mult balcanism în ea decât are orice altă echipă cu pretenții. O dovedesc deciziile luate în ultimele zile.

Și istoria ne va da dreptate, mai mult mai mai puțin. Străinii vin la noi, supraevaluați, au un impresar care are relații la toate echipele din România, își fac o statistică bună și sezonul viitor țintesc mai mulți bani. Aduce jucători la sanatoriu la majoritatea echipelor. Care nu fac față, sunt așa de umplutură, ține locul unui junior local sau român, așa de umplutură. De ce, pentru că suntem în balcani, iar străinii sunt mai buni ca noi… Daor în vise, și vise lungi.

Dacă-i ții numai în cantonament, nu le convine. Ei na, doar nu sunt în Euroligă sau NBA să joace meciuri cu miză din trei în trei zile. Cam asta face diferența. Iar acest aspect în continuare nu poate fi depășit în România.

Oradea este cel mai elocvent exemplu. Calr și la subiect!!!

About Author