Categories Alte sporturi

Geniile din ”sportul mintii” vin in noiembrie la Bucuresti

sahCel mai mare operator de pariuri sportive și jocuri de noroc din România a devenit partener al Grand Chess Tour (GCT), iar una dintre cele opt etape ale Marelui Turneu va primi numele Superbet Rapid & Blitz și va fi găzduită de Capitala noastră în noiembrie 2019.

Grand Chess Tour este comparabil cu Liga Campionilor la fotbal sau cu Formula 1 în automobilism, adică o competiție internațională a giganților rar accesibilă publicului din România. Până acum, pasionații sportului minții au putut vedea doar la televizor sau pe internet duelurile oficiale pentru supremație dintre maeștri precum norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial în exercițiu, Fabiano Caruana, finalistul ediției precedente, sau foștii lideri mondiali, Viswanathan Anand si Vladimir Kramnik.

Superbet susține cu toată forța o activitate specială care nu mai este de mult doar a elitelor și care în ultima vreme a câștigat tot mai mult teren în rândul tinerilor. ”Grupul nostru s-a alăturat unor companii mondiale de renume, precum Vivendi SA, Tata Steel India, Saint Louis Chess Club, Chess Promotions, Lohia Foundation sau DeepMind, compania de Artificial Intelligence a Google și a devenit sponsor al celei de-a cincea ediții a Grand Chess Tour”, a declarat Vlad Ardeleanu, director general al Superbet România, el însuși un pasionat jucător de șah.

Joacă pentru 1,75 milioane de dolari
Circuitul din 2019 a fost extins la opt etape găzduite pe patru continente, iar cea de-a șasea, care va purta numele Superbet Rapid & Blitz, se va disputa la București între 4 și 11 noiembrie. Astfel, sub ochii publicului autohton, 10 dintre cei mai buni 12 jucători de șah ai planetei se vor înfrunta la București pentru un loc în finala de la Londra, din luna decembrie, unde se va acorda și marele premiu în valoare de 1,75 milioane de dolari americani.

Carlsen vs. Caruana, capul de afiș
Vedetele turneului vor fi Magnus Carlsen, puștiul minune care în 2014 a bifat cel mai mare scor din istorie, 2882, și Fabiano Caruana, americanul de origine italiană care îi amenință supremația. Astfel, românii pot vedea la București o reeditare a finalei Campionatului Mondial de anul trecut câștigată de nordic după prelungiri, adică partide rapide, de 25 minute pe ceas, introduse pentru departajare după ce primele 12 dueluri s-au încheiat remiză.

Etapele Grand Chess Tour 2019:

Paris Rapid & Blitz, 1 – 6 mai, Paris, Franța
Croatia GCT (Classical), 24 iunie – 9 iulie, Zagreb, Croația
Abidjan Rapid & Blitz, 22 – 29 iulie, Abidjan, Coasta de Fildeș
St. Louis Rapid & Blitz, 8 – 15 august, St. Louis, Missouri USA
Sinquefield Cup (Classical), 15 – 30 august, St. Louis, Missouri USA
Superbet Rapid Blitz, 4 – 11 noiembrie, București, Romania
Tata Steel India Rapid & Blitz, 15 – 22 noiembrie, Calcutta, India

FINALA London Chess Classic, decembrie, Londra, UK
Dintre cele șapte etape preliminare doar două, cea din Croația și a doua din Saint Louis, se vor desfășura în format clasic, adică 12 jucători, fiecare cu fiecare, 130 de minute +30 secunde suplimentare pe mutare după expirarea timpului acordat inițial. Restul de cinci, inclusiv cea de la București, sunt de 10 jucători (9 runde), se vor juca după sistemul șah rapid, fiecare cu fiecare câte o singură partidă, 25 de minute de fiecare jucător, și blitz, fiecare cu fiecare câte 2 partide (deci 18 runde), 5 minute pentru
fiecare jucător.

Tabelul alăturat îi include pe toți jucătorii înscriși în circuit, precum și locurile pe care aceștia le ocupă în cele două versiuni (URS și FIDE).

About Author