Categories Fotbal

Modificari importante ale legilor jocului

fotbalÎn cadrul întâlnirii anuale, de la începutul lunii martie, IFAB, organizaţia care reglementează Legile Jocului în fotbal, a luat o serie de măsuri care schimbă modul în care vor fi interpretate anumite situaţii de joc, informează FRF.
Pe lângă analiza realizată sistemului VAR, introdus în 2018 în Legile Jocului, membrii IFAB au convenit asupra unor modificări ce vor intra în vigoare începând cu sezonul viitor. Acestea fac referire la situaţii precum:

– HENŢ. În situaţia în care un jucător înscrie sau îşi creează un avantaj clar, chiar dacă a atins mingea cu mâna involuntar, arbitrul va întrerupe jocul.

– PENALTY. Portarul nu mai este obligat ca în momentul executării loviturii de pedeapsă să aibă ambele picioare pe linia porţii, ci doar unul singur.

– REPUNERE ÎN JOC. În cazul loviturilor de poartă sau a loviturilor libere executate din propria suprafaţă de pedeapsă, mingea va intra în joc imediat ce a fost lovită cu piciorul şi s-a mişcat, fără să mai fie necesară ieşirea acesteia din careu.

– LOVITURI LIBERE. Jucătorii echipei în posesie trebuie să se poziţioneze la minimum un metru de zidul format de adversari. Sunt evitate astfel abateri precum împingeri sau alte comportamente nesportive.

– MINGE DE ARBITRU. În anumite situaţii, când este în joc şi loveşte arbitrul, jocul se va relua cu minge de arbitru.

– ÎNLOCUIRI. La efectuarea unei schimbări, jucătorul înlocuit va părăsi terenul pe la cea mai aproapiată linie de margine, pentru a evita astfel tragerile de timp.

About Author