Categories Alte sporturi

Cei care muncesc in sportul romanesc, se plang de ”leafa de mizerie”

sportSindicatul Naţional Sport şi Tineret atrage din nou atenția asupra situației salariaților din sistemul de stat. Organismul care apără dreptul angajaților din federații și cluburi școlare susţine că 70% din personal muncesc pe o „leafă de mizerie”.

„Au mai rămas 500 de zile până la Jocurile Olimpice de vară din 2020, cel mai mare eveniment sportiv mondial care are loc o dată la patru ani şi, la ora actuală, ne place sau nu ne place, pregătim loturile care vor participa la acest eveniment, având în continuare salariaţi aflaţi la limita subzistenţei, problemele celor care muncesc în Sport şi Tineret fiind departe de a fi rezolvate.

70% din personal angajaţi în 74 de federaţii sportive naţionale şi în 118 unităţi din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului muncesc pe o leafă de mizerie şi reclamă încălcări grave ale drepturilor salariale.

Deşi anunţă dublarea bugetului alocat domeniului, Guvernul amână soluţiile pentru angajaţii cărora li se cere performanţă, dar sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Cu toate acestea, România intră în competiţia liderilor mondiali având pretenţii de la cei mai prost plătiţi bugetari din ţară.

În Sport şi Tineret continuă furtul din salarii, se încalcă drepturi şi, treptat, se instaurează sclavia. Muncitorii sunt obligaţi să muncească „la negru” sâmbăta şi duminica fără să fie plătiţi, le sunt refuzate sporurile şi nu le sunt recunoscute vechimea, studiile sau performanţa.

Condiţiile de muncă ale angajaţilor şi cele de antrenament ale sportivilor sunt improprii, iar programele de pregătire profesională lipsesc cu desăvârşire, deşi MTS este campion la fiecare rectificare, marcând cei mai mulţi bani necheltuiţi din buget”, se arată în comunicatul SNTS.

Sindicatul susține că „Guvernul s-a rezumat doar la a arunca pioni de sacrificiu la Ministerul Tineretului şi Sportului, pe care îi schimbă de fiecare dată când presiunea creşte. Acesta este respectul faţă de sportivi şi tineri, de rezultatele obţinute la nivel internaţional, iar obiectivul de îmbunătăţire prin sport a stării generale de sănătate a naţiunii nu este considerat de interes naţional”.

About Author