Categories Baschet

Campioana Romaniei rateaza dramatic o calificare care a avut-o la indemana

basTensiunea a atis cote maxime, vineri 20 septembrie în Arena Antonio Alexe. CSM U Oradea a ratat într-un mod mai mult decât lamentabil, calificarea în turul secund Basketball Champions League. După ce au pierdut în tur cu Falco Szombathely campioana Ungariei, scor 71-69, bihorenii aveau nevoie de o victorie la minimum zece puncte pentru calificare. Din păcate pentru ei, la finele celor 40 minute regulamentar scorul a fost 86-77 (20-17, 26-19, 21-22, 19-19). A urmat o repriză de cinci minute de prelungiri în care maghiarii au recuperat deficitul și s-a terminat 10-13. Așadar scor final 96-90.

Din păcate pentru ei, deși au avut la un moment dat și 20 de puncte avans, Oradea nu a știut gestiona deloc situația și în cele din urmă a ratat calificarea datorită unor greșeli impardonabile ale unor jucători cu pretenții.

Dacă prestația lui Markovic a fost una ștearsă în care a ajutat rar echipa, Barnette a greșit decisiv la două faze extrem de importante. Prima dată pe final, singur cu panoul a așteptat faultul, dacă marca eram în avantaj și eram calificați, pentru ca după aceea să facă un fault din spate și să primescă tehni.

De asemenea în prelungiri la o repunere simplă, când aveam nevoie de coșul calificării, a repus mingea aiurea iar echipa a pierdut posesia și calificarea. Nu poți acuma un singur jucător într-un sport de echipă, dar în cele din urmă diferența s-a făcut la greșelile individuale unde antrenorii nu mai pot interveni. Nu e normal să căutăm scuze pentru o nereușită, oricum toți sunt vinovați la eșecuri, în condițiile în care a fost o seară în care șansa le-a surâs permanent. Așa cum era de așteptat, Oradea a început perfect meciul, după doar cinci minute având deja scor de calificare. Maghiarii nu s-au speriat deloc, au început să pună probleme și să se apere mult mai bine. Au recuperat punct cu punct, iar după primele zece minute diferența era minimă.

A urmat un al doilea sfert în care cei doi antrenori ezistă să solicite timp de odihnă, apar schimbări, din păcate Brossard și Markovic nu sunt la nivelul întâlnirii iar Baciu primește primele minute. Ceva nu funcționează normal, apărarea nu este punctul forte al nostru, iar maghiarii forțează mereu pătrunderile individuale. C. Achim, numai el știe pentru ce solicită două time-aut-uri, total nepotrivite, pantru a încerca ceva nou. După un astfel de timp de odihnă, o schemă banală nu iese.

Pe sirenă, Richard înscrie iar pauza poate fi un sfertnic bun.

Oaspeții încep sfertul secund cu o aruncare de la mare distanță. Oradea revine în meci și difereța începe să crească. Rotația noastră funcționează mai eficient, iar diferența ajunge la 20 puncte. Mai scriu o dată 20 puncte!!! Aici parcă se schimbă în rău ceva, maghiarii au un run de opt puncte și continuă pe fondul unei relaxări total inexplicabile ale formației locale. Aici s-a jucat practic calificarea, în loc să mențină digferența și dacă e posibil să o crească, străinii noștrii se relaxează. Impardonabil. Maghiarii prind curaj și binențeles marchează mai mult.

Sfertul patru s-a jucat la o diferență de un coș pentru calificare, iar șansa a surâs oricărei echipe. Antrenorul maghiarilor îl odihnește pentru final pe Hooker, iar la noi Markovic este eliminat total aiurea. Washington părăsește terenul cu cinci falturi, iar Reddic are și el patru. Richard transformă și libera sumplimentară în prelungiri, iar tensiunea crește o dată cu trecerea timpului.

Nici maghiarii nu renunță, iar pe final, CSM-ul are din nou șansă, Barnette la ultima aruncare ratează. Așa s-a scris istoria unui meci care trebuie uitat cât mai repede, în condițiile în care pur și simplu Oradea a irosit nenumărate șanse într-o seară, alte echipe nu au astfel de șanse un campionat întreg. Cei mai buni marcatori ai bihorenilor au fost Zekovic cu 23 puncte și Richard 24 puncte în timp ce la maghiari s-a făcut remarcați Reddic 22 puncte, Perl 16.

În urma acestei înfrângeri, CSM U Oradea ratează primul obiectiv al sezonului și anume prezența în grupele Basketball Champions League dar va evolua în FIBA Europa Cup, unde s-au mai înscris Clujul și Sibiul.

About Author