Categories Fotbal

CFR-ul debuteaza cu o victorie importanta in Europa League

cfrCFR Cluj își continuă frumoasa campanie europeană, revine de la 0-1, o bate pe Lazio Roma 2-1 și are de-acum tot dreptul să spere la calificarea din această complicată grupă de Europa League. Această echipă pe care Dan Petrescu o tot modifică – când pentru Liga 1, când pentru fotbalul european – ne-a arătat din nou că știe să compenseze prin dorință tot ce poate lipsi la capitolul putință.

Descurajați probabil de primele temperaturi de toamnă, oamenii nu s-au îngrămădit să vadă acest meci din deschiderea Grupei E, grupă pe care CFR o împarte cu Celtic, Rennes și Lazio, câștigătoarea Cupei Italiei. La un an și jumătate de la duelul câștigat cu FCSB (o-1 la București, 5-1 la Roma), italienii s-au întors în România fără câțiva dintre titularii obișnuiți – Ștefan Radu și Immobile între ei -, cu alți doi-trei oameni de bază pe bancă, dar cu o garnitură suficient de puternică pentru a ne aminti, încă de la anunțarea primului 11, că Serie A este un campionat în continuă creștere: mulți jucători cu cote importante, unii dintre ei trecuți pe la echipe de Liga Campionilor, alții curtați de astfel de echipe. Că Lazio reușește să-i păstreze în capitala Italiei, asta e o dovadă în plus că fotbalul românesc e la câteva etaje sub nivelul de top.

Apoi, dacă pentru Lazio acesta este încă debutul sezonului – doar al patrulea meci oficial -, CFR e deja rodată, dacă nu cumva ostenită de cele aproape 20 de meciuri jucate de la începutul lui iulie până azi, opt dintre ele în preliminariile Champions League. Eliminată de Slavia Praga la chiar ultimul hop, campioana României a ajuns în grupele Europe League cu ambiția declarată de a prinde fazele eliminatorii. Din păcate, ambiția asta n-a avut prea mare trecere în tribune, unde oamenii s-au uitat la primele minute cuminți, cu detașare, de parcă apariția echipelor românești în grupele competițiilor europene e ceva obișnuit. Nu este. Și asta s-a văzut nu în emoția tribunei, ci în tracul pe care chiar și jucătorii experimentați ai CFR-ului l-au arătat în debutul meciului cu Lazio.

În fața unor adversari ca Lucas Leiva, Milinkovic-Savic, Coreea sau Caicedo, chiar și Deac sau Camora au început cu timiditate. Nederanjați de pressingul timid al CFR-ului, romanii au pasat liniștiți în primele 10-15 minute, parcă pentru a-i adormi și mai mult pe oamenii din tribune, apoi au lovit la un corner bine executat de Jony și perfect interceptat de Bastos. Abia aici, la jumătatea reprizei, s-a mai animat și tribuna, iar elenul acesta a fost transferat imediat în teren.

Urcați mai sus de agitatul Dan Petrescu, Djokovic, Bordeianu și Păun au început să se impună la mijlocul terenului, și asta a schimbat brusc dinamica jocului. Mai incisivă, CFR a legat câteva faze bine construite în jumătatea lui Lazio, înainte să obțină un penalty cu doar câteva minute înainte de pauză. Deac l-a transformat fără griji, și, ca prin minune, diferența de valoare individuală a fost ascunsă sub energia colectivă a ardelenilor.

Și asta avea să se vadă din plin în a doua parte, repriză pe care Petrescu a început-o cu Omrani în locul lui Traore, o mișcare care a injectat și mai multă viteză și fantezie în atacurile până atunci previzibile ale CFR-iștilor.

Omrani a ratat mai întâi o mare ocazie de gol, când șutul său a trecut la două palme de bara din dreapta lui Strakosha, dar Lazio nu a înțeles avertismentul. Încurajați și de lipsa de reacție a italienilor, jucătorii lui Dan Petrescu au prins și mai mult curaj, iar avântul lor s-a concretizat în superba fază din minutul 75, când patru-cinci pase rapide l-au lăsat pe Omrani liber în careul advers, șutul lui a izbit transversala, dar tot atacatul CFR-ist a câștigat respingerea și a trimis cu capul și cu boltă în poarta lui Lazio.

La 2-1, tribuna și-a amintit că grupele Europa League nu-s chiar de colea, că a te măsura cu echipa ca Lazio sau Celtic e mare lucru, că a le învinge e demn de toată isprava.

CFR Cluj a început perfect această grupă dificilă și foarte echilibrată, în care Rennes și Celtic au deschis cu un egal, 1-1, în Franța.

Pe 3 octombrie, CFR se va deplasa din nou pe terenul lui Celtic, acolo unde a câștigat acum câteva săptămâni, asigurându-și practic această prețioasă prezență în grupele Europa League.

About Author