Categories Fotbal

Lita Dumitru: „Hagi a fost ofertat de Dallas”

„Prezent in studioul Radio Sport 1, fostul mare fotbalist Lita Dumitru (foto) a avut o serie de declaratii extrem de interesante. Va prezint mai jos cateva dintre ele:

Blaturile m-au facut sa plec din tara !

„Va spun cu sinceritate ca in Romania a fost o perioada cand in Divizia A din noua meciuri pe etapa, 9 erau aranjate. A fost si motivul pentru care am plecat in Germania. Eram antrenor la Rapid si inaintea unui meci mi-au spus ca trebuie sa pierd. Le-am zis ca accept, asta e, dar sa nu iau cartonase rosii. Ei bine, am pierdut si am luat si rosii. Urmatoarea etapa, iar au venit la mine si mi-au spus ca si de data asta lucrurile sunt aranjate, dar sa castigam. A fost prea de tot. Nu intelegeam de ce mai antrenez. Asa am decis sa plec in Germania”

Romania- Iugoslavia a fost aranjat. S-a ordonat esecul

„Sa va mai spun ceva tare de tot. Dupa mult timp, prin 88, am aflat ca Romania -Iugoslavia, acel 4-6, a fost aranjat sa castige sarbii. Muream cand auzeam, mai ales ca eu am fost degeaba anchetat 10 zile. Imediat dupa meci, de a doua zi m-au tinut inchis intr-o camera la 23 August. Eram la un pas de inchisoare. Eram capitanul nationalei si ofiter in armata. Ma acuzau de tradare, ca am aranjat meciul cu Iugoslavia. Ca m-ar fi vazut seara inainte de meci, pe la ora 7, la hotelul unde stateau sarbii. Incredibil. Mi-au pus si aparate pe piept, a luat foc plasticul ala, mi s-a facut rau si aproape ca am lesinat. Norocul meu a fost ca unii colegi si-au dat seama ca este o inscenare si au dat declaratii ca m-au vazut la cantonament la ora aia si ca nu am fost plecat. Dar era problema mare, trei oameni din Federatie au declarat ca am fost la acel hotel, va dati seama ? Noroc ca am stat de vorba cu Adrian Paunescu pana la ora 19.00, apoi am vazut la televizor Stan si Bran in cantonament.
Pana atunci am fost prieten bun cu Iordanescu, dar el nu a vrut sa dea declaratii adevarate in favoarea mea. Oricum, stiu sigur ca a fost aranjat acel meci. Am aflat cand eram plecat din tara. Un jucator si un om care se ocupa de fotbal atunci au fost principalii implicati. Toata conducerea stia si ea. Era ordin de sus. Si pe vremuri aveam diferite pastille ca sustinatoare de efort, doar ca aveam senzatia ca le-a schimbat. Eram toti ametitit, molesiti. Am vrut sa-mi fie scrisa si cartea. Acolo am spus multe, atat de periculoase incat omul care a vrut sa scrie a si disparut. Cu toate pozele, inregistrarile si informatiile.”

Nicu Ceausescu m-a dat afara din Facultatea ICEF
Eu l-am facut mare pe Iordanescu !

„Se intamplau multe pe atunci. Cel mai mare regret al meu a fost ca am plecat de la Steaua la Timisoara. A fost o ambitie si va spun si de ce. Dupa un meci in care Steaua a batut pe Sportul cu 4-0 si eu am dat primul gol, m-a chemat Nicu Ceausescu. M-a luat direct. M-a intrebat daca sunt la facultate si daca ma pregatesc pentru urmatorul semestru, daca sunt pregatit. I-am spus ca da. Ca sunt la ICEF. Atunci mi-a spus sa uit de Facultate, ca nu voi mai fi student. De aia am si plecat la Timisoara, sa le arat tuturor ca pot ajunge sa termin Facultatea. Iordanescu era si el la Facultate, era concurenta intre noi.
Apropo, totdeauna eu l-am facut mare fotbalist pe Iordanescu. Fara mine, Puiu era un jucator normal.”

Pe vremuri erau zeci de Budescu

„In Romania, pe vremea mea erau zeci de Budescu in campionat. Diferenta este ca acum toti ospatarii se fac antrenori la copii. Noi stateam pana noaptea pe teren si invatam sa lovim mingea din toate pozitiile si in toate felurile. Sub tribuna din Giulesti loveam bordura pana cadeau caramizile…”

Vintila si Radoi vor fi mari antrenori

„Din Romania acum imi plac multi antrenori. Vintila, pe care-l cunosc mult si stiam ca o sa aiba rezultate, Isaila, Radoi, care o sa ajunga mare de tot… Si Petrescu e valoros, dar nu vorbesc mult de el. El e suparat pe mine, dar eu am uitat momentul cand eram la Rapid, el era principal si Ioan Becali ii ceruse sa ma ia langa el, in staff. Petrescu mi-a spus direct ca el are staff-ul ocupat si nu vrea sa lucreze cu mine”

Hagi a fost ofertat de Dallas, sa mearga si cu Ianis
Il vad selectionerul oricarei echipe din lume

„Hagi a avut o oferta de la FC Dallas pentru Ianis Hagi. Mi-a spus ca daca americanii ii dau banii platiti Fiorentinei pentru rascumparare, il da. Asta iarna m-au sunat iar cei din Dallas care au propus sa mearga amandoi acolo, Gica si Ianis. L-am prins intr-un moment nepotrivit. Era iarna si avea multe responsabilitati in plin campionat. Hagi poate conduce si Nationala SUA si orice echipa Nationala din lumea asta, la cat de bine pregatit”

Iordanescu, Ienei…hm

„Anghel Iordanescu a fost un mare fotbalist, prietenul meu. Antrenor… ca Emeric Ienei. Cand cineva iti face echipa…Cand iti aduce cineva tot ce e mai bun, e usor sa faci performanta. Eu l-am iubit pe Iordanescu. Pentru el eram in stare sa schimb si nevestele. Acum nu mai suntem prieteni. Lucrurile s-au schimbat. De fapt, ca eram prieteni atat de buni am crezut poate numai eu”

About Author