Jocurile Olimpice de la Tokio, costa nu gluma

Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 vor costa aproximativ 1350 miliarde de yeni (11,5 miliarde de euro), au anunţat organizatorii, citaţi de Le Figaro.

Această sumă nu cuprinde şi cele 250 de milioane de euro necesare pentru deplasarea maratonului şi a probelor de marş la Sapporo, din cauza temperaturilor ridicate prevăzute în acea perioadă. La acest punct, partea japoneză discută cu oficialii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru a stabili cine va suporta cheltuielile în urma acestei decizii de ultim moment.

Fiind vorba de 1350 miliarde, 597 vor fi acoperite de municipalitatea din Tokyo, 603 de miliarde de către Comitetul de Organizare şi 150 de miliarde de către Guvernul central. Potrivit celei de-a patra şi ultime versiuni a bugetului, încasările din sponsorizări şi vânzarea de bilete sunt mai mari decât 30 de miliarde de yeni, cât s-a estimat iniţial. Acest lucru compensează, conform organizatorilor, o creştere a cheltuielilor prevăzute pentru transport şi securitate şi pentru a lupta împotriva căldurii.

De asemenea, există şi o rezervă de 27 de miliarde de yeni pentru eventuale urgenţe, cum ar fi catastrofe naturale.

Totuşi, costul pentru naţiune a provocat o polemică, Comisia de verificare a conturilor apreciind la 1.060 miliarde de yeni (circa 9 miliarde de euro) cheltuielile reale ale statului, între candidatura şi atribuire din 2013 până în 2018.

About Author