Categories Tenis

Roger Federer, greu de dobindit in orice conditii

Roger Federer pare că s-a specializat la acest Australian Open în a-și ține fanii cu sufletul la gură, marele campion elvețian salvând 7 mingi de meci în duelul cu Tennys Sandgren din sferturile primului Grand Slam al anului. Federer a trecut de la agonie la extaz în doar câteva zeci de minute, Mister Perfect obținând calificarea în semifinale după o bătălie dură de cinci seturi cu bravul american (6-3, 2-6, 2-6, 7-6(8), 6-3).

„Nu cred că merit această victorie, dar sunt fericit”, a spus Roger la finalul partidei cu Sandgren.

Nimic nu anunța desfășurarea de forțe după ce Roger a câștigat cu 6-3 primul set. Americanul a făcut pasul în față, a fost jucătorul mai precis, mai agresiv, cu mintea mai lucidă. Următoarele două seturi i-au revenit categoric lui Tennys (6-2, 6-2), iar confruntarea părea tot mai dificilă pentru elvețian.

Setul patru a fost unul în care Roger a refuzat efectiv să accepte ceea ce părea inevitabil: înfrângerea. Sandgren a continuat să joace mai bine și a ajuns în poziția de a avea trei mingi de meci la scorul de 5-4 în favoarea sa. Nu s-a încheiat aici meciul, Federer revenind cu o ultimă zvâcnire.

Au mai urmat însă alte patru mingi de meci (!), trei dintre acestea „legate” (n.r. de la 6-3 în tiebreak). Într-un mod incredibil, Federer a supraviețuit și de această dată, ducând nesperat pentru fanii săi meciul în decisiv.

Apăsat mental de ratarea celor șapte mingi de meci (cine nu ar fi fost până la urmă?), Tennys nu a mai putut să mențină ritmul, nu a mai putut să fie la fel de agresiv, în timp ce Federer a simțit pe propria piele zicala: ce nu te omoară, te face mai puternic.

Roger a făcut break-ul, și-a ținut serviciul și a reușit să întoarcă un meci în care era mai aproape de a merge la schi în Elveția decât de semifinala de la Australian Open (6-3 în decisiv)…

Roller coaster-ul emoțional de pe Rod Laver Arena a durat trei ore și 31 de minute. Câteodată trebuie să fii norocos. N-am controlat acele mingi de meci. Poate că nu a părut așa. Chiar nu știu. Am sperat doar că nu va reuși o lovitură câștigătoare. Dacă ratează o minge, două, cine știe ce se poate întâmpla? Cred că am fost incredibil de norocos astăzi, pentru că el a jucat foarte bine. Apoi, m-am simțit bine în setul decisiv. Am încercat să joc, am avut noroc cu break-ul, am servit bine. Am reușit să mă apropii de victorie. Nu cred că merit această victorie, dar totuși sunt fericit. Am jucat mult tenis de-a lungul vieții. Câteodată mă simt ciudat. Am avut crampe musculare în zona inghinală. Nu-mi place să chem fizioterapeutul. Dacă te duci la vestiare înseamnă că problema e în zona inghinală. Lumea știe că nu sunt 100% pregătit din punct de vedere fizic. Pe măsură ce meciul a continuat, am început să mă simt mai bine și doar am încercat să joc. Cred în miracole. Am vrut să continui meciul și iată că am reușit să câștig. N-a fost foarte rău, nici crampele nu au fost foarte puternice. Am zis că îl las să mă bată cu stil, dar nu a făcut-o. Am fost incredibil de norocos în seara asta, astăzi, nici nu știu ce oră e. Aș vrea să câștig mai ușor. Am liber o zi și jumătate. Și începi să te simți mai bine, nu poți să știi. Am evadat de două ori norocos din aceste meciuri. Poate plecam în Elveția să schiez, dar joc tenis. Sunt norocos să fiu în poziția asta. E nemaipomenit să îl văd pe Milos jucând la acest nivel. A făcut o treabă bună până acum. M-a bătut la Wimbledon (n.r. în semifinale, la ediția din 2016) și m-a durut îngrozitor acea înfrângere. E bine să le arate tuturor că el trebuie să fie sus în clasamente, nu pe locurile 30-40. O să fie un meci grozav. Novak e campionul de aici, am avut meciuri epice în trecut. Cu oricine voi juca va fi foarte dificil. Chiar o să mă duc la schi după asta” – Roger Federer

About Author