Categories Tenis

Dominic Thiem ajunge in careul de asi la capatul unui meci maraton

Îl invinsese pe Nadal de patru ori în carieră, dar niciodată la un Grand Slam. Clipa mult așteptată a sosit: Dominic Thiem a trecut în patru seturi de Rafa (6-7(3), 6-7(4), 6-4, 6-7(6)), la capătul unui meci în care austriacul a zburat pe teren dintr-o parte în alta. Domi a făcut minunat tranziția din defensivă în ofensivă, iar ibericul a fost depășit cu propiile arme. Thiem este pentru prima dată în carieră în semifinalele de la Australian Open.

Inspirându-se parcă de la conaționalii campioni săritori cu schiurile (Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, etc) Dominic a zburat în control pe tot terenul, reușind să transforme în multe situații atacurile lui Nadal în ceva banal.

Thiem s-a apărat formidabil, a acoperit incredibil terenul și a reușit să lovească decisiv atât din defensivă, cât și din ofensivă.

Nadal nu a prea avut timp să-și dea seama ce se întâmplă, adversarul lovind mingea cu mult înainte ca ea să ajungă în punctul maxim al înălțimii.

Rod Laver Arena a avut ocazia să vadă un adevărat recital ofensiv al austriacului, Thiem reușind o multitudine de lovituri direct câștigătoare în fața unei defensive care de-a lungul timpului a speriat pe mulți.

Austriacul s-a dus la 2-0 la seturi după ce s-a impus în două tiebreak-uri (la 3 și la 4).

Ce are să-și reproșeze Nadal?

A avut break în față în primele două seturi (în cel de debut chiar a servit la 5-4 pentru a închide manșa), dar nu a reușit să rămână concentrat și să profite de avantajul avut. Nu a fost inspirat de la lansare, iar Dominic a avut tăria mentală să revină de fiecare dată.

Cunoscut pentru ambiția fantastică pe care a arătat-o de-a lungul carierei, Nadal a strâns rândurile, a făcut break-ul la 5-4 și a trimis partida într-un set patru.

Dramatismul a atins cote înalte în această manșă: mai prezent în joc, Dominic a făcut break-ul, s-a mers cu serviciul până la 5-4, moment în care Nadal a arătat cât de greu este învins: a supraviețuit, a făcut break-ul și a trimis setul spre al treilea tiebreak.

Două mingi de meci salvate, dar cam atât

Nici de acestă dată tiebreak-ul nu a fost prietenos cu Rafa. S-au făcut multe minibreak-uri, iar Dominic a ajuns să conducă cu 6-4 (două mingi de meci). Austriacul nu a profitat nici de acest moment favorabil, iar Nadal a egalat la 6.

O minge cu banda fileului (i-a schimbat ușor traiectoria) și o eroare pe forehand a lui Rafa, iar austriacul a obținut prima sa victorie de la un Grand Slam în fața ibericului (7-6/6).

Duelul formidabil de pe Rod Laver Arena s-a întins pe durata a patru ore și zece minute.

Ofensiva totală a lui Dominic este înfățișată cum nu se poate mai bine de loviturile câștigătoare: 65. Să bifezi atâtea execuții în fața unei defensive precum cea a lui Rafa este cu adevărat o performanță care primește cadoul calificării, în premieră, în semifinalele de la Australian Open.

About Author