Multitudine de competitii sportive mutate din China

Forurile din conducerea sportului mondial au luat decizii drastice pentru a evita vizite în China, de teama coronavirusului care ţine în alertă întreaga planetă.

World Snooker, forul guvernator din cel mai exclusivit sport cu tacul, a anunţat vineri că China Open, un important turneu de puncte din calendarul mondial, a fost amânat. Programat iniţial să se desfăşoare în perioada 30 martie – 5 aprilie, la Beijing, turneul de snooker a fost amânat pentru o dată ce va fi anunţată ulterior, în prezent negocierile fiind în plină desfăşurare.

Competiţia se află la ediţia cu numărul 21, fiind câştigată în 2019 de australianul Neil Robertson, campion mondial în 2010. O decizie similară a fost luată şi în tenisul masculin. ATP (Asociaţia Tenismenilor Profesionişti) a anulat patru turnee programate în China, în luna martie.

Mai exact, este vorba despre turneele de la Qujing (începând din 2 martie), Zhuhai (9 martie), Shenzhen (16 martie) şi Zhangjiagang (23 martie). Această decizie afectează jucătorii aflaţi în la limita Top 100 sau mai jos, mai ales în condiţiile în care gruparea geografică era una avantajoasă pentru sportivii care dispun de bugete limitate.

Etapa de Cupă Mondială de schi, programată între 15 şi 16 februarie, la Yanqing, a fost de asemenea anulată. Calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în China, au fost realocate China a pierdut şi organizarea unor importante competiţii preolimpice, cu rol de calificare pentru Jocurile Olimpice din vara acestui an.

Federaţia internaţională de baschet (FIBA) a mutat la Belgrad turneul feminin de calificare pentru Tokyo 2020, acordat iniţial spre organizare oraşului Foshan, pentru perioada 6-9 februarie.

De asemenea, turneul preolimpic de fotbal feminin, care ar fi trebuit să se desfăşoare la Wuhan între 3 şi 9 februarie, va fi găzduit de Australia.

Un turneu preolimpic de box, acordat iniţial tot Wuhanului, în februarie, a fost trimis spre Iordania, fiind reprogramat pentru luna martie. Coronavirusurile sunt familii de virusuri care provoacă boli respiratorii. În forma cea mai simplă, este vorba doar despre răceli, însă tot coronavirusul poate provoca şi pneumonii.

China se confruntă în aceste zile cu o epidemie care a scăpat de sub control.

Peste 4.000 de persoane au fost diagnosticate cu acest virus în China, înregistrându-se deja peste 130 de decese. Potrivit celor mai recente informaţii, virusul s-a răspândit în 50 de state, în ciuda măsurilor de prevenţie deja aplicate. Câteva companii aeriene au anulat zboruri spre şi dinspre China, iar în anumite zone a fost instaurată carantina.

About Author