Categories Atletism

Momente unice la Maraton

Acum mai bine de 2500 de ani (anul 490 î.Hr.), soldatul Fidipide a alergat cei peste 42 de kilometri dintre teatrul de luptă de la Maraton și Atena pentru a anunța victoria elenă împotriva perșilor. De atunci, nenumărați sportivi au concurat și încheiat “proba probelor”, dar unii dintre ei au avut parte de momente unice.

Distanța de 42 de kilometri și 195 de metri s-a alergat pentru prima oară la Jocurile Olimpice din 1908 de la Londra. Legenda spune că Regina Alexandra a insistat pentru adăugarea ultimelor sute de metri pentru ca fiii săi să poată privi startul cursei din creșa regală.

FINIȘUL DERUTANT
Ultimii metri ai cursei de maraton de la Jocurile Olimpice din 1908 s-au dovedit a fi foarte dificili pentru liderul acesteia, patiserul italian Dorando Pietri. Dezorientat din cauza căldurii și a umidității din ziua competiției a alergat în sens invers la intrarea în stadion pentru ultima tură. După ce și-a dat seama, s-a întors și a trecut linia de finiș primul. Din cauza oboselii, oficialii cursei au fost nevoiți să-l ajute să rămână pe picioare și, drept urmare, a fost descalificat. Cu toate acestea, Regina Alexandra a fost impresionată de performanța lui și l-a premiat cu o cupă de aur.

MARATONISTUL CENTENAR
Fauja Singh, un atlet britanic de origine indiană, a stabilit la maratonul de la Toronto din 2011 un record greu de egalat și mult mai greu de depășit. Acesta a devenit prima persoană în vârstă de 100 de ani care încheie o probă de maraton. În 2011, britanicul avea numai 11 ani de experiență în atletism și a terminat cursa după 8 ore, 11 minute și 5,9 secunde.

O CURSĂ INCREDIBIL DE RAPIDĂ
Pe 21 aprilie 1980, în cadrul maratonului de la Boston, Rosie Ruiz a câștigat cursa feminină într-un timp neverosimil de scurt, de doar 2:31:56. Asta, până s-a descoperit că ea nu a fost văzută de niciunul dintre oficialii competiției sau de concurenți până spre finalul cursei. S-a ajuns foarte ușor la concluzia că Ruiz a intrat în cursă cu doar câțiva kilometri înainte de finiș, așa că a fost descalificată. Ulterior, s-a demonstrat ca aceasta trișase inclusiv la cursa de calificare pentru maratonul de la Boston, dar și în maratonul de la New York, unde a parcurs o bună bucată din cursă cu…metroul.

VICTORIE ÎN PICIOARELE GOALE
La Jocurile Olimpice din 1960, desfășurate la Roma, proba de maraton a avut un deznodământ total neașteptat. Abebe Bikila, un atlet etiopian, s-a prezentat la start cu o mulțime de speranțe și cu o pereche de pantofi noi. Numai ca încălțămintea s-a dovedit a fi un dușman mai aprig decât s-a așteptat Abebe. Încă din primii kilometri, pantofii i-au provocat răni insuportabile, așa că s-a văzut nevoit să-i arunce și să continue cursa desculț. Nu a avut nicio problemă să se claseze pe primul loc și chiar să stabilească un nou record mondial. Întrebat de jurnaliști de ce a ales să alerge desculț, Abebe a răspuns simplu: “Este mult mai confortabil”.

O CURSĂ EXTRATERESTRĂ
O misiune spațială l-a împiedicat pe astronautul Tim Peake să alerge în cursa de maraton de la Londra din 2016, așa că acesta a parcurs întreaga distanță…în spațiu. Folosind o bandă specială de alergare și legat cu un ham pentru a imita forța gravitațională, Tim a terminat cursa în 3 ore, 35 de minute și 21 de secunde, devenind astfel cel mai rapid maratonist din spațiu, după ce a îmbunătățit timpul singurului său concurent cu 49 de minute.

About Author