Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai liber la antrenamente

Preşedintele Klaus Ionannis a anunţat că starea de urgenţă nu va fi prelungită şi, după data de 15 mai, se va intra în stare de alertă. De asemenea, cluburile sportive îşi pot chema sportivii în cantonamente, dar numai în condiţii stricte.

Preşedintele României a anunţat că urmează o relaxare a măsurilor pentru prevenirea pandemiei de coronavirus. Astfel, starea de urgenţă nu va fi prelungită şi ea expiră pe 14 mai. Începând cu 15 mai, România intră în stare de alertă, care se traduce prin restricţii, însă mai puţin decât în starea de urgenţă.

”După 15 mai, putem în principiu să ne mişcăm în interiorul localităţii, unde avem treabă. Dar nu trebuie să exagerăm. Nu trebuie să mai declarăm în prealabil unde mergem. Măsurile mai libere nu se aplică în localităţile care sunt în carantină”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Se ridică stare de urgenţă în România. Echipele din Liga 1 îşi pot relua pregătirile. Se trece la stare de alertă

Klaus Iohannis a venit şi cu o veste pentru cluburile sportive din România. După data de 15 mai, sportivii pot intra în cantonamente pentru pregătire, dar numai în condiţii foarte stricte care urmează să fie anunţate.
”Sportivii de performanţă vor putea în condiţii foarte speciale, care vor fi detaliate de specialişti, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile decât după o perioadă de pregătire”, a mai spus Klaus Iohannis.

Astfel, echipele din Liga 1, dar şi celelate cluburi sportive, pot începe pregătirile.

Ce înseamnă starea de alertă?
Potrivit legestart.ro, starea de alertă este prevăzută de OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.
Despre starea de alertă
În localităţi, starea de alertă o declară primarul, cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Internelor.
Zonele afectate de pandemie, la fel ca cele afectate alteori de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă.
Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:
– avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol
– declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă
– intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative
– acordarea de ajutoare de urgenţă
– instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
– solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională
– acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice
De asemenea, conform ordonanţei, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Ce înseamnă stare de alertă. Deplasările în afara localităţii, doar în anumite condiţii
Starea de alertă păstrează însă anumite restricţii impuse în starea de urgenţă. Astfel, deplasările în interiorul localităţii sunt permise, fără să fie nevoie de vreo declaraţie, însă ele sunt în continuare restricţionate între localităţi. Totuşi, Klaus Iohannis vine cu o noutate: este permisă deplasarea între localităţi a celor care fac sport. De exemplu, pentru biciclişti.
”Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, în scop medical, pentru sport individual, adică mers cu bicicleta. Rămâne interdicţia pentru grupurile mai mari de trei persoane”, a mai spus Klaus Iohannios.
Ce activităţi se reiau după 15 mai, când se trece de la starea de urgenţă la starea de alertă
Un alt anunţ important făcut de preşedintele României este că mai multe activităţi închise în această perioadă se vor relua după 15 mai. Astfel, Klaus Iohannis spune că saloanele de înfrumuseţare, muzeele sau cabinetele stomatologice se vor putea redeschide, dar numai în condiţii foarte stricte.
”Din 15 mai vom avea, de exemplu, iarăşi saloanele de îngrijre personală – coafură, frizerie. Se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele. Toate. în condiţii speciale de distanţare şi igienă. Cu toţi vom purta mască de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii”, a mai declarat preşedintele României.

About Author