Ce trebuie să știm despe accidentările atleților

Accidentările sunt inamicii alergătorilor. Pot ruina visele celor care țintesc să câștige diferite concursuri sau să bată anumite recorduri. Dacă nu se pot preveni, accidentările trebuie tratate. Haideți să vedem principalele leziuni de care suferă alergătorii.

Specialiștii spun că jumătate din cicliști suferă accidentări în fiecare an. Unele sunt mai mici, altele mai grave. Important este să fie tratate la timp și corect.

Genunchiul alergătorului (sindromul de durere patelofemorală) – este o leziune cauzată de antrenamentele excesive. Cum se tratează? Aplicare de gheață, medicamente inflamatorii, terapie fizică, înlocuirea pantofilor la fiecare 1000 de kilometri maximum, exerciții de întindere la nivelul părților posterioare ale coapsei, mușchilor cvadriceps, mușchilor flexori de la nivelul șolduri și gambei. Banda atletică rigidă și cea de kinesiologie au dat roade.

Tendinita ahiliană – este inflamația tendonului lui Ahile și se simte prin durere ascuțită aproape de călcâi și o flexibilitate limitată a gleznei. Tratamentul trebuie să cuprindă întinderea mușchilor gambei, aplicarea de gheață, tratamentul cu terapie fizică, masajul, medicamentele antiinflamatorii, folosirea benzii de susținere pentru tendon și modificarea programului de alergare.

Sindromul de stres tibial – se simte printr-o durere care apare de-a lungul osului tibiei, care este mai dură la începutul alergării, dar de multe ori dispare pe parcurs. Cum o tratăm? Prin aplicarea de gheață de 3 ori pe zi timp de 15 minute, prin ibruprofen sau aspirină, dar și prin pauză de la alergat, timp de 2-4 săptămâni.

Fasceita plantară – apare ca o durere sub călcâi, care se agravează la alergare sau chiar la mers. Sunt necesare aplicarea de gheață de 3 ori pe zi timp de 20 de minute, întinderea mușchilor gambei, masarea arcului piciorului, folosirea de suporturi sau ortotipuri personalizate și reducerea duratei de alergare.

Fractura de stres – apare în al doilea și al treilea metatarsal de la nivelul piciorului și se simte ca o durere care crește în intensitate pe timpul alergării. Tratamentul înseamna, de fapt, odihnă multă. În cazul în care fractura nu s-a vindecat după 6-8 săptămâni, trebuie mers la doctor

About Author