Categories Baschet

Revenire la sezonul clasic în LNBM din 2020-2021

Comisia de Competiții a Federației Române de Baschet a transmis primele informații despre sezonul competițional 2020/21 în Liga Națională de baschet masculin. Competiția ar urma să demareze pe 3 octombrie, cu meciurile din prima fază a Cupei României, iar o săptămână mai târziu se va desfășura prima etapă a Ligii Naționale.

Indiferent care va fi numărul de echipe înscrise în campionat, se va reveni la formatul cu o singură grupă valorică. Așadar, toate echipele se vor confrunta între ele în dublă manșă pe parcursul sezonului regulat. Data limită pentru înscrierea în sezonul 2020/21 este 15 iulie anul curent.

În LNBM, primele opt clasate la încheierea sezonului regulat se califică în playoff. Aici se va juca în sistem cel mai bun din cinci partide, în trei faze (sferturi de finală, semifinale, finala). Liga Națională se va încheia cel târziu la 12 iunie anul curent.

Cupa României se va juca în dublă manșă, în sistem eliminatoriu. Numărul fazelor se va stabili în funcție de echipele participante. Competiția se va încheia cu un turneu de tip Final Four. Acesta se va desfășura în luna februarie 2021.

S-a stabilit că echipele pot avea cel mult șase jucători străini înscriși pe foaia de arbitraj la meciurile din Cupa României și Liga Națională. În cupă este obligatorie utilizarea a cel puțin doi jucători români în permanență, dar unul trebuie să fie născut după 1 ianuarie 1998 (jucător autohton U23). În schimb, în campionat este obligatorie folosirea a cel puțin un jucător autohton, acesta trebuind să fie născut după 1 ianuarie 1998 în primele două sferturi. În sferturile 3 și 4 acesta trebuie să fie autohton indiferent de vârstă.

În perioada 18 august – 4 septembrie urmează să se desfășoare Liga de Vară. Echipele trebuie să confirme participarea în această competiție până la 24 iunie anul curent. Pentru participare este nevoie de îndeplinirea unor condiții precum fiecare echipă să aibă cel puțin 8 jucători, ei trebuie să fie români. Echipele trebuie să fie conduse de un antrenor român care a bifat 4 prezențe la cursurile online din perioada pandemiei. Jucătorii trebuie să fie născuți cel târziu la 31 decembrie 2005. Competiția se va organiza doar dacă se înscrie cel puțin șase cluburi. Ocupantele primelor trei locuri la încheierea acestei competiții vor beneficia de bonificații la plata taxelor aferente sezonului 2020/21 în Liga Națională.

About Author